JOKSIMOVIĆ POKLOPILA HRVATE: Još niste usvojili vrednosti EU o DOBROSUSEDSTVU!

Autor: Republika

Vesti

22.08.2022

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ministarka Jadranka Joksimović je naglasila da će interesi naše zemlje uvek bazirani na činjenice.

JOKSIMOVIĆ POKLOPILA HRVATE: Još niste usvojili vrednosti EU o DOBROSUSEDSTVU!

Foto: Tanjug/B. STEKIĆ

Ministar za evropske integracije danas je, reagujući na izjavu predsednika hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, ocenila da su pretnje o blokadi evropskog puta Srbije dokaz da Hrvatska ni posle skoro deceniju od članstva u EU nije usvojila njene vrednosti o dobrosusedstvu.

- Kao što sam nedavno rekla, neka shvate kolege iz Hrvatske da evropske integracije nisu neka vrsta hendikep igre u kojoj država kandidat mora jednostrano i bez pogovora da ispunjava sve želje i uslove kojoj joj bilateralno postavljaju pojedine države članice, niti su građani Srbije, Vlada i predsednik Republike naivni da učestvuju u teatru apsurda koje kreiraju naše komšije koristeći aktuelnu geopolitičku situaciju, u kome rade sve da predstave Srbiju kao nekakvog hegemona u regionu i krivca za sve probleme - navodi Joksimović u izjavi, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona je rekla i da će Srbija svoje interese braniti uvek na činjenicama i rezultatima zasnovanim na načinu i evropskom duhu.

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ

Jadranka Joksimović

- Na žalost, ovakve izjave u formi otvorene najave i pretnje o blokadi evropskog puta Srbije dokaz su da i posle skoro deceniju od članstva Hrvatske u EU, nije se pokazalo da su u hrvatskoj političkoj realnosti usvojene vrednosti dobrosusedstva, nema koraka ka regionalnom pomirenju i stabilizaciji, na koju je EU računala kad je Hrvatsku primila u članstvo - zaključila je Joksimović.

Jandroković je juče rekao da Zagreb odbacuje optužnicu protiv hrvatskih pilota koja je podignuta u Srbiji i da će Hrvatska "zaštititi svoje gradane".

Naveo je da će Hrvatska koristiti pregovore Srbije sa Evropskom unijom "kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerisati".

On je ocenio da je optužnica "političke prirode" i da "nema nikakvog pravnog utemeljenja" i da "Srbija podizanjem optužnice protiv hrvatskih pilota pokušava da skrene pažnju sa svojih problema".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading