Sve više evropskih kupaca Bajraktara: Srbija, Rumunija, Poljska, Albanija, Ukrajina

Autor:

Vesti

08.09.2022

14:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lista čekanja za kupovinu turskih borbenih dronova Bajraktar TB2 u Evropi sve je veća. Nakon Srbije nabavku najavljuje i Rumunija, a isto razmatra i Mađarska. Poljska ih je već naručila, Albanija je odobrila kupovinu a dodatne količine isporučuju se Ukrajini.

Sve više evropskih kupaca Bajraktara: Srbija, Rumunija, Poljska, Albanija, Ukrajina

Foto: Printscreen/Youtube/Baykar Technologies

Potražnja za TB2 je tolika da su proizvodni kapaciteti zauzeti u naredne tri godine, navode čelnici proizvođača Bajkar. Mesečno se proizvodi dvadeset dronova koji su pokazali visoku ubojitost u ratovima od severa Afrike, Bliskog istoka, Nagorno-Karabaha do Ukrajine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je tokom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da je Beograd spreman da poveća novac za nabavku dronova Bajraktar sa nekoliko desetina na više stotina miliona evra. Šest dana pre toga susedna Rumunija najavila je kupovinu 18 Bajraktara TB2 za 300 miliona dolara.

Rumunsko ministarstvo odbrane uputilo je parlamentu na odobrenje tu kupovinu. Nakon toga će biti sklopljen ugovor sa turskim proizvođačem Bajkar. U vrednost aranžmana uračunata je i obuka kao i logistička podrška za upotrebu dronova.

Cena Bajraktara TB2 kreće se od 1 do 5 miliona dolara u zavisnosti od konfiguracije opreme.

Mađarska je u avgustu ove godine otkrila da razmatra kupovinu dronova TB2. Budimpešta već ima razvijenu vojnu saradnju sa Ankarom. Do sada je kupljeno 50 lakih oklopnih vozila Gidran i planira proizvodnju u domaćim pogonima u Kapošvaru.

Albanija je prošle godine takođe najavila kupovinu dronova od turske kompanije Bajkar. Parlament te zemlje je odobrio dodatnih 8 miliona evra za nabavku Bajraktara TB2.

Poljska je prva članica NATO koja je naručila čak 24 ovakve letelice Ugovor je potpisan u maju prošle godine i prve isporuke očekuju se tokom 2022. Varšava je takođe sklopila ugovor o saradnji sa turskim Roketstanom koji proizvodi raznovrsnu municiju uključujući pametne projektile za Bajraktare TB2.

Poljski građani takođe su klijenti turskog Bajkara. Uz pomoć dobrovoljnih priloga prikupljena su sredstva za kupovinu TB2 koji će biti isporučeni Ukrajini idućeg meseca. Dobrovoljnim prilozima Bajraktare TB2 za Ukrajinu već su kupili građani Litvanije a ista akcija pokrenuta je i u Letoniji, Kanadi i Norveškoj.

Ukrajina je najveći ino korisnik Bajraktara TB2 i oni se aktivno koriste u borbenim dejstvima od početka ruske invazije na tu zemlju februara 2022. Prvo je kupljeno 12 komada za vazduhoplovstvo i mornaricu, a potom je usledila narudžba još 24 komada i to nije bio konačni broj.

Ukrajinski ministar odbrane otkrio je u junu ove godine da je Kijevu isporučeno 50 TB2 pod početka invazije.

Bajraktar TB2 samo je jedna od bespilotnih letelica koju koriste Ukrajina i druge države Evrope.

Vojska Srbije u arsenalu već ima kineske CH-92, izraelske Orbitere i domaćeg Pegaza, a najavljena je nabavka domaćeg Vrapca i kineskog CH-95.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kimi

09.09.2022 15:54

Još prošle godine Vučić je naručio dronove od Turske. Šta je sa tom porudžbinom?