Džeruzalem post oštro o skandaloznoj KARIKATURI HRVATSKIH MEDIJA NA KOJOJ JE VUČIĆ PRIKAZAN KAO HITLER (FOTO)

Autor:

Vesti

03.10.2022

09:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Duboko usađen fašizam preovladava kako u Hrvatskoj, tako i među hrvatskim zajednicama u dijaspori, ocenjuje Džeruzalem post.

Džeruzalem post oštro o skandaloznoj KARIKATURI HRVATSKIH MEDIJA NA KOJOJ JE VUČIĆ PRIKAZAN KAO HITLER (FOTO)

Foto: Džeruzalem Post

Džeruzalem Post

Već dobro poznata skandalozna karikatura objavljena je na naslovnoj strani magazina Ekspres, a prikazuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića kao Adolfa Hitlera, dok su sa njim na isti način predstavljeni i mađarski premijer Viktor Orban i pobednica nedavno održanih izbora u Italiji Đorđa Meloni.

Poređenje Vučića sa vođom Trećeg Rajha šokiralo je čak i list Džeruzalem Post, sa sedištem u Jerusalimu, koji je analizirao ove napade hrvatskih medija na lidera Srbije, osvrćući se pritom na činjenicu da je u hrvatskoj zajednici duboko usađen fašizam, koji i dalje nije iskorenjen.

U tekstu naslovljenom kao - Hrvatski mag stavio Hitlerove brkove Melonijevoj, Orbanu i Vučiću, prenosi se izjava ministra spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, u kojoj se navodi da Hrvatska ima razloga da se plaši svog unutrašnjeg ekstremizma kao zemlja u kojoj su neonacisti radili ofanzivne stvari na mestu logora smrti Jasenovac iz Drugog svetskog rata, dok su ulice i trgovi nosili imena ustaša (hrvatskih fašista iz Drugog svetskog rata), koja se hrani ksenofobijom i strahom od svojih suseda. 

Foto: Džeruzalem Post

 

- Iako su ova tri političara zaista desni konzervativci, žigosati ih kao naciste je jednostavno odvratan i nepravedan opis, koji je izuzetno lošeg ukusa i uvreda za žrtve nacista - navodi istoričar holokausta dr Efraim Zurof, direktor za istočnoevropske poslove Vizental centra, za Džeruzalem Post i dodaje:

- Od raspada Jugoslavije i uspostavljanja hrvatske države, uz nekoliko izuzetaka, vlast nije dovoljno naglašavala zločinačku prirodu NDH i stravične zločine ustaškog pokreta koji je upravljao zemljom i nastojao da uništi srpske, jevrejske i romske zajednice.

Foto: Džeruzalem Post

Deo Zurofove izjave za Džeruzalem Post

Dalje ovaj magazin analizira skandal sa fudbalske utakmice u kojoj su hrvatski navijači skandirali nacističke pozdrave.

- Hrvatski nacistički pozdravi u Australiji U Australiji, bučna gomila hrvatskih navijača fudbalskog kluba Sidnej Junajted dala je nacističke pozdrave i pevala „Za Dom Spremni, (Za domovinu spremni), hrvatski ekvivalent nacističkog pozdrava „Sieg Heil“, tokom „Dobro došli u the land” ceremonija, kojom se potvrđuje činjenica da su zemlje na kojima je stadion izgrađen prvobitno pripadale Aboridžinima - navodi se u Džeruzalem Postu.

Zurof koji za ovaj časopis komentariše hrvatsko licemerje, navodi da fašizam i dalje preovladava u Hrvatskoj.

Foto: Tanjug

Mladi skandiraju "Za Dom spremni"

- Oba incidenta odražavaju duboko usađeni fašizam koji preovladava u Hrvatskoj i među hrvatskim zajednicama u dijaspori. Od raspada Jugoslavije i uspostavljanja hrvatske države, uz nekoliko izuzetaka, vlast nije dovoljno naglašavala zločinačku prirodu NDH i stravične zločine ustaškog pokreta koji je upravljao zemljom i nastojao da uništi srpske, jevrejske i romske zajednice - zaključuje istoričar za Džeruzalem Post. 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading