EVROPSKI PARLAMENT GLASA O SRBIJI! Od Srbije se očekuje priznanje Kosova i sankcije Rusiji!

Autor:

Vesti

13.06.2022

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta sutra u 9.00 časova glasaće u Briselu o usvajanju ovogodišnjeg izveštaja o Srbiji.

EVROPSKI PARLAMENT GLASA O SRBIJI! Od Srbije se očekuje priznanje Kosova i sankcije Rusiji!

Foto: youtube.com/printscreen

evropska komisija

Na nacrt izveštaja koji je u aprilu predstavio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, podneto je 439 amandmana, a poslaničke grupe su usvojile 40 kompromisnih amandmana kojima je proširen tekst izveštaja.

Evropski parlament je u fokus svog ovogodišnjeg izveštaja o Srbiji stavio poziv Beogradu da se "hitno" uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Belorusije i to postavio kao jedan od uslova za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija.

- Srpske vlasti se pozivaju da se istinski angažuju u neophodnim reformama i vrate zemlju na pravi put evropskih integracija i time ispune evropske aspiracije Srbije - navodi se u tekstu.

U nacrtu teksta izveštaja amandmanima je dopunjeno i da se od Beograda i Prištine očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa "zasnovanog na međusobnom priznanju", što, će ako bude usvojeno, biti i put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumentu EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Poslanica Zelenih Viola fon Kramon je zajedno sa poslanikom liberala, Klemenom Grošeljem i nekolicinom predstavnika socijaldemokrata u Evropskom paralamentu, autor najvećeg broja amandmana koji su podenti na izveštaj o Srbiji, posebno u delu koji se odnosi na saradnju sa Rusijom.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, izveštaj o Srbiji naći će se početkom jula i na finalnom plenarnom glasanju Evropskog parlamenta kada će biti usvojen u obliku pravno neobavezujuće rezolucije o Srbiji, prenosi Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Loading
Eto!

13.06.2022 18:10

Ma uradice Srbija i jedno i drugo, samo kao i uvek ceka da je nataknu na k****. A ti, narode, ako imas kuda, pakuj se i bezi!

Lona

13.06.2022 19:22

Neka glasaju, prave račun bez krčmara! Nikad nećemo ispuniti te zahteve, kako im nije jasno?