Pešiću uručena nagrada povodom 20 godina od istorijske POBEDE na tlu AMERIKE! (FOTO)

Autor:

Sport

08.09.2022

14:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan pre tačno 20 godina, 8. septembra 2002. godine, naša muška seniorska košarkaška reprezentacija, tada pod imenom Jugoslavija, osvojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu. Na klupi našeg tima i tada je sedeo selektor Svetislav Pešić.

Pešiću uručena nagrada povodom 20 godina od istorijske POBEDE na tlu AMERIKE! (FOTO)

Foto: Starsport

Svetislav Pešić i Predrag Danilović

Planetarni šampionat trajao je od 29. avgusta do 8. septembra, a naš nacionalni tim u prvoj fazi takmičenja bio je u A grupi sa Angolom, Kanadom i Španijom. Angola je pobeđena sa 113:63, u drugom kolu smo izgubili od Španije 69:71, a u trećem savladali Kanadu 87:71.

Republika

Foto: Starsport

Predrag Danilović

Povodom 20 godina od osvajanja zlatne medalje u Indijanapolisu, predsednik KSS-a, Predrag Danilović, uručio je poklon selektoru Srbije, Svetislavu Pešiću.

 

 

U drugu fazu takmičenja po grupama prošle su po tri ekipe iz svake grupe, pa smo se u novoformiranoj grupi E našli sa Portorikom, Španijom, Brazilom, Turskom i Angolom. Izgubili smo od Portorika 85:83, pobedili Brazil 90:69 i Tursku 110:78.

U četvrtfinalu je u istorijskoj utakmici pobeđena ekipa Sjedinjenih Američkih Država. NBA Zvezde položile su oružje, pred  raspoloženim Gurovićem, Jarićem, Stojakovićem, Divcem, Bodirogom… Posle velikog minusa krajem trećeg perioda, smogli smo snage da na pleća oborimo najvećeg favorita prvenstva. U polufinalu je, prema očekivanjima, pao Novi Zeland – 89:78.

U finalu protiv Argentine, odigrali smo jednu od najuzbudljivijih utakmica u istoriji svetskih prvenstava. Posle produžetka Dejan Bodiroga podigao je pobednički pehar, a momci su medalje primili iz ruku Borislava Stankovića, generalnog sekretara FIBA, legende svetske i naše košarke. Srebro je pripalo Argentini, a bronza Nemačkoj.

Pored osvojene titule Svetskog prvaka, pete zlatne medalje u istoriji naše košarke, ovaj Mundobasket ostaće upamćen po tome da smo se u dvoranama u kojima smo igrali osećali kao da igramo na domaćem terenu zahvaljujući velikom broju naših navijača na svakoj utakmici.

Zlatnu medalju Jugoslaviji su tada doneli: Dejan Bodiroga, Dejan Koturović, Žarko Čabarkapa, Igor Rakočević, Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović, Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Vlade Divac, Miloš Vujanić, Dejan Tomašević i Milan Gurović. Tim je sa klupe vodio selektor Svetislav Pešić.

Predrag Stojaković je izabran u najbolju petorku Svetskog prvenstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading