SAMIT LIDERA OTVORENOG BALKANA: Vučić se obratio nakon potpisivanja sporazuma (VIDEO)

Autor:

Vesti

02.09.2022

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije Edi Rama i Severne Makedonije Dimitar Kovačevski predsedavaju na Samitu u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

SAMIT LIDERA OTVORENOG BALKANA: Vučić se obratio nakon potpisivanja sporazuma (VIDEO)

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Samit Otvoreni Balkan

Nakon dvosatnog sastanka lidera zemalja Otvorenog Balkana potpisani su sporazumi iz sfere poljoprivrede, kulture, enegetike.

Vučić je rekao da je ponosan što je organizovan samit u Beogradu.

- Mislim da je došlo vreme za to. Ja ću vrlo kratko da iznesem nekoliko podataka. Samo između Srbije i Severne Makedonije u odnosu na prošlu godinu uvećao se broj kamiona za 1033. Povećana je trgovinska razmena sa svim zemljama od 12.5 odsto do 29 odsto. To su stvari koje govore da naša preduzeća i poljoprivrednici znaju da je ova inicijativa od velikog interesa - kaže Vučić.

On je rekao da nas čeka teška zima, i da smo videli da su određeni papiri iz EU procureli o pomoći zemljama članicama.

- Mi ćemo tražiti deo sredstava kako bi nam olakšalo preživljavanje i prezimljavanje. Razgovarali smo o energetskim projektima, jer da imamo dobru gasnu konekciju sa Severnom Makedonijom sve bi bilo mnogo lakše. Mi to možemo u narednim godinama da rešavamo da bismo bili spremniji.

Vučić kaže da bilo koja odluka o zabrani izvoza nikada se neće odnositi na bilo koju od zemalja Otvorenog Balkana.

- Šta god da moramo da uradimo zbog nestašica u svetu, uvek će sve što proizvedemo u Srbiji biti dostupno Severnoj Makedoniji i Albaniji, i obrnuto. I hoću posebno da istaknem da sam  ponosan što je Srbija zemlja pripadnica Otvorenog Balkana, i na sve što smo organizovali. Moji politički protivnici kažu da sam bio pripit, a ja sam sa ponosom obilazio sve štandove, što smo napravili nešto što može da se meri sa Vinitalijom, sa Dizeldorfom. I u subotu ću ići na sajam vina - rekao je on.

Predsednik je dodao da je u toku sklapanje mnogih ugovora na sajmu, i da smo pokazali da možemo biti ne samo jednaki, već i uspešniji od mnogih drugih zemalja.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading