VUČIĆ NA SAMITU "OTVORENI BALKAN": Da svi u regionu govorimo jednim glasom (VIDEO)

Autor:

Vesti

02.09.2022

08:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić kaže da uvek možemo brže, snažnije i bolje, i dodaje da je uspostavljanje zelenog koridora dovelo do povećanja od 17 odsto trgovinske razmene.

VUČIĆ NA SAMITU "OTVORENI BALKAN": Da svi u regionu govorimo jednim glasom (VIDEO)

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Predsednik Vučić se zahvalio prisutnim zvaničnicima, i istakao je da se nada i veruje da će neki od njih biti u budućnosti domaćini ovog samita.

- A posebno hvala našim gostima iz regiona, gospodinu Sijartu i Čavušogluu, i što žele da grade prijateljstvo sa našim zemljama i regionom zapadnog Balkana. Takođe, želim da pozdravim predstavnike privrednih komora, kao i ambasadorima koji su danas ovde sa nama, i da kažem da je za nas ovo od izuzetnog značaja - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da nikada nije bilo ni više pažnje ni energije na uspeh samog ovog projekta.

- Ovo sam rekao pre svega zbog toga što mi se čini da od uspeha ovog projekta zavisi koliko ćemo uspeti da osiguramo dobru ekonomsku budućnost naših zemalja ali i učvrstimo mir u regionu. Nadamo se da će inicijativa Otvoreni Balkan omogućiti da u regionu govorimo jednim glasom, i kada se radi o ključnim pitanjima za naše zemlje i nas u celini - kaže on.

Vučić dodaje da uvek možemo brže, snažnije i bolje, i dodaje da je uspostavljanje zelenog koridora dovelo do povećanja od 17 odsto trgovinske razmene.

- Siguran sam da će organi naše tri države nastaviti da rade na modernizaciji infrastrukture, kao što to radi Srbija na Preševu, čime će se značajno ubrzati promet na granicama - dodao je.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Aleksandar Vučić

Vučić kaže da prema posebnim sporazumima u slučaju da dođe do zabrane izvoza određenih proizvoda to se neće odnositi na druge članice Otvorenog Balkana.

- Ono što je za nas važno izdavanje prvih radnih dozvola, i mislim da će to biti prekretnica u razvoju našij zemalja. Pozivam sve političke aktere, i vlast i opoziciju, da prepoznaju značaj ovog projekta. Za nas je veoma važno osnivanje radne grupe za prevenciju krize, pošto znamo da nam se približavaju teška jesen i zima - dodaje on.

Vučić kaže da ćemo jedni drugima moći makar malo da pomognemo i jedni drugima olakšamo ovu situaciju.

- I na kraju, pozivam Beograđane da za simboličnu cenu posete vinski sajam. Naše tri zemlje su pokazale da jednu ovako važnu i tešku za organizovanje manifestaciju mogu da organizuju kako treba, i da promovišu najbolje vinarije iz regiona i sveta, kao i naše zemlje - naveo je.

Vučić se posebno zahvalio Abazoviću, Tegeltiji, Sijartu i Čavušogluu, i rekao je da oni nisu samo naši gosti.

- Bez obzira što neki nisu i dalje deo Otvorenog Balkana, nadam se da ćemo razvijati najuspešniju moguću saradnju, i znam da su naši odnosi, naše tri zemlje, Srbije, Albanije i Severne Makedonije, na najvišem mogućem nivou. I naši ljudi danas sve više i bolje razumeju jedni druge. I kada smo imali određene probleme, bili smo uvek bliski, a danas smo najbliži - kazao je on.

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Samit Otvoreni Balkan

Premijer Albanije Edi Rama je rekao da je samit Otvorenog Balkana prilika da čuje "čudne jezike" koje govore njegove kolege, a da će on govoriti svojim čudnim jezikom.

- Barem jedna osoba koja se nalazi ovde može da me razume, a to je ambasador Kristofer Hil, koji kao i sve diplomate iz SAD odlično razume i druge jezike, tako da moramo da pazimo - kazao je Rama u šali.

On ističe da mu je posebno drago što vidi ministre spoljnih poslova Petera Sijarta i Mevluta Čavušoglua.

- Mi smo uputili i poziv ministrima spoljnih poslova Grčke i Italije, koji iz objektivnih razloga nisu mogli da prisustvuju današnjem samitu. Nadam se da će moći da prisustvuju u Tiranu. Jako je bitno za nas da inicijativa ne okuplja samo zemlje iz regiona, već i druge bitne zemlje iz okruženja, kao što su Grčka, Italija, Mađarska - kaže premijer Albanije.

Rama kaže da ga je premijer jedne evropske zemlje pitao zašto i oni nisu pozvani, i dodaje da mu je drago što vidi znake da sve više zemalja želi da bude pozvano na konferenciju Otvorenog Balkana.

- I to sa onih prostora gde smo mi dugo čekali pozivnice. Balkan je za Evropu bitan koliko je i Evropa bitna za Balkan. Danas smo ovde posle jednog vrlo uzbudljivog popodneva i večeri. Na sajmu vina smo imali više od 100 proizvođača vina, a to je bio i sajam hrane gde smo na istom mestu imali priliku da upoznamo mnogo kuvara koji su predstavljali gastronomiju svojih zemalja. To je fantastično organizovano, i na tome bih zahvalio predsedniku Vučiću - kaže on.

Premijer Albanije je rekao da je sajam vina na nivou svih svetskih sajmova.

- Jako sam ponosan i srećan što je postignut dogovor Beograda i Prištine, i mislim da je rezolucija o ličnim dokumentima jako korisna. Zato želim javno da čestitam predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je jasno poslao poruku da je prvi izbor svih nas mir, i da radimo za naše narode. Naravno, to ne rešava sve probleme, ali ovo je pravi put - kazao je Rama.

On je dodao da su danas ovde, na drugom samitu koji se dešava u kontekstu rata u Ukrajini, i da će govoriti o koracima koji će biti preduzeti.

- Suočavamo se sa neizvesnošću. Naši uvoznici, u Albaniji, imaju ugovore sa srpskim proizvođačima. Iako je Srbija zamrzla izvoz, zahvaljujući Otvorenom Balkanu smo mogli da se obezbedimo. Ovde govorimo o hrani, o osnovnim namirnicama koje su potrebne ljudima. Da li bi to bilo moguće da smo na stazi stalnog konflikta iz prošlosti? Naravno da ne bi bilo moguće. Da li bi bilo moguće da mi danas potpišemo ugovor o bezbednosti snabdevanja hranom? Pa ne bi bilo moguće bez Otvorenog Balkana - ističe Rama.

On kaže i da Albanija ima hidroelektrane čiji potencijal mogu koristiti i potpisnice Otvorenog Balkana.

- Dovoljno je pogledati samo podatke za poslednjih sedam meseci, i vidite koliko se povećala naša saradnja. To je dovoljno da shvatimo koliko vremena i godina smo protraćili i koliko je veliki potencijal koji postoji. Brojke koje sada imamo su smešne u poređenju sa onim kakve bi trebale da budu, ali su mnogo veće nego što su nekada bile - ističe premijer Albanije.

Rama kaže da inicijativa Otvoreni Balkan ne treba da traži izgovore za svoje postojanje, i da svi mogu da vide pozitivne rezultate.

- Mi smo sve više i više uključeni da izvučemo maksimum iz ove inicijative, i nastavićemo to da radimo. Ovom prilikom ozbiljno kažem da planiramo da uputimo pozive i drugim zemljama, pa i članicama EU, da postanu članice. Tu su Turci i Mađari, zvali smo Grke i Italijane, i opet ćemo ih zvati. Tu je i ambasador SAD, i on će biti prisutan na svakom samitu, što znači da smo sigurni da neće biti nikakvih nesporazuma i zbog toga hvala još jednom, hvala predstavniku EU - kaže on.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je pozdravio sve prisutne, i rekao je da je okupljanje početak, a da ostanemo pokazuje napredak.

- Naše okupljanje i to što radimo zajedno je pokretač koji nas gura kroz izazove predstojeće zime. Danas je jasno da su Severna Makedonija, Albanija i Srbija napravile ključni korak u ključno vreme. Izgradili smo poverenje između prijateljskih zemalja. Dok neki drugi misle da ovo može da nas skrene sa evropskog puta, ja mislim da će nas ovo učvrstiti i olakšati život naših građana - kaže premijer Severne Makedonije.

On kaže da će se kroz sporazume obavezati na obezbeđivanje stabilnosti u snabdevanju hranom.

- Kao što bi dobre komšije trebalo da rade. Pomagaćemo jedni druge kroz sve izazove i poremećaje na koje bi mogli da naiđemo na tržištima poljoprivrednih proizvoda. Mi ćemo obezbediti dovoljno pšenice, brašna, kukuruza, soli i drugih proizvoda - dodao je.

Kovačevski kaže da je dobro što se govori o saradnji u oblasti energetike, gde ima prostora za razvoj.

- Da povećamo interkonekciju i ostvarimo saradnju na izgradnji zelenih izvora energije. Takođe ćemo intenzivirati naš rad u smislu gasne interkonekcije. Već smo potpisali sporazum za zaštitu u slučaju vanrednih situacija - kazao je on.

Premijer Severne Makedonije je rekao da mu je drago što vidi i ministre spoljnih poslova Mađarske i Turske, i da se nada da će videti i predstavnike Grčke i Italije.

- Otvoreni Balkan je neophodan, i nadam se da ćemo nastaviti da napredujemo. Dozvolite mi da završim tako što ću pomenuti nešto što vidimo svake godine na granicama sa Srbijom i Albanijom. Proteklih godina nikako nisam mogao da shvatim kada predstavnici nekih zemalja koje nemaju granice među sobom dođu ovde pa finansiraju projekte za upravljanje granicama. Ja mislim da bi mi u potpunosti trebali da podignemo rampe - kazao je Kovačevski.

Predsednik Vučić je istakao da je Kovačevski dobro primetio sve što je rekao na kraju svog obraćanja, i da se nada da uskoro ni mi nećemo imati granice.

Predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija je rekao da je lepo videti ljude koji ne govore samo o problemima, već i o rešenjima.

- Ipak, ja sam ovde, kao i u Ohridu, samo gost. Ili su samiti previše česti, ili su blokade u BiH suviše jake. Čini mi se da Otvoreni Balkan ima svoje planove i rokove, i da se nastavlja sve po planu. A u BiH su zaista blokade ponekad veoma jake. I ja ću danas ovde još jednom iskazati da je potrebno pristupanje BiH Otvorenom Balkanu. Ovo je jedinstveni ekonomski prostor u kom važe trgovinske slobode, isti onaj koji važi u EU - kaže on.

Tegeltija je rekao da se oni koji blokiraju proces pristupanja OB danas bave njegovim prisustvom ovde.

- Ja sam ovde samo gost. Sasvim je izvesno pristupanje BiH ovom procesu, on nikome ne donosi ništa loše. Danas taj proces blokiraju samo dva čoveka. Ali i to će proći, izbori dolaze. Divno je bilo juče na večeri, ali nismo mogli probati vina i hranu iz BiH, zato što nismo članica. To je ono što me čini nesrećnim - kaže on.

Predsedavajući Veća ministara BiH je rekao da je on danas ovde zbog poslovne zajednice, i da su ti ljudi motor razvoja svake zemlje, pa i BiH.

- Oni su omogućili povećanje broja zaposlenih, oni su omogućili i uplatili u budžet 18.8 odsto više nego prošle godine. Obezbedili su snabdevanje naftnim derivatima u veoma teškim uslovima. To je ona poslovna zajednica koja je omogućila dovoljne količine električne energije za BiH - kaže Tegeltija.

On se zahvalio Vučiću, Rami i Kovačevskom što drže otvorena vrata za BiH i Crnu Goru, i što za razliku od mnogih nemaju potrebu da menjaju Ustave drugih zemalja.

Premijer Crne Gore je rekao da je lepo videti ljude za istim stolom, i da dok bukti rat ovde se priča od tema koje su od životnog značaja za građane.

- Lepo je videti da su sa nama ovde danas predstavnici zemalja EU i NATO, kao i biznismene. Sve smo probali u svojoj istoriji, svađe i konflikte, samo nismo probali da sarađujemo. Vreme je da izaberemo mir i progres, i da veća fleksibilnost granica ne znači menjanje istih, već veću šansu za pomirenje. Ovu inicijativu doživljavam kao jako uspešnu, i za kratko vreme je dokazala da može da obezbedi sigurnost - kaže on.

Abazović je dodao da je važno da se građanima što više olakša život, i da građani svih zemalja u regionu to zaslužuju:

- Građani su siti problema iz prošlosti. Zašto je važno što su ovde ministri spoljnih poslova Mađarske i Turske. Zato što su u globalnom sistemu oni naši prijatelji i komšije. Ja vidim da mi svi možemo da sarađujemo zajedno, i ova inicijativa mora biti inkluzivna. Oni koji danas nisu za stolom su dobrodošli. Ni Crna Gora nije još uvek članica, ali kako god bilo, mi smo upućeni jedni za druge. Ako neko bira da čeka četiri sata da čeka na granici Crne Gore da dođe na more i ostavi svoj novac, ili da prođe kroz granicu kao u EU, mislim da bi ogromna većina građana izabrala ovo drugo.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je pozdravio sve prisutne i rekao da ova inicijativa obezbeđuje sigurnu budućnost svih zemalja.

- Drage kolege, rat u Evropi je alarm za sve nas, i vidimo koliko smo ranjivi po pitanju energetike. Ne postoji recept osim solidarnosti, i mi u Turskoj radimo sve što možemo da pomognemo susedima na Balkanu da obezbede količine gasa - kaže on.

Čavušoglu kaže da ovu inicijativu vidi kao most između Balkana i EU, i skrenuo pažnju na činjenicu da je EU postala introvertna.

- Niko ne može da odgovori na to zašto su Skoplje i Tirana dugo čekale na status kandidata. Ne želim ni da pominjem mogućnost turskog članstva u EU, i nadam se da će OB pospešiti integraciju regiona - rekao je on.

Ministar spoljnih poslova Turske kaže da postoji još mnogo toga što treba da se uradi, ali da postoje dva izazova.

- To su politička kriza u BiH, i predsednik Erdogan će sledeće nedelje između ostalog posetiti i Sarajevo. A drugo je dijalog Beograda i Prištine, i tu je pokazano da moramo da se koncentrišemo na zajedničke interese, a ne ono što nas razdvaja - istakao je Čavušoglu.

Podsetimo, u Beogradu je danas održan Samit lidera Otvorenog Balkana, kojim su predsedavali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Samitu su prisustvovali i premijer Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar spoljnih poslova Peter Sijarto i njegov turski kolega Mevlut Čavušoglu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
biljana

02.09.2022 09:09

svaka cast