POLICIJA NA TRAGU ZVICEROVOM ŠPIJUNU U MUP SRBIJE: Šef "kavčana" povezan sa bezbednosnim strukturama

Autor:

Hronika

04.08.2022

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sektor unutrašnje kontrole MUP i BIA nekoliko su meseci pratili komunikaciju između inspektora Daniela Jovanovića, njegove supruge Dušice iz BIA i bivšeg policajca Milivoja K. i "kavačkog klana" pre nego što su uhapšeni.

POLICIJA NA TRAGU ZVICEROVOM ŠPIJUNU U MUP SRBIJE: Šef "kavčana" povezan sa bezbednosnim strukturama

Foto: lupa.co.me/printscreen

Prikupljajući podatke o njima, isplivala su imena i drugih policajaca koji su još pod nadzorom i protiv kojih se grupišu dokazi. Među njima je i čovek koji je, kako se sumnja, bio glavni špijun šefa "kavčana" Radoja Zvicera, zadužen ne samo za slanje podataka o planovima MUP Srbije već i za povezivanje članova narko-ekipe iz Beograda s ostatkom ekipe u Crnoj Gori.

Tek delići mozaika trgovine "kavačkog klana" kokainom iz Latinske Amerike s evropskim kupcima doprli su do javnosti posle hapšenja u Beogradu.

- Bračni par Jovanović, bivši policajac i prevoznik Ž. F. osumnjičeni su da su bili u tom poslu, ali njih je koordinirao "čovek za vezu" iz MUP koji je kontrolisao protok informacija o policijskim akcijama i direktno se konsultovao sa Zvicerom i njegovim policajcima u Crnoj Gori. To ne umanjuje krivicu uhapšenih, već se samo dodaje novo ime - navodi izvor iz istrage za Srpski telegraf.

Policija je saopštila da je četvoro uhapšenih, kao članovi kriminalne grupe, u dužem vremenskom periodu krijumčarilo velike količine kokaina brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije. Na dušu im se stavlja i da su za određeni procenat prenosili novac od prodaje droge iz Holandije do Srbije i Crne Gore. Pominju se milioni evra po turi.

Holandija se u ovoj priči ne pominje prvi put.

U dešifrovanoj prepisci crnogorskih policajaca Petra Lazovića (nedavno uhapšen) i Ljube Milovića (u bekstvu), koje Evropol označava kao pripadnike "kavačkog klana", jasno se vidi da je posao preko luke Roterdam bio izuzetno privlačan.

Lazović je 3. decembra 2020. obavestio korisnika aplikacije Skaj pod imenom Miki novi (još nije otkriven njegov identitet) o isporuci kokaina koji dolazi iz Ekvadora u Roterdam (50-100 kg). Ukupna količina kokaina iznosi 500 kg, s tim što će isporuka, piše u dokumentu Evropola, biti podeljena u isporuke od 50 i 100 kg.

Lazović je poslao poruku da je cena kokaina 5.300 evra po kilogramu, a da je cena u Roterdamu 31.000 evra, što na pet kilograma kokaina predstavlja profit od 125.000 evra.

Srpska policija upravo povezuje bračni par Jovanović i drugu dvojicu uhapšenih s ovom dvojicom crnogorskih policajaca. Posebno s Milovićem. Njih dvojica su bila zadužena da čuvaju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića kad su došli u Crnu Goru u posetu Radoju Zviceru, a cela ekipa je zajedno i fotografisana.

Zvicer je imao jake veze u crnogorskom MUP, što mu je omogućilo i da pobegne neposredno pre planiranog hapšenja. I Ljubo Milović je posle dojave krtice iz policije uspeo da pobegne. "Kavčani" su, što potvrđuje svaka nova istraga, dobro umreženi i u srpskom MUP.

SPASIĆ: Posrednici mogu dovesti do samog vrha policije

Nekadašnji operativac DB Boža Spasić istakao je za Srpski telegraf da je Zviceru u ovom trenutku nemoguće ući u trag, ali i da se klupko očigledno odmotava.

- Ne postoji mogućnost da osumnjičeni dovedu našu policiju do Zvicera, bar ne trenutno. On ima svoje ljude, te sam siguran da nije s njima lično kontaktirao. To su za Zvicera radili njegovi posrednici - objašnjava Spasić. Kako kaže, postoji mogućnost da će baš Zvicerovi ljudi dovesti do samog vrha policije.

- Ukoliko nadležni uđu u trag njegovim pomagačima, verujem da će biti razotkriveno još mnogo policajaca iz naše zemlje, kao i iz regiona. Osim toga, tu neće biti kraj jer su Daniel i njegova grupa, zloupotrebivši svoje položaje, verovatno sarađivali i s drugim ekipama - zaključio je Boža Spasić.

Milović: Trenutno samo radimo Roterdam

U transkriptima razgovora preko aplikacije Skaj 30. novembra 2020. Ljubo Milović je pitao Petra Lazovića da li ima nekog ko ima pristup luci jer može da pošalje pošiljku iz Ekvadora u bilo koju luku. Pitao je da li je moguć bezbedan istovar i preuzimanje paketa. Milović je potvrdio da trenutno samo radi s Roterdamom, a da je pre toga radio s Istanbulom, Hamburgom i Antverpenom.

- Vidi gde ima pozicije, mogu poslati svuda. Gde god idu brodovi iz Ekvadora, ja mogu poslati. Da li ima kontrole u nekoj luci da mogu da izvade bezbedno pošiljku robe. Trenutno samo radimo Roterdam - napisao je Milović Lazoviću tog dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading