VELIKO PRIZNANJE ZA PREDSEDNIKA nije prošlo neopaženo! Šolakovi mediji osporavaju VUČIĆEVE ZASLUGE U POLJU ZDRAVSTVA!

Autor:

Vesti

14.07.2022

16:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Srbije primio je "Hipokratovu medalju" za zasluge unapređenja zdravstva, kao i za poseban lični angažman na poboljšavanju uslova rada u zdravstvenim ustanovama. A evo i koliko je zdravstvo napredovalo u poslednje dve godine!

VELIKO PRIZNANJE ZA PREDSEDNIKA nije prošlo neopaženo! Šolakovi mediji osporavaju VUČIĆEVE ZASLUGE U POLJU ZDRAVSTVA!

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

U ponedeljak je lider Srbije Aleksandar Vučić odlikovan velikim priznanjem od strane Društva lekara Vojvodine. Reč je o "Hipokratovoj medalji", koja je Vučiću pripala zahvaljujući brojnim zaslugama u unapređenju zdravstva, kao i posebnom ličnom angažmanu predsednika za poboljšanje uslova u zdravstvenim ustanovama širom zemlje.

Iz Društva lekara Vojvodine su naveli da se predsednik istakao posebno kada se radi o izgradnji najsavremenijih zdravstvenih objekata i da se to jasno vidi u proteklih nekoliko godina.

Dotakli su se i toga šta je učinio kako bi omogućio povratak zdravstvenog kadra u Srbiju i njegovo zadržavanje nakon studija u zemlji, i koliko to zapravo pomaže ljudima ovde i utiče na kvalitet zdravstvene usluge koja se pruža pacijentima.

Foto: Predsedništvo/printscreen

Vučić prilikom uručenja nagrade

Sve to, uticalo je na njihovu odluku da baš Vučiću dodele priznanje koje se daje jednom u deset godina pojedincima koji su pomogli u oblasti zdravstva.

Predsednik Vučić je istakao da „Hipokratovu medalju“ ne doživljava samo kao ličnu čast, već nadasve kao priznanje i nagradu za sva ulaganja i investicije u zdravstveni sistem, što je svojevrsna nagrada za celu našu državu.

DOK JEDNI ODAJU PRIZNANJE, DRUGI BLATE

Međutim, nije dugo trebalo da se aktiviraju Šolakovi mediji i da potpunim diskreditovanjem ovog priznanja pokušaju da ospore i uspeh koji je na polju zdravstva ostvario lider Srbije.

Tako su, brže bolje, počeli da se ređaju naslovi na portalu Danas, N1 i Nova S, u kojima se navodi da su lekari besni zbog toga što je "Hipokratova medalja" završila kod Vučića.

Pitanje je samo, koji je to procenat lekara, budući da su takođe lekari i ljudi koji su mu dodelili ovako prestižno priznanje.

Foto: Printscreen/Nova S

Jedan od naslova na portalu Nova S

- Lekari besni zbog Hipokratove medalje za Vučića: „Sramotan fijasko, cirkus“

„Vučić zaslužio medalju jer je ogolio ovo društvo kao zbir podlaca“: Sagovornici Danasa o Hipokratovoj medalji kojom je odlikovan predsednik

-  Vučiću Hipokrat za uništavanje zdravstva

Žujović: Žao mi je što Vučić nije upisao medicinu, imao bi bolju perspektivu

To su samo neki od naslova tekstova u kojima se na sve načine nastoji osporiti svaka zasluga koju Vučić ima u napretku zdravstvenog sistema u Srbiji. Međutim, oni se tu ne zadržavaju, već idu dalje, vređajući ljude koji su mu dodelili orden, tako što prenose saopštenje Ujedinjenih protiv kovida koji Društvu lekara Vojvodine pripisuju poltronstvo. U skladu sa tim je i naslov teksta objavljenog na portalu Danas:

- Ujedinjeni protiv kovida povodom dodele “Hipokratove medalje” Vučiću: Ima kolega ogrezlih u poltronstvu koje žive oportunizam.

Foto: Danas/Printscreen

Naslov na portalu Danas

U pomenutom tekstu, prenosi se saopštenje UPK u kome najoštrije napadju svoje kolege iz Društva Vojvodine navodeći da bi "naredni laureat trebalo da bude neki bankomat", optužujući kolege da im je Vučić dao njihov novac.

U drugim tekstovima ide se toliko daleko da se osporava i sama "Hipokratova medalja", tako što sagovornici kažu da nisu do sad bili upoznati sa njenim postojanjem.

Za ovu Hipokratovu medalju niko nikada nije čuo jer je očigledno izmišljena u opštoj razmeni ordenja, koja je omiljena našoj politici. A ova nagrada je znana samo onima koji su je dodelili. Šta god da je u pitanju, predsednik Vučić nije zaslužio ništa što u sebi nosi ime Hipokrat. Lekari koji donose ovakve odluke treba da se stide, da ih bude sram njihovih diploma - izjavila je epidemiolog dr Verica Lela Ilić, kako prenosi portal Nova.

ŠTA SU PRAVE VUČIĆEVE ZASLUGE

Koliko god neki bili besni ili nervozni zbog toga što predsednika Srbije podržava njegov sopstveni narod, i što zdravstveni radnici cene napredak koji je ostvaren zahvaljujući njegovom zalaganju, neke stvari ta ljutnja ne može da nadmaši, niti ospori.

Samo u poslednje dve godine Srbija je značajno povećala svoja ulaganja u zdravstvo i otvorila zdravstvene centre, rekonstruisala postojeće, izgradila kovid bolnice, osavremenila opremu, koja je bila decenijama stara, ali i uspela da zadrži svoje lekare u matičnoj zemlji, u doba najveće krize koja je pogodila svet - epidemije koronavirusa.

Dok su se zdravstveni sistemi širom sveta rušili, onaj koji je odmah nabavio respiratore, u vreme kada je do njih bilo nemoguće doći, nastavio je da se bori za zdravstveni sistem svoje zemlje.

Samo u poslednje dve godine...

* Otvorena je Zdravstvena stanica Borča u okviru Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" Palilula. Otvorena je u julu prošle godine, nakon dve godine gradnje, kao najmoderniji Dom zdravlja u Srbiji, u čijem sastavu je i služba Hitne pomoći. 

Republika

Foto: printscreen/pixabay.com

Zdravstvena stanica Borča

* Otvorene su tri nove kovid bolnice - u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu.

* Izvršena je rekonstrukcija Tiršove.

* Urađena je nova zgrada kardiovaskularnog Instituta, nazvana "Dedinje 2", na koje se čekalo 25 godina. Vlada Srbije je u novu zgradu "Dedinja" uložila 42.8 miliona evra, od kojih je više od 15 miliona investirano u najmoderniju opremu. Nova zgrada je poput svemirskog broda, sa četiri operacione sale za kardiohirurške pacijente.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Unutrašnjost jedne od sala "Dedinje 2"

* U aprilu je najavljeno da će u naredna tri meseca u saradnji Ministarstva zdravlja i Svetske banke, zdravstvene ustanove u Srbiji dobiti 190 skener i rendgen aparata, koji će pacijentima omogućiti bolje lečenje. Time će bolnice u Srbiji prvi put u istoriji zdravstva dobiti najsavremeniju dijagnostičku opremu vrednu čak 48 miliona evra! Samo vrednost nabavke rendgen aparata je 17.992.398 evra, dok je vrednost nabavke CT aparata 29.887.772 evra.

* Prošlog meseca zaposleno je 350 medicinskih radnika.

* U poslednjih deset godina, lekarima su plate povećane 80 odsto, ali je protekle godine to povećanje bilo 8 odsto, a prema najnovijim najavama, do kraja godine zdravstvene radnike čeka još jedno povećanje plata.

* U toku je druga faza izgradnje objekta Kamenica 3, što podrazumeva instalaciju PET skenera, a ovaj savremeni aparat omogućuje da Vojvođani više ne idu na lečenje u Beograd, zahvaljujući uslovima koji će biti omogućeni u Insitutu za onkologiju Vojvodine.

* U protekle četiri godine u zdravstveni sistem Vranja, država je uložila 22 miliona dinara, zahvaljujući kojoj je bolnica Vranje osavremenjena. Izgradnja zgrade od šest spratova, koštala je 7,5 miliona evra, od čega je Ministarstvo zdravlja obezbedilo 4,3 miliona, a ostalo EU. Za opremanje bloka najsavremenijom medicinskom opremom koja podrazumeva i centralnu sterilizaciju, izdvojeno je dodatnih 1,5 miliona evra. Hirurški blok ima oko 6.000 kvadrata, osam operacionih sala, 53 kreveta, centralnu intenzivnu negu sa 12 kreveta i potpunim monitoringom i još šest kreveta za buđenje ili oporavak, kao i urgentnu medicinu sa 12 kreveta.

* Vlada Srbije usvojila je na sednici izmenjenu Uredbu o planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Srbiji za 2022. godinu, kojom će biti omogućena vantelesna oplodnja ženama starosti do 45 godina, umesto do 43, kao što je bilo do sada.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading