Predsednik Vučić prisustvovao pokazno-taktičkoj vežbi "Gruža 2022"! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Vesti

22.07.2022

07:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje pokazno-taktičkoj vežbi Ministarstva unutrašnjih poslova "Gruža 2022".

Predsednik Vučić prisustvovao pokazno-taktičkoj vežbi "Gruža 2022"! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/N. Raus

Vežba je počela nakon što je predsednik Srbije stigao.

Tokom vežbe, više od 200 policijskih službenika, uz upotrebu najsavremenijih vozila i opreme prikazuje obučenost i sposobnost u odbrani najvitalnijih objekata značajnih za život građana, privredu, ekonomiju i energetiku i to kroz sadejstvo sa kopna, vazduha i vode.

U akciji učestvuju pripadnici PU Kragujevac, Žandarmerije, Ronilačke jedinice Žandarmerije, kao i Helikopterske jedinica MUP-a.

Vežbi prisustvuje i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ostali visoki rukovodioci MUP-a.

Foto: Tanjug/N. Raus

 

Od opreme, u vežbi se koristi devet specijalnih i borbenih oklopnih vozila: M11, M15, Lazar 3, Hameri, Defenderi, kvadovi, helikopteri Gazela i X145M, borbeni desantni gumeni čamci Zodijak i desantni čamac Premaks.

Biće prikazan i rad snajperskih timova, ronilačkih timova sa desantnim čamcima, upadnih timova koji će se iz helikoptera, koristeći tehniku „Fast rope“, spustiti na branu i alpinističkim tehnikama, koristeći infrastrukturu brane, izvršiti upad u otvore i prostorije brane.

Sve vreme podršku sa kopna i upad sa kopna vršiće pešadijski timovi Žandarmerije.

Vežba u pet etapa

Vežba se izvodi u pet etapa, od postavljanja uže i šire blokade brane, do potpunog savladavanja i neutralisanja terorista.

U prvoj fazi obavlja se postavljanje šire i uže blokade, a to će učiniti policijski službenici PU Kragujevac i Žandarmerije, dok će u drugoj fazi biti obavljeno neutralisanje obezbeđenja brane (DTG) i u trećoj se izvodi koordinisan prilaz policijskih službenika objektu i postavljanje obezbeđenja i vatrene podrške upadnim timovima.

U četvrtoj fazi izvedena je koordinirana akcija upada u objekte, neutralisanje DTG-a i kontrola objekta, a u petoj identifikacija lica i pružanje pomoći povređenima i obezbeđenje lica mesta za vršenje uviđaja.

Scenario za vežbu podrazumeva da su branu na jezeru Gruža u selu Pajsijević zauzele snage DTG-a, bliske terorističkoj organizaciji ISIL, a po naređenju Direktora policije, snage Žandarmerije su angažovane u cilju neutralisanja DTG-a i vraćanje brane pod kontrolu snaga bezbednosti Republike Srbije.

U grupi DTG-a ima 25 do 30 osoba, sa minimum jednim terenskim motornim vozilom, streljačkim naoružanjem i improvizovanim ekslpozivnim napravama, a cilj im je širenje panike i straha i destabilizacija energetskog sistema Srbije, kao i rušenje brane ukoliko se ne ispune njihovi uslovi.

Vučić dobio poklon od pripadnika Žandarmerije

Foto: Tanjug/N. Raus

 

Nakon vežbe Žandarmerija je predsedniku Srbije uručila maketu države sa prikazanim sedištima Žandarmerije, kao i dres sa imenom i prezimenom.

U razgovoru sa učesnicima prikaza Vučić je najavio i povećanje plate za pripadnike MUP-a i dodao "da se vidi da su zaista spremni".

- Gledaćemo da u narednom periodu povećavamo plate, da možete sa porodicama da budete sigurniji, da planirate normalan život, pristojan život - rekao je predsednik.

Vučić o spoljnjoj i unutrašnjoj politici Srbije

- Hvala vama koji ste učestvovali u ovoj napornoj i zahtevnoj vežbi, posebno u ovakvim vremenskim uslovima. Hvala vam što ste uvek tu da budete uz svoju zemlju. Očuvanje sigurnosti i bezbednosti je od presudnog značaja. Vi ste važni i mnogo vredite svojo državi -  kazao je predsednik učesnicima prikaza.

- Ocenjujem vežbu sa vrlo dobro. Živela Srbija - dodao je Vučić.

Predsednik se osvrnuo i na posetu egipstskog predsednika Abdela Fataha Al Sisija Srbiji i jačanje saradnje sa tom zemljom.

- Egipat je najveća mediteranska zemlja. Dovoljno to govori koliko je značajna. Jedna od najznačajnijih arapskih zemalja i u islamskom a i u celom svetu. Zemlja koja ima ogromnu ulogu. Čast mi je što sam bio domaćin predsedniku Al Sisiju.-

Komenatarisao je i pisanje hrvastkih medija i konstantne napade na njegovu porodicu, između ostalog i na brata Andreja i slučaj "Jovanjica".

- U mojoj porodici nažalost ili sreću, nije bilo ni četnika ni partizana. Naši su stradali samo zato što su Srbi. Stavili su im pravoslavni krst na čelo u zato su bili odstranjeni. Sve ugledne porodice su odvodili i ubijali. Kao što su i sada, 1992. godine sve kuće Vučića spalili u jednoj noći. Šta da radite, milsim da su pokazali svoje pravo lice. -

Vučić: Biće veliki promena u Vladi

- Danas ne želim da govorim o stranačkim stvarima, svakako će biti velikih promena u Vladi. Ne morate da budete deset, petnaes godina u nekoj vladi, samo zato što vi mislite da bi trebalo da budete.-

Slučaj "Jovanjica"

- Što se Jovanjice tiče, zahvalan sam gospođi Zorić što je rekla ono što su se svi plašili da kažu. Šta mislite kako je bilo Andreju i njegovoj deci? Tri godine najmonstruoznijih laži. Šta da radite posle toga? Posle tri godina muka od svih jezivih laži i istina.-

Vučić o gasu

Predsednik Srbije komentarisao je i kako će se Srbija izboriti sa gasnom krizom.

- Što se gasa tiče, mi svoje probleme rešavamo značajnim sumama novca, i rešićemo ih, što je za naš narod važno. Nama je važno da snažimo svoju zemlju, da jačamo Srbiju. Da uvek imamo dovoljno snage da se obračunamo i sa teroristima i sa svakim ko bi ugorzio suverenitet i integritet naše zemlje. -

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading