BAJDENE, EVO TI ZORANA! Srbiju spaseš, sebi pomogneš: Mihajlovićevoj se smeši angažman u SAD!

Autor:

Vesti

08.06.2022

07:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pošto se hvali da je najveći ekspert u energetskom sektoru, mogla bi da reši problem nestašice struje u Americi.

BAJDENE, EVO TI ZORANA! Srbiju spaseš, sebi pomogneš: Mihajlovićevoj se smeši angažman u SAD!

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden i Zorana Mihajlović

Američki predsednik Džozef Bajden proglasio je vanredno stanje u SAD zbog opasnosti od nestašice struje, izazvane poremećajem na energetskom tržištu usled agresije Rusije na Ukrajinu, ali i ekstremnim klimatskim promenama.

PRAVA ŠANSA

Naime, u nekim delovima SAD suše u kombinaciji s visokim temperaturama izazivaju i nestašice struje i rekordnu potražnju za njom.

- Struja je osnovni deo modernog života koja napaja domove, kompanije i industriju. Ključna je za funkcionisanje glavnih sektora ekonomije, takođe i bolnica, škola, javnog saobraćaja i odbrane. Čak i izolovani prekidi struje mogu da imaju katastrofalne zdravstvene i ekonomske posledice - naveo je Bajden.

On je rekao da je sada potreban snažan i pouzdan energetski sistem i da to nije samo osnovna ljudska potreba već je kritična za nacionalnu bezbednost i pitanje odbrane. SAD zato nameravaju da povećaju solarnu proizvodnju, zbog čega je Bajden produžio oslobađanje od dažbina na uvoz solarnih panela iz Azije.

Republika

Foto: pixabay.com

Električna sijalica, foto: Ilustracija

 

Iako, dakle, ova strujna kriza u SAD nije nimalo bezazlena i mada deluje da za njih izlaza nema, verovali ili ne, Srbija ima rešenje.

- Zna se ko se ovde hvališe da je neprikosnoveni stručnjak u energetskom sektoru! Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike u tehničkom mandatu. Ako iko Bajdenu može da pomogne, to je naša Zoka. Ionako slovi za nekog ko ima vanredne veze u SAD. Sve se poklopilo i zato imamo predlog: "Bajdene, uzmi Zoranu sebi da pomogneš. A nas da spaseš. Nesebično nudimo pomoć, a verujemo da ni ona ne bi propustila šansu da lansira svoje 'znanje' i pomogne svetu" - prepričavaju sagovornici Srpskog telegrafa najnovije predloge Mihajlovićkinih kolega iz energetskog sektora.

PREDAVANJA O EPS

Kao da je "načula", Mihajlovićka se i juče maltene sama preporučivala, deleći lekcije koje bi poteze domaći energetski sektor trebalo da preduzme. Istovremeno, po već viđenoj matrici, odgovornost za eventualnu strujnu krizu ne preuzima. Srbija će, kazala je, do kraja ove godine i naredne zime uvoziti ugalj i električnu energiju:

- To je manjim delom vezano s remontima koje sprovodi EPS, ali i za sve ono što se desilo u elektroenergetskom sistemu prošlog decembra. Došlo je do kolapsa i potrebno je vreme da se to sve sredi.

EPS, kazala je, mora da uloži najmanje 150 miliona evra da bi površinski kopovi sledeće godine dali dovoljne količine uglja. Najveći problem u EPS bio je, ceni, što se prethodnih godina suštinski nije vodilo računa o kopovima.

Republika

Foto: printscreen/TV Prva

Do guše u aferama: Zorana Mihajlović

 

Ona je prethodnih godina bila ministar energetike, ali je svoju odgovornost "zaobišla". Nije prvi put, podugačak je spisak propusta.

Duga lista grehova

  • danima po glasilima "Junajted medije" Dragana Šolaka, koji šire laži o Vučićevoj porodici, delila lekcije o budućem sastavu Vlade
  • govorila da u novom kabinetu moraju da budu stručniji, kvalitetniji, obrazovaniji...
  • napadala kolege iz stranke, poseban pik imala na Vladimira Đukanovića
  • ni koalicione partnere nije štedela, meta joj je često bio lider SPS Ivica Dačić
  • ostrvila se i na neke direktore JP, Dušana Bajatovića iz "Srbijagasa" izbacivala iz Vlade
  • biznismen Vladimir Atanacković, njen (nevenčani) suprug, po dojavi iz policije izbegao hapšenje u aferi "Železnica" pre dve i po godine

Neće da joj sude "komesari"

Mihajlovićka, inače i članica Predsedništva SNS, izjavila je juče da ne misli da je uradila bilo šta pogrešno prema Vladi, svojoj stranci ili predsedniku.

- Nije prvi put da mi u delu medija lepe etikete da sam izdajnik, špijun, da sam uradila nešto protiv države, stranke čiji sam član ili predsednika. Ali čini mi se da je to pokušaj nekih da na ovakav način ostanu na svojim funkcijama. Ne treba niko da brani Vučića od mene... Ima dovoljno prostora da sačekamo i razgovaramo kad dođe vreme za formiranje nove vlade jer je svaki posao dvosmerna ulica. Ali verujem da bi trebalo da razgovaramo i o tome kakvo društvo gradimo, da li gradimo društvo u kojem jedan poslanik napada ministra, ne zbog toga kako je radio, nego zbog toga što je odgovorio na pitanje novinara. I da se zapitamo da li mi, kao SNS, treba da budemo zapamćeni po partijskim referentima i komesarima za moral ili po rezultatima, a mnogo toga dobrog su uradili ljudi iz SNS - rekla je ona.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Do guše u problemima: Džo Bajden

 

Ona je kazala i da je u trenutnom timu Vlade imala mnogo problema za razliku od tima koji je, kao predsednik ili potpredsednik Vlade, vodio Vučić:

- Priznajem da se ovde nisam snašla i u tom smislu videćemo kako će izgledati buduća vlada.

Ekspert i iz ginekologije: Ostavite naše materice na miru!

Nije nepoznato da potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović neretko demonstrira da se razume u silne sfere - od građevinarstva preko energetike i rudarstva do mode...

A u poslednjem nastupu promovisala je i znanje iz ginekologije.

Ukazala je da se sve češće u javnosti, kako našoj tako i svetskoj, svedočimo o pokušajima da se pravo na abortus ukine, bilo da je reč o SAD, Hrvatskoj, Poljskoj, te poručila:

- Pravo na abortus je lično pravo svake žene i ničije više. U našoj zemlji štiti ga i Ustav Srbije i svaki pokušaj da neko drugi odlučuje o telu žene, kao i da se žene zbog toga stavljaju na stub srama je primitivan i nedopustiv. Sve češće možemo čuti komentare, od crkvenih, ali i pojedinih drugih zvaničnika, da bi trebalo ograničiti pravo na abortus. A moj je odgovor - ostavite naše materice na miru! Ne ugrožavajte ni demokratiju, a ni živote i zdravlje žena. Jer šta je sledeće? Da nam se desi Poljska i da žene umiru jer im je zabranjeno da abortiraju čak i ako to ugrožava njihov život? Borimo se protiv nasilja nad ženama, a šta je ovo ako ne direktan napad na žene i ugrožavanje njihovih života. A šta je ograničavanje abortusa ako ne nasilje nad ženama?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Janko

08.06.2022 15:45

Jel ova bula iz Tuzle zavrsila Rudarski faks kada se razume i u kopove?