SRAMNA REZOLUCIJA ALBANACA: Pokušavaju da sruše Martijev izveštaj o ŽUTOJ KUĆI!

Autor:

Vesti

25.07.2022

20:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanci otvoreno pokušavaju da sruše izveštaj nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope (SE) Dika Martija o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i Albaniji.

SRAMNA REZOLUCIJA ALBANACA: Pokušavaju da sruše Martijev izveštaj o ŽUTOJ KUĆI!

Foto: RTS/printscreen

To najbolje potvrđuje činjenica da je Socijalistička partija na čijem čelu je albanski premijer Edi Rama, usvojila nacrt rezolucije kojom se osporavaju tvrdnje o tim zločinima.

Albanci će u skladu sa ovim nacrtom, prema planu, zahtevati od Saveta Evrope da se "distancira od nedokazanih optužbi međunarodnih istraga", prenosi Blic.

Na ovaj način, pokušaće da zataškaju zverstva Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), naročito kada je reč o monstruoznoj "žutoj kući" na kojoj se temelji izveštaj Dika Martija.

Iz toga dalje proizilazi činjenica da bi diskreditovanjem Martijevog izveštaja, bile anulirane i optužbe protiv Kadrija Veseljija i Hašima Tačija.

Logično, postavlja se pitanje zbog čega baš u ovom momentu skupština Albanije donosi spornu rezoluciju, piše Blic.

Pitanje je, međutim, zašto je baš u ovom trenutku skupština Albanije donela rezoluciju kojom se osporavaju tvrdnje o trgovini heroinom, oružjem i ljudskim organima nakon završetka sukoba 1998-1999.

VUKČEVIĆ ŠOKIRAN

U sačinjavanja izveštaja o zločinima OVK, koji je načinio bivši poslanik u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Dik Marti, pomogao mu je najviše Vladimir Vukčević, koji je neprijatno iznenađen ovom rezolucijom.

Foto: Media centar Beograd

Vladimir Vukčević

- Ne može skupština Albanije da se meša u rad suda. To je potpuno besmisleno. Zna se kako su sud donosi presudu. Na osnovu validnih dokaza sud može da donese osuđujuću ili oslobađajuću presudu. Skupština Albanije sigurno nije kompetentna za to - rekao je Vukčević za Blic.

Kako kaže, postoje i te kako ozbiljni dokazi o ilegalnoj trgovini ljudskim organima u Albaniji i na Kosovu i Metohiji.

- Sud u Hagu prvobitno nije imao nadležnosti za zločine na Kosovu i Albaniji pa su u tom sudu zatražili da im se pomogne u dokazivanju zločina, pre svih, Ramuša Haradinaja. Dokaza je bilo malo zato što su bivši pripadnici OVK imali oproban recept kako da zastraše sve svedoke njihovih zločina. Prvo ide opomena, pa mito, a ako to ne prođe, onda slede pretnje i egzekucija - podseća Vukčević.

NEOZBILJAN POTEZ

Advokat zastupnik žrtava ratih zločina OVK-a Aleksandar Olenik ističe za "Blic" da je rezolucija skupštine Albanije za unutrašnju, političku upotrebu.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Aleksandar Olenik

- Krivični postupak zbog ilegalne trgovine organima na Kosovu i Metohiji i Albaniji je ili u toku ili je već pokrenut. Glavni postupak vodi se protiv Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i ostalih lidera OVK-a. Taj proces trajaće godinama jer je reč o ozbiljnim optužbama sa ozbiljnim dokazima. Zbog toga je albanska rezolucija osuđena na propast - objašnjava Olenik.

Naš sagovornik očekuje da će Savet Evrope primiti rezoluciju skupštine Albanije jer je na to dužna.

- Mislim da će Savet Evrope na rezoluciju odgovoriti da se radi o ozbiljnim dokazima za koje postoje ozbiljni dokazi - zaključuje Olenik.

"Žuta kuća imala karakter putne stanice"

Govoreći o poznatoj “žutoj kući”, u selu Ribe nedaleko od Burela na severu Albanije, Dik Marti piše da je bila pod kontrolom OVK.

- Čini se da je kuća više imala karakter “putne stanice”, na kojoj su zarobljenici držani u tranzitu do njihove konačne sudbine, a prema određenim izvorima, podvrgnuti naizgled čudnim oblicima “obrade” uključujući testiranje njihove krvi i fizičkog stanja - piše u izveštaju.

U izveštaju piše da su prema svedočenjima ovakvi zarobljenici prvobitno održavani živi, dobro hranjeni i pušteni da spavaju, i tretirani sa relativnom ograničenošću od strane stražara OVK prešli najmanje kroz dva prelazna pritvorska objekta, ili “putne stanice”, pre nego što su ih dostavili operativnoj klinici, prenosi Blic.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading