PRUŽENA RUKA ČINI ČUDA: Počela nova era odnosa Srbije i Crne Gore

Autor:

Vesti

04.08.2022

19:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da nije pružio ruku novom crnogorskom rukovodstvu, od sporazuma sa SPC ne bi bilo ništa.

PRUŽENA RUKA ČINI ČUDA: Počela nova era odnosa Srbije i Crne Gore

Foto: Tanjug/PRAVOSLAVNA MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA

Temeljnim ugovorom između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Crne Gore, koji su potpisali patrijarh srpski Porfirije i crnogorski premijer Dritan Abazović, stavljena je tačka na višegodišnje sporno pitanje između Beograda i Podgorice, a otvoreno novo poglavlje međusobnih odnosa, utemeljenih na razumevanju i konstruktivnoj saradnji.

DOBRA VOLJA

Porfirije, koji je poglavar SPC tek godinu i po dana, i Abazović, koji je predsednik crnogorske vlade samo 100 dana, za rekordno kratko vreme pokazali su da dobra namera, volja i dogovor kuću grade, nasuprot političkim saboterima iz obe države koji su prethodnih godina pitanje ugovora lažima i propagandom kroz svoja glasila postavljali kao nepremostiv kamen spoticanja u odnosima dve države i naroda. Dizali su tenzije do nivoa ključanja - od pravljenja crnih lista za nepoželjne Srbe do masovnih litija, kojima je i poražen režim crnogorskog predsednika i DPS Mila Đukanovića, najvećeg protivnika tog sporazuma.

Republika

Foto: Tanjug/PRAVOSLAVNA MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA

Porifirje, Dritan Abazović i mitropolit Joanikije

Rušilaštvu i opstrukcijama bliži se kraj, počinje nova era politike mira i stabilnosti, na kojoj već deceniju insistira naše državno rukovodstvo, predvođeno predsednikom Aleksandrom Vučićem. Ne treba smetnuti s uma da je upravo on pružio ruku novom crnogorskom rukovodstvu, što je relaksiralo zategnute odnose i na kraju i rezultiralo potpisivanjem temeljnog ugovora sa SPC.

KONAČNO PRAVDA

Neslavno će proći, kako je juče pisao Srpski telegraf, reagovanje Đukanovića, odnosno pretnja da će kroz inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi srušiti Abazovića, pa suspendovati temeljni ugovor. Za to nema podršku Vašingtona, koji potpisivanje sporazuma vidi kao korak ka stabilizaciji regiona niti većinu u parlamentu (vidi okvir).

Srbija i Crna Gora sada otvaraju novo poglavlje međusobnih odnosa, zasnovano na saradnji i razumevanju, tvrdi u razgovoru za Srpski telegraf Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost.

- Temeljni ugovor predstavlja okončanje dugog procesa, kojim su prava SPC napokon zaštićena na adekvatan način. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez genijalnog političkog uma predsednika Vučića, mudrosti i posvećenosti patrijarha Porfirija i hrabrosti premijera Abazovića - zaključuje Rajić.

Republika

Foto: Tanjug/PRAVOSLAVNA MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA

Potpisivanje Temeljnog ugovora

Nema većine za obaranje Dritana

Skupština Crne Gore će 19. avgusta glasati o nepoverenju vladi premijera Abazovića, koja je juče obeležila 100 dana rada. Tu inicijativu u crnogorskom parlamentu pokrenuo je DPS, kome su se pridružile SDP, SD, LP i DUA, a zbog potpisivanja temeljnog ugovora. Tih pet stranaka imaju 36 poslanika, što znači da im je za natpolovičnu većinu, neophodnu za rušenje vlade, od ukupno 80 parlamentaraca, potrebno još najmanje pet tribuna.

I u (nerealnom) slučaju da im se priključe bivši koalicioni partneri DPS - Bošnjačka stranka (BS) s tri poslanika i Albanska lista s jednim, to je i dalje nedovoljno za obaranje vlade. U prevodu, potreban im je bar još jedan glas pobedničke koalicije na izborima 30. avgusta 2020, koju su činili DF, Demokrate i Abazovićeva URA, što je tek daleko od izvesnog.

Republika

Foto: printscreen

Abazović i predsednik Vučić

Vasko, gde si bio kad je ulazio Velja

I dan posle potpisivanja temeljnog ugovora strasti u Crnoj Gori se ne stišavaju, a prednjače srbomrsci, koji su se obrušili na Dritana Abazovića, koga nazivaju lažovom, prevarantom i izdajnikom koji je zemlju predao srpskoj crkvi. Najdalje je otišao šef granične policije Crne Gore Vasko Aković, koji je podneo ostavku na tu poziciju jer je, kako su naveli, patrijarh SPC Porfirije i delegacija sveštenika ušla i izašla iz Crne Goru bez kontrole i evidencije (?!). Odmah su usledili ironični komentari da takvu revnost nije pokazao kada su granicu prelazilii Veljko Belivuk i njegovi koljači ili kada je prenošena droga.

Kakve su poruke slali

Dritan Abazović

Republika

Foto: Tanjug/PRAVOSLAVNA MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA

Porifirje i Dritan Abazović

Verujem da se na ovaj način šalje poruka mira, tolerancije i da okrećemo novi list ka novim izazovima, koji ne fale našem društvu, sa željom da na kraju gradimo društvo pravde i jednakosti. Pravo koje tražimo za sebe dajmo i drugima

Patrijarh Porfirije

Republika

Foto: Tanjug/PRAVOSLAVNA MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKA

Porifirje i Dritan Abazović

Zahvalan sam i onima koji se nisu uvek slagali da mi dođemo do ovog momenta. Oni su na svoj način, možda i nesvestan, a Bog svakog može da upotrebi ka dobru, doprineli da mi razumemo koliko je važno da se međusobno razumemo i da se borimo jedni za druge

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading