DUKLJANSKI DIKTATOR VAN KONTROLE! Đukanović udario na Srbiju: SPC je alat u Putinovim rukama!

Autor:

Svet

02.09.2022

08:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović, koji je bio protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, tvrdi da je SPC kao i Ruska pravoslavna crkva, kako tvrdi, "alat" u rukama politike ruskog predsednika Vladimira Putina.

DUKLJANSKI DIKTATOR VAN KONTROLE! Đukanović udario na Srbiju: SPC je alat u Putinovim rukama!

Foto: Tanjug/AP

- Kao što znate, mi se mučimo sa takvim ugovorom sa Srpskom pravoslavnom crkvom. A to što se mučimo sa potpisivanjem takvog sporazuma s njima, opet je refleksija globalnih odnosa o kojima sam govorio. Jer, nažalost i SPC i Ruska pravoslavna crkva su samo alati ili instrumenti u rukama Putinove politike - rekao je Ðukanović u intervju za jerusalimskim Džeruzalim post, preneo je portal podgoričkog Dana.

Ðukanović je govoreći o bezbednosnim prilikama u Evropi, spoljnopolitičkim ciljevima i rezultatima Crne Gore, odnosima sa Izraelom, Palestinom i drugim državama te regije i ličnom političkom angažmanu, rekao da je Crna Gora uprkos protivljenju Srbije obnovila nezavisnost.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Odlučili smo da obnovimo nezavisnost Crne Gore. Srbija je bila žestoko protiv toga, ne samo u Miloševićevo vreme, nego i u doba vladavine Koštunice. No, uspeli smo, bez ratova, bez nestabilnosti, što nije uobičajeno na Balkanu. Zapravo, to je bio jedini takav primer. Takođe smo se opredijelili za članstvo u NATO. I uspeli smo i u tome. A u međuvremenu smo realizovali neke vrlo jake investicije. Danas čekamo da postanemo deo Evropske unije, i ispred smo ostalih kandidata - naveo je Ðukanović.


U regionu su, kaže, ostale još neke nedovršene stvari.

- Bosna i Hercegovina je i dalje nefunkcionalna država. Severna Makedonija ostala je u mimoilaženju, najpre sa Grčkom, a sada sa Bugarskom. A Srbija je i dalje u problematičnoj situaciji zbog Kosova. Imali smo manjak pažnje SAD. A imali smo i manjak inicijative i odlučnosti sa evropske strane. Uglavnom, nisu bili voljni da preuzmu vodeću ulogu u integraciji Zapadnog Balkana u EU.... - kaže Ðukanović i dodaje:

- Dakle, ako nema EU i SAD, doći će neke treće zemlje. Pre svega, Rusija. I kao što sam rekao, Rusija je počela snažno infiltrirati svoju antizapadnu politiku u regiju još od 2016. godine i pokušaja državnog udara u Crnoj Gori. Da skratim priču, čini mi se da SAD još uvek idealizuju stanje u državama Zapadnog Balkana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading