OFANZIVA KVINTE! Sprema se veliki pritisak na evropsku petorku da PRIZNA KOSOVO! Veruje se da će ova država prva pokleknuti!

Autor:

Vesti

04.07.2022

08:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od Španije, Grčke, Rumunije, Slovačke i Kipra već godinama se zahteva da podignu rampu za lažnu kosovsku državu.

OFANZIVA KVINTE! Sprema se veliki pritisak na evropsku petorku da PRIZNA KOSOVO! Veruje se da će ova država prva pokleknuti!

Foto: Pixabay

Države Kvinte - SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija - aktivirale su sve zvanične i nezvanične diplomatske resurse kako bi pojačale pritiske na pet članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo i Metohiju da promene taj stav.

Od Španije, Grčke, Rumunije, Slovačke i Kipra već godinama se zahteva da podignu rampu za lažnu kosovsku državu, čime bi pokrovitelji Prištine dobili ogroman manevarski prostor i snažan adut da tzv. Kosovo "uguraju" u mnoge međunarodne organizacije, uključujući i Ujedinjene nacije i NATO. Istovremeno, to bi dodatno oslabilo pozicije Srbije u odbrani južne pokrajine.

Od izbijanja ukrajinsko-ruskog sukoba pritisci na evropsku petorku su eskalirali, jer vodeći zapadni centri moći žele da iskoriste zaokruživanje kosovske nezavisnosti kao snažan argument u svom sukobu sa Rusijom. Trenutno je pod najvećim udarom Grčka, za koju se u političkim krugovima na Zapadu procenjuje da bi prva mogla da "poklekne" i eventualno "povuče nogu", odnosno da je slede i ostale članice EU koje ne priznaju tzv. Kosovo.

Republika

Foto: pixabay.com

Zastave zemalja Kvinte, Ilustracija

 

Ucene, kojima zasada Madrid, Atina, Bratislava, Bukurešt i Nikozija uspešno odolevaju, najpre su se zahuktale prilikom nedavnog pokušaja da se Prištini otvore vrata Saveta Evrope. Albanskim liderima sa Kosova, ali i njihovim mentorima, jasno je da je evropska petorka značajan tas na vagi prilikom odlučivanja o prijemu u članstvo u važna svetska tela. To se pokazalo i prošle nedelje kada je Priština, svesna da nema potrebnu podršku, povukla aplikaciju za ulazak u Interpol, pišu Novosti.

IZ VAŠINGTONA ŠALJU PISMA

Osim poziva iz evropskih institucija članicama EU da priznaju Kosovo, takvi zahtevio malo-malo pa stignu i iz Vašingtona. Tako je nedavno američki kongresmen i kopredsedavajući albanskog kokusa Riči Tores, koji vodi kampanju za ulazak Kosova u EU i NATO, poslao pisma ambasadorima pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo pozivajući ih da promene stav. Tores je pisao ambasadorima Kipra, Grčke, Rumunije, Slovačke i Španije navodeći u pismu da je "borba Kosova za postizanje nezavisnosti pokazala privrženost demokratiji".

Nakon što je nemački kancelar Olaf Šolc prilikom posete regionu u junu otvoreno servirao uslov da Srbija prizna Kosovo ako želi članstvo u EU, lančano su usledile slične političke akcije u okviru institucija EU. Tako je Evropski parlament u godišnjem izveštaju o KiM, koji je nedavno usvojio, uputio otvoreni poziv članicama EU da priznaju tzv. Kosovo.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading