SIGURAN SAMO MALI, U VLADI ĆE BITI DOSTA PROMENA: Srpski analitičar predviđa budući sastav kabineta u Nemanjinoj!

Autor:

Vesti

28.07.2022

06:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bojan Klačar, direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid), u intervjuu za Republiku, govoreći o sastavu nove vlade, kaže da očekuje da će biti promenjeno dosta aktuelnih ministara, a ne isključuje mogućnost ni uvođenja nestranačkih ličnosti u Nemanjinu 11.

SIGURAN SAMO MALI, U VLADI ĆE BITI DOSTA PROMENA: Srpski analitičar predviđa budući sastav kabineta u Nemanjinoj!

Foto: instagram.com/printscreen

Nova vlada će imati, dodaje, vrlo jasnu proevropsku agendu.

Pominje se da nova vlada neće biti proruska, neki kažu da bi bilo dobro da bude prozapadna. Kakvu Vladu očekujete?

- Ne očekujem da će Vlada biti pravljena tako što će se ministri birati shodno njihovim političkim afinitetima. Biraće se po dva kriterijuma - da se radi o ljudima koji imaju kompetencije da se bave resorima koje će dobiti, drugi - politički, da se radi o ljudima koji imaju uticaj u stranci, SNS, da imaju poverenje Aleksandra Vučića. Biraće se ministri shodno tome kakav će biti koalicioni sporazum, kakav će sporazum napraviti s ostalim partnerima. Ne očekujem da će se ministri birati shodno njihovim političkim afinitetima, očekujem da će Vlada da ima vrlo jasno proevropsku agendu.

Da li se slažete sa ocenom da će biti promenjeno dve trećine aktuelnih ministara?

- Očekujem da će biti promenjeno dosta ministara iz različitih razloga, jedan će da bude evaluacija njihovog prethodnog rada, jer je među 23 bilo onih koji nisu zadovoljili kriterijume, neki će biti promenjeni jer je ideja SNS da se unese sveža energija. Treći, važan, razlog jeste što ova vlada ima ispred sebe verovatno najveće probleme otkad je SNS došao na vlast. To je spoljna politika, Kosovo, inflacija, biće slabiji rast nego što se projektovalo, energetika i plus, možda se desi, nadamo se da ne, možda se na to desi i neka vrsta problema s koronom. Toliko veliki broj problema nije imala nijedna Vlada otkad je SNS došao na vlast.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

 

Ko je siguran u Vladi?

- Verujem da pozicija Siniše Malog u kabinetu nije upitna, da li kroz Ministarstvo finansija ili drugi aranžman, rekao bih da će on biti deo izvršne vlasti.

Koga vidite na mestu premijera, pominju se Ana Brnabić i Mali?

- Rekao bih da su oba imena u igri i da su vrlo verovatno i najveći favoriti za to mesto.

Da li očekujete da će biti i nestranačkih ličnosti u Vladi?

- Ne znam, ne bi bilo iznenađenje.

Manjine žele u Vladu, Albanci merkaju lokal

Da će nova vlada Srbije biti manjinski inkluzivna, nagovestio je predsednik Aleksandar Vučić još u obraćaju prilikom polaganja zakletve u parlamentu, a predstavnici manjinskih lista koji su razgovarali s predsednikom, kažu da su spremni za učešće u Vladi.

U Stranci pravde i pomirenja kažu da je svakako prirodno da budu deo najavljene manjinsko-inkluzivne vlade i to na najvišim pozicijama. Za učešće u Vladi zainteresovan je Saveza vojvođanskih Mađara, koji su i do sada bili koalicioni partneri SNS.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, koja je bila deo izborne liste Zajedno za Vojvodinu, Tomislav Žigmanov poručio je da su oni spremni da pruže doprinos radu nove vlasti.

S druge strane, predstavnik Koalicije Albanaca doline Šaip Kamberi kaže da oni neće biti deo republičke izvršne vlasti, te da im je u ovom momentu važnija integracija na lokalnom nivou.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading