VUČIĆ OTVORIO VINSKU VIZIJU OTVORENOG BALKANA: Gde je vino, tu je ljubav! (VIDEO)

Autor:

Vesti

01.09.2022

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvara prvi sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" koji se organizuje pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

VUČIĆ OTVORIO VINSKU VIZIJU OTVORENOG BALKANA: Gde je vino, tu je ljubav! (VIDEO)

Foto: TANJUG/M. Milivojević

Svečanom otvaranju sajma prisustvuju i premijer Albanije Edi Rama, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i premijer Crne Gore Dritan Abazović.

Prvi međunarodni sajam vina u Srbiji traje do 4. septembra na Beogradskom sajmu, a učestvuje skoro 400 izlagača i prizvođača vina iz više od 20 zemalja. Najviše njih će biti iz zemalja regiona, pre svega Srbije, Severne Makedonije, Albanije, ali i iz celog sveta, Južne i Severne Amerike i centralne Evrope.

Republika

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/printscreen

Vinska vizija Otvorenog Balkana

Sajam je otvoren i za posetioce. Pojedinačna karta je 500 dinara, dok je grupna 400 dinara.

Premijerka pozvala ljude da posete sajam

- Iako gledamo u suprotnom smeru, uvek smo zajedno i uz našu Srbiju. LJudi, građani Srbije, dođite na sajam vina, ovo je nešto fantastično! - objavila je premijerka na Instagramu.

 

Vučić otvario sajam: Danas je Beograd svetska prestonica vina!

Srpski muzičari na otvaranju Sajma vina odsvirali su strofu iz "Ovo je Srbija", "Makedonsko devojče" i albansku pesmu.

Predsednik je na početku, obraćajući se prisutnima, rekao da je danas poseban dan.

Republika

Foto: Printskrin: TV Pink

Predsednik otvorio sajam vina

- Nema čoveka koji danas nije nasmejan. Ovo smo radili zajedno, ovo smo napravili zajedno. Malo gde u Evropi je to tako napravljeno i uređeno. Imamo čime da se ponosimo. Pokazali smo da budemo, ne samo deo sveta, nego da možemo da se takmičimo i da budemo bolji. Ja sam posebno ponosan - istakao je predsednik i pozvao sve da dođu da probaju vina iz Evrope i sveta.

- Danas je Beograd, Otvoreni Balkan, svetska prestonica vina. Danas možete da vidite koliko je Otvoreni Balkan dobra inicijativa - istakao je predsednik.

- Stotine ljudi su uložili ogroman trud, ogroman rad, energiju da ova manifestacija ovako izgleda. Nikada Sajam ovako uređen nije bio. Hoću da kažem u ime svih veliko hvala ljudima koji su se trudili, u ime Srbije, Albanije, Makedonije. Ova naša ideja uvek je imala i mnogo protivnika, koji su tražili dlaku u jajetu... Otvoreni Balkan nikome nije doneo ništa loše. Učinićemo Otvoreni Balkan još boljim, još snažnijim - kazao je Vučić.

Republika

Foto: TANJUG/M. Milivojević

 

Obraćanje Edija Rame: Otvoreni Balkan je projekat mira!

Predsednik vlade Albanije Edi Rama obratio se prisutnima.

- Mi smo protraćili mnogo vremena da pokažemo jedni drugima koje prvi. Ima jedna stvar koju smo naučili da niko od nas neće ići nigde odavde. Naš izbor je veoma jednostavan, kako da ostanemo na ovom prostoru, a da svi budemo zajedno, kako da susedstvo učinimo veselijim, mirnijim... Ovo je sajam na visokom evropskom nivou - rekao je Rama.

Republika

Foto: printscreen/Tanjug

Edi Rama

- Albanski izvoz u Srbiju se uvećao za 30 posto, govorim o poljoprivrednim proizvodima. Ova Inicijativa pripada ljudima, koji proizvode, koji izvoze, uvoze. Bez sumnje, pripada svim mladima, za koje se nadam da će mnogo više voleti otvoreni put, nego zatvorena koloseke.-

Kovačevski: Otvoreni Balkan u praksi!

Dimitar Kovačevski, premijer Severne Makedonije, kazao je da je srećan što danas može da se vidi kako u praksi funkcioniše Otvoreni Balkan.

Republika

Foto: printscreen/Tanjug

Dmitar Kovačevski

- Danas povezujemo naše privrede, otvaramo tržišta. Otvoreni Balkan pokazuje šta integracija znači. Toliki broj izlagača je moguć ako radimo zajedno. Za sve kompanije koje su ovde ovo je prilika za nove kontakte. Ovo je prvi sajam ovog tipa. Makedonija je drugi izvoznik vina u regionu, imali smo povećanje 19 posto izvoza vina. Naša vlada je zainteresovana da razvija ovaj sektor. Uz aktivosti na Otvorenom Balkanu možemo da razvijamo ekonomske odnose u vreme globalnih kriza - kazao je Kovačevski dodajući "koristićemo svaku priliku da se povezujemo".

- Još 1992. - 1993. godine otišao sam na školovanje u Ameriku, svakog jutra bile su slike stradanja odavde. Rekao sam još tada da moramo sliku da promenimo, zato sam rekao da sam srećan, jer će danas svi videti sliku prijateljstva, saradnje.-

Otvaranje sajma završeno zajedničkom slikom državnika

Na samom kraju svečane ceremonije otvaranja sajma "Vinska vizija Otvorenog Balkana" državnici su napravili zajedničku fotografiju šaljući poruku mira i zajedništva.

U prisustvu Vučića, Rame, Kovačevskog, Abazovića, kojima se na sceni pridružio i glumac Lazar Ristovski, nazdravljajući posebnim vinom koje je napravljeno u čast Otvorenog Balkana, zvanično je otvoren Sajam vina.

Pošto su svečano otvorili manifestaciju, predsednik i gosti iz regiona krenuli su obilazak sajma, razgovarajući sa izlagačima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading