Najmanje osam ministara leti iz Vlade Srbije! Četiri kandidata za premijera!

Autor:

Vesti

04.07.2022

05:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

izvesno je da makar trećina aktuelnog sastava neće ostati u Nemanjinoj 11, jer - nisu zadovoljili.

Najmanje osam ministara leti iz Vlade Srbije! Četiri kandidata za premijera!

Foto: MSP

Najmanje osmoro sadašnjih ministara neće biti u novoj Vladi Srbije. Izvor iz vrha vlasti tvrdi da je izvesno da makar trećina aktuelnog sastava neće ostati u Nemanjinoj 11, jer - nisu zadovoljili.

- Očigledno je neke demoralisao skraćeni mandat Vlade, pa se nisu naročito trudili. Drugi su pravili greške. Kada se podvuče crta, najmanje osmoro njih neće više voditi resore - otkriva sagovornik Blica.

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić još nije počeo razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima o mogućim koalicijama niti o kadrovskim rešenjima.

- Previše je događanja na spoljnom planu, previše izazova za našu diplomatiju, pa se zato čekalo sa konstituisanjem Skupštine i formiranjem Vlade - navodi  sagovornik.

Nakon polaganja zakletve, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da nova Vlada bude formirana do kraja jula. Rekao je da je formiranje nove Vlade Srbije od presudnog značaja i da očekuje da će ona biti formirana do kraja jula. Ipak, to je bilo pre nego što je Upravni sud naložio opet glasanje u Velikom Trnovcu.

Republika

Foto: printscreen/RTVPink

Aleksandar Vučić, Ilustracija

 

- Krenućemo sa razgovorima čim bude konstituisana Skupština Srbije. Želja mi je da Vlada bude manjinski inkluzivna, da budu u njoj i Mađari i Hrvati i Romi i Bošnjaci, svi koji žele dobrobit ovoj zemlji. Očekujem od nove vlade nastavak evropskog puta - poručio je Vučić.

Kočnica u Velikom Trnovcu

Glavna kočnica u procesu konstituisanja novog saziva Skupštine Srbije, ali i formiranja Vlade Srbije, bio je završetak izbornog procesa u Velikom Trnovcu. A kako trenutno stoje stvari, posle tri puna meseca, republički parlamentarni izbori su po svemu sudeći gotovi, pa bismo već danas ili najkasnije narednih dana mogli da dobijemo i zvanične rezultate, a samim tim i da budemo korak bliže novom sazivu Skupštine i novoj Vladi Srbije.

Podsetimo, od dana kada RIK bude saopštio konačne rezultate parlamentarnih izbora, počeće da teče rok od mesec dana za sazivanje Skupštine Srbije u novom sazivu, dakle to bi najkasnije moglo da bude između 5. i 10. avgusta. A kada dobijemo novu Skupštinu Srbije, onda će vladajuća većina imati rok od tri meseca da formira Vladu Srbije. Teoretski, dakle, do prve dekade novembra, mada svi najavljuju da bi to moglo da bude završeno mnogo ranije.

- Kraj jula, avgust - procena je Bojana Klačara, izvršnog direktora Cesida, o datumu kada bismo mogli da dobijemo novu Vladu Srbije.

Ko će sve sa naprednjacima?

Republika

Foto: printscreen/TV Pink

Ivica Dačić, lider SPS-a

 

Osim toga kada će nova Vlada Srbije biti formirana, drugo otvoreno pitanje je ko će se u njoj nalaziti. Tačnije, ko će sve uz Srpsku naprednu stranku, koja sa koalicionim partnerima ima 120 od 250 mandata, biti u vlasti. Naprednjaci bi uz glasove manjinskih stranaka mogli da oforme većinu od 133 poslanika, ali su politički analitičari skoro saglasni u stavu da će ponovo doći do saradnje SNS i SPS.

Raša Nedeljkov, programski direktor Crte, rekao je “da se može zaključiti da su neki dogovori o koalicijama već i napravljeni”.

- Vlast u Beogradu je konstituisana i formirane su koalicije i ne bi to trebalo posmatrati izolovano u odnosu na Skupštinu Srbije. Važno je podsetiti da kada su partije imale ogromnu većinu u parlamentu posle 2020. čekali su se svi krajnji rokovi za formiranje vlasti. Ovo je proces koji se može gledati kroz prizmu političkog taktiziranja, kako za unutršnje potrebe stranaka, tako zbog okolnosti krize zbog situacije u Ukrajini - rekao je Nedeljkov za Juronjuz.

Kvartet u igri za premijera

Kada je premijerska funkcija u pitanju, nema dileme da će to biti neko iz redova Srpke napredne stranke. A od ranije je poznato da postoje četiri potencijalna kandidata za ovu funkciju, svako sa nekim svojim adutima - dosadašnja premijerka Ana Brnabić, aktuelni ministar finansija Siniša Mali, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i Marko Đurić, koji se izvesno vraća u Srbiju sa mesta ambasadora naše zemlje u Vašingtonu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading