NEMAČKA DELEGACIJA U POSETI UKCS: Doktora Šolca dočekali Lončar i Ašanin

Autor:

Vesti

29.06.2022

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mlađi brat aktuelnog nemačkog kancelara Olafa Šolca impresioniran novom zgradom i opremom u UKCS.

NEMAČKA DELEGACIJA U POSETI UKCS: Doktora Šolca dočekali Lončar i Ašanin

Foto: Tanjug

Nemačka delegacija na čelu sa predsednikom svih univerzitetskih kliničkih centara u Nemačkoj Jensom Šolcom, inače mlađim bratom nemačkog kancelara Olafa Šolca, posetila je danas novi Univerzitetski klinički centar Srbije, u cilju nastojanja da UKCS postane pokazna bolnica i primer dobre prakse u ovom delu Evrope.

Šolca, koji je zbog svog doprinosa anesteziologiji, organizaciji zdravstvenih službi na nivou univerzitetskih bolnica i saradnji sa Medicinskim fakultetom u Beogradu postao počasni doktor Univerziteta u Beogradu, imao je samo reči hvale za UKCS.

- Impresioniran sam vašom novom zgradom. Sva oprema koju mogu da zamislim nalazi se ovde potpuno nova. Medicinskog osoblja, takođe, ima zaista mnogo i sestre rade jedan na jedan sa pacijentom, što je zaista za svaku pohvalu. Mislim da je za građane Srbije ovo odlična ustanova, počev od lekara koji rade do opreme koja je odlična - poručio je Šolc. 

Foto: Tanjug

Obilazak delegacije

Osim dr Šolca i brojnih lekara i profesora iz Nemačke, u posetu kliničkom centru došao je i vlasnik i direktor kompanije “Dreger”, Štefan Dreger, a dočekali su ih direktor UKCS Milika Ašanin i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Delegacija Nemačke obišla je novu Kliniku za endokrinologiju, sobe za pacijente, nove operacione sale, kao i novi Urgentni centar.

Direktor i vlasnik kompanije “Dreger” pohvalio je način i sistem rada u Kliničkom centru i naglasio da oni žele da UKCS bude pokazna bolnica, jer kako kaže, sve uslove za to ispunjava.

- Imate odličan sistem i način rada. Jedinica Intenzivne nege je impresivna, ali osim što izgleda dobro, ono što smo videli danas je i da u praksi funkcioniše za pacijente. Ono što vi imate od opreme je impresivno i želeli bismo da ovo postane pokazna bolnica i da ovde dovodimo stručnjake iz drugih krajeva sveta kako bi imali prilike da vide kako zapravo treba da izgleda dobro dizajnirana bolnica - rekao je Dreger. 

Foto: Tanjug

Direktor UKCS Milika Ašanin

Direktor UKCS Milika Ašanin kaže da je ponosan na utiske koje njegove nemačke kolege imaju o Kliničkom centru. 

- Po svim standardima i po svim normama konstatovali smo svi da smo mi jedna izuzetno savremena bolnica. Danas je bila procena da li mi, sa kompletnom bredniranom i savremenom opremom, u mogućnosti da budemo pokazna bolnica za ovaj deo Evrope - naveo je Ašanin i dodao:

- Ovu posetu razumemo i kao našu veliku šansu za našu buduću saradnju sa zdravstvenim sistemom Nemačke kako bismo razmenjivali iskustva, znanja i time podigli inovaciju u našem zdravstvu, a sa druge strane time doprineli i efikasnijem radu našeg osoblja.

U martu ove godine srpska delegacija na čelu sa ministrom Lončarom posetila je Univerzitetski klinički centar “Šlezvig Holštajn” u gradu Kilu gde mu je domaćin bio upravo dr Šolc.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading