DUKLJANSKI DIKTATOR VAN KONTROLE! Đukanović udario na Srbiju: SPC je alat u Putinovim rukama!

Autor:

Svet

02.09.2022

08:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović, koji je bio protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, tvrdi da je SPC kao i Ruska pravoslavna crkva, kako tvrdi, "alat" u rukama politike ruskog predsednika Vladimira Putina.

DUKLJANSKI DIKTATOR VAN KONTROLE! Đukanović udario na Srbiju: SPC je alat u Putinovim rukama!

Foto: Tanjug/AP

- Kao što znate, mi se mučimo sa takvim ugovorom sa Srpskom pravoslavnom crkvom. A to što se mučimo sa potpisivanjem takvog sporazuma s njima, opet je refleksija globalnih odnosa o kojima sam govorio. Jer, nažalost i SPC i Ruska pravoslavna crkva su samo alati ili instrumenti u rukama Putinove politike - rekao je Ðukanović u intervju za jerusalimskim Džeruzalim post, preneo je portal podgoričkog Dana.

Ðukanović je govoreći o bezbednosnim prilikama u Evropi, spoljnopolitičkim ciljevima i rezultatima Crne Gore, odnosima sa Izraelom, Palestinom i drugim državama te regije i ličnom političkom angažmanu, rekao da je Crna Gora uprkos protivljenju Srbije obnovila nezavisnost.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Odlučili smo da obnovimo nezavisnost Crne Gore. Srbija je bila žestoko protiv toga, ne samo u Miloševićevo vreme, nego i u doba vladavine Koštunice. No, uspeli smo, bez ratova, bez nestabilnosti, što nije uobičajeno na Balkanu. Zapravo, to je bio jedini takav primer. Takođe smo se opredijelili za članstvo u NATO. I uspeli smo i u tome. A u međuvremenu smo realizovali neke vrlo jake investicije. Danas čekamo da postanemo deo Evropske unije, i ispred smo ostalih kandidata - naveo je Ðukanović.


U regionu su, kaže, ostale još neke nedovršene stvari.

- Bosna i Hercegovina je i dalje nefunkcionalna država. Severna Makedonija ostala je u mimoilaženju, najpre sa Grčkom, a sada sa Bugarskom. A Srbija je i dalje u problematičnoj situaciji zbog Kosova. Imali smo manjak pažnje SAD. A imali smo i manjak inicijative i odlučnosti sa evropske strane. Uglavnom, nisu bili voljni da preuzmu vodeću ulogu u integraciji Zapadnog Balkana u EU.... - kaže Ðukanović i dodaje:

- Dakle, ako nema EU i SAD, doći će neke treće zemlje. Pre svega, Rusija. I kao što sam rekao, Rusija je počela snažno infiltrirati svoju antizapadnu politiku u regiju još od 2016. godine i pokušaja državnog udara u Crnoj Gori. Da skratim priču, čini mi se da SAD još uvek idealizuju stanje u državama Zapadnog Balkana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading