Srpski DNK iznad Istoka i Zapada! Diplomata analizirao izazove pred Beogradom: Negovaćemo prijateljstva sa svima!

Autor:

Vesti

21.06.2022

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od Nemanjića pa do danas sloboda i samostalnost u donošenju odluka su naše najviše vrednosti. Negujemo i negovaćemo prijateljstva sa svima, poručuje Đurić.

Srpski DNK iznad Istoka i Zapada! Diplomata analizirao izazove pred Beogradom: Negovaćemo prijateljstva sa svima!

Foto: Twitter

Prijateljstvo sa svima, ali Srbija iznad i ispred svih, politika je koju ispred naše države zastupa Marko Đurić, ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama. Analizirajući trenutnu situaciju na globalnom nivou, posledice nastale ratom u Ukrajini, ali i sve žešće pritiske Zapada na našu zemlju da odaberemo stranu između Istoka i Zapada, ali i da priznamo kosovsku nezavisnost, Đurić ocenjuje kao kontraproduktivne, ističući da samo jačanje saradnje može da bude dobar odgovor na sve izazove. 

- Tragedija u Ukrajini utiče na globalne geopolitičke tokove, pa, samim tim, i na međusobne odnose između gotovo svih zemalja. Verujem da je više saradnje najbolji odgovor na krizu izazvanu ratom u Ukrajini. Srbija ulaže trud i energiju da uzlazna trajektorija u odnosima sa Vašingtonom u vremenu teškom za celu Evropu bude nastavljena, pa i još izraženija. Imamo želju i interes da tako bude.

S obzirom na to da pratite ovu krizu, kakva su vaša očekivanja, prognoze?

- S brigom, stalnom pažnjom i tugom posmatram šta se dešava na istoku Evrope, naročito što su u pitanju dve, za nas prijateljske, države i ljudi nama bliski po jeziku, veri i duši. Rat u Ukrajini je veoma pogrešan. Ne želim da dajem nikakve prognoze, osim da kažem da će Srbija, u skladu s načelima međunarodnog prava, uvek podržati mirno rešavanje sporova i uzdržavanje od upotrebe bilo kakve oružane sile.

Očekujete li da se i na globalnom nivou promešaju karte. U čiju korist?

- Rano je za ocene ukupnih posledica rata u Ukrajini na preraspodelu svetske moći. I ovakva moja ocena nije rezultat opreza, već proste logike. Još je previše promenljivih faktora u jednačini mogućih ishoda rata. Zato je vreme u kome živimo, osim vremena nesreće za nama blizak narod, i vreme globalne nesigurnosti. Tim sa predsednikom Vučićem na čelu bez pauze radi na tome da Srbija prođe sa što je moguće manje ekonomskih, političkih i bezbednosnih posledica. Ovo nije vreme za navijanje, već vreme za odgovornost. I to prema svojoj zemlji i narodu.

Posle Šolca i EP zahteva da priznamo nezavisnost i uvedemo sankcije Rusiji?

- Predsednik Vučić je, dajući jasan odgovor gospodinu Šolcu, čuvao dostojanstvo Srbije, ali i njene interese. Deceniju i po sedim na takvim sastancima i znam koliko to nije jednostavno. Čestitao sam mu od srca zbog toga. Srbija dosledno, u punoj meri, ali i u dobroj veri, pune dve decenije ispunjava različite obaveze prema Briselu. Činimo to zato što je u našem najboljem interesu dobar odnos sa našim najvećim tržištem, našim najbližim susedima, a EU jeste i jedno i drugo, sila koja svojim vrlinama i manama utiče na životne tokove u našoj zemlji. Pitanja koja pominjete jesu bila predmet razgovora sa više evropskih zvaničnika i gostiju Beograda, na njihovu inicijativu. Ona, međutim, nisu i ne mogu biti predmet bilo kakvih formalnih obaveza naše zemlje u ovom trenutku i Srbija odluke u vezi s tim donosi procenjujući sopstveni interes, oslanjajući se i na Ustav Srbije, ali i na stav građana. S druge strane, smatram da pritisci i nametanja samo mogu doprineti rastu evroskepticizma u regionu. Odgovor na izazove ne može biti više pritiska, već više saradnje.

Republika

Foto: Profimedia

Kristofer Hil

 

I ambasador Kristofer Hil traži da se Beograd izjasni i odabere stranu.

- Sa ambasadorom Hilom imamo odličnu saradnju i on je neko ko dobro razume poziciju Srbije i aktivno radi na produbljivanju i učvršćivanju naših odnosa. Naša komunikacija se odvija u produktivnom tonu. Mogu da vas uverim da će naše sadašnje rukovodstvo sa predsednikom Vučićem na čelu nedvosmisleno i uvek biti isključivo na strani slobodne Srbije i onoga što je najbolje za Srbiju i njene građane.

Da li je realno očekivati zaoštravanje politike Vašingtona prema našoj zemlji? 

- Odnosi Srbije i SAD nalaze se na pravom putu sa kog verujem da mogu samo dalje da napreduju. Tome i sam iz prve ruke svedočim u svakodnevnoj komunikaciji sa predstavnicima američke administracije ovde u Vašingtonu. Uspostavili smo visok nivo uvažavanja i razumevanja, po većini bilateralnih pitanja razmenjujemo pozitivne poruke, a saradnja se u mnogim oblastima svakim danom razvija sve više.
n Može li Srbija da zadrži neutralnost, prijateljstvo s istokom i zapadom?
- Mi smo narod koji ima čime da se ponosi u prošlosti, nečim u sadašnjosti, a verujem i mnogo čime u budućnosti. Jedna od tekovina koje baštinimo, kojom se posebno ponosimo i gordimo, jeste naša istinska samostalnost u donošenju odluka. Sloboda i samostalnost su naše najviše vrednosti. Vojno smo neutralni, politički nismo. Negujemo i negovaćemo prijateljstva sa svima. To je naša želja i naš interes i to se neće menjati. Od vremena prvih Nemanjića Srbija iznad Istoka i Zapada je naš politički DNK.

Vučić često upozorava na tešku zimu, da cene nafte divljaju, da struje neće biti dovoljno...

- Narod Srbije demonstrira visok stepen političke zrelosti, ukazujući svoje kontinuirano rastuće poverenje čoveku čija je glavna kampanja sasipanje istine u lice. Predsednik time postavlja standard koji prevazilazi značaj sadašnjeg trenutka. Mada je veoma značajan i sada.

Predsednik nas tim upozorenjima zapravo poziva na ozbiljan i savestan pristup koji će nam svima dugoročno olakšati situaciju u kojoj ćemo se neminovno, bez ikakve sopstvene odgovornosti, naći. Važno je da javnost bude upoznata sa stvarnim stanjem i da se okupimo oko zajedničkog prevazilaženja svetske bure koja nas je snašla.

Teška ekonomska i energetska situacija čeka ne samo nas nego i čitav svet, što se može osetiti i ovde u Americi. Nažalost, neka od predsednikovih upozorenja su se već ispunila, zato bi i trebalo da obratimo pažnju i nastavimo da se složno i odgovorno postavljamo prema sebi i prema drugima.

Težak život u Americi, skaču cene goriva, hrane...

I Amerika ima problema s nestašicama. Kakva je situacija na terenu?

- Aktuelna globalna kriza nije zaobišla ni džepove Amerikanaca i trenutno vlada najveća inflacija koju je ova zemlja videla u poslednjih 40 godina. Došlo je do osetnog skoka cena namirnica, goriva i usluga, život jeste otežan i to se vidi i površnim pogledom. Federalna vlada i administracija predsednika Bajdena preduzimaju brojne korake da olakšaju situaciju, pa je tako i Fed, centralna banka SAD, nedavno korigovao kamatnu stopu. Želim im da mere uspeju i daju dobre rezultate.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

 

Bajdenov dolazak značajan za Srbiju

Rekli ste da Bajden ima otvoren poziv da dođe u Srbiju. Očekujete li da se odazove pozivu? I kada? 

- Verujem da bi poseta predsednika SAD za Srbiju i njenu bilateralnu vezu s vodećom zemljom zapadne civilizacije bila od izuzetnog značaja. Zato sam i susret sa predsednikom Bajdenom iskoristio i da prenesem otvoreni poziv naše strane. Predsednik Bajden je uvek dobrodošao u Srbiju.
Nezavisno od toga, za Srbiju je važan resurs činjenica da predsednici Bajden i Vučić imaju lični odnos, građen tokom više susreta, među kojima i tokom boravka gospodina Bajdena u Srbiji kao potpredsednika SAD. Zaista bih voleo da jedan aktuelni predsednik SAD prvi put poseti Srbiju posle 40 godina.

Novi dom u komšiluku Bele kuće

Naša ambasada konačno ima stalnu adresu i zgradu u Vašingtonu.

- Naš ponos, nova zgrada ambasade Srbije, u koju ćemo se uskoro i zvanično preseliti, nalazi se samo nekoliko stotina metara od Bele kuće i istorijsko je zdanje koje je bilo u vlasništvu nekadašnjeg državnog sekretara SAD Elihua Ruta.

Sada je ova vašingtonska palata pribavljena u trajnu svojinu države Srbije.

Rešavanje višedecenijskog problema zgrade ambasade Srbije u Vašingtonu postavio sam u sam vrh radnih zadataka čim sam preuzeo dužnost. Ne moram posebno da objašnjavam koliko je loše bilo što je misija Srbije na najznačajnijem diplomatskom mestu u svetu decenijama boravila u iznajmljenim, neuslovnim prostorijama, iznad nekakvih skladišta nameštaja i restorana brze hrane, i to za takve cene zakupa koje jesu tipične za Vašington, ali veoma skupe za nas. Sada naša zemlja poseduje novi dom, koji smo uspeli da pribavimo i ispod tržišne cene i tako, osim stvaranja uslova za dostojno predstavljanje Srbije, ostvarimo i dvostruku uštedu jer nećemo više plaćati ni zakupe poslovnih prostorija.

Povratak starog sjaja i čuvanje naše diplomatske tradicije, ali i značajne uštede, očekuju nas i zahvaljujući obnovi nekadašnje zgrade srpske kraljevske rezidencije u diplomatskom kvartu Vašingtona, koja je decenijama bila napuštena i postala praktično ruševina. Započeli smo ubrzano renoviranje ove palate od kulturnog značaja, tako da očekujemo da i ta srpska kuća u Vašingtonu uskoro zablista punim sjajem.

Zahvalan sam predsedniku Vučiću, ministru Selakoviću i drugim kolegama na zajedničkoj viziji, razumevanju i podršci u rešavanju ova dva velika državna zadatka u vezi s nekretninama Srbije u SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading