POSLANICI EVROPSKOG PARLAMENTA POKUŠALI DA PREKINU PREGOVORE SRBIJE I EU! Oglasio se predsednik Vučić: Drago nam je da nije izglasano!

Autor:

Vesti

06.07.2022

11:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je bilo pokušaja pojedinih poslanika u Evropskom parlamentu da se izglasa odluka o prekidu pregovora Srbije u pristupanju EU.

POSLANICI EVROPSKOG PARLAMENTA POKUŠALI DA PREKINU PREGOVORE SRBIJE I EU! Oglasio se predsednik Vučić: Drago nam je da nije izglasano!

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

- Nama je drago što to nije izglasano, jer bi bilo pogrešno da jeste. Hvala većini evroposlanika koji to nisu izglasali - rekao je Vučić odgovarajući na konstataciju novinara da je poslanička grupa Zelenih u EP podnela amandman na rezoluciju o Srbiji, da usklađivanje sa sankcijama Rusiji ne bi bio uslov za nastavak pregovora sa EU, već za napredak u tim pregovorima.

Vučić je dodao da bi svako trebalo da radi svoj posao.

- Ako misle da treba nekoga da molimo za nešto - nećemo. Vi radite svoj posao, mi ćemo svoj. Mi imamo svoje interese, važno je da Srbija bude na EU putu, ali i da ima svoju slobodu i da razmišlja o svojim vitalnim nacionalnim ineteresima - rekao je Vučić.

Ukazao je da onaj ko ne razume specifičnu poziciju Srbije, ne želi dobro ni EU, ni Srbiji, što je, kaže, pitanje za širu političku raspravu.

Naveo je i da je sa mnogima danas u svetu nemoguće razgovarati.

- Voz je krenuo iz stanice, ludilo je krenulo, svi su u ratu i ne možete da razgovarate sa njima. Sa nekima možete, i sa njima razgovarate, ali sa nekim ne možete - rekao je Vučić.

Odluka Evropskog parlamenta

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su u Strazburu rezoluciju u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa Kosovom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji.

U tekstu rezolucije amandanima je ubačeno i da se od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa "zasnovanog na međusobnom priznanju" što je prvi put da se međusobno priznaje pominje u zvaničnom dokumetu EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading