DVOSTRUKI ARŠINI NAJMOĆNIH SVETSKIH DRŽAVA G7 zanemeo

Autor:

Vesti

19.05.2022

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok na sva usta govore o poštovanju integriteta Ukrajine, kao zaliveni ćute kada ih pitamo da li isti princip i mađunarodno pravo važe za Srbiju.

DVOSTRUKI ARŠINI NAJMOĆNIH SVETSKIH DRŽAVA   G7 zanemeo

Foto: Tanjug/AP

Stav moćne planetarne sedmorke, članica Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7), jeste da ni za pedalj neće prihvatiti promenu granica Ukrajine.

Na sastanku održanom u subotu i Namačkoj poručili su da poštuju međunarodni integritet i suverenitet države.

Da su iole principijelni, identičan stav trebalo bi onda da važi i za teritorijalni integritet svih, te i Srbije u slučaju Kosova i Metohije.

Ali članice G7 - SAD, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan - zanemele su kad se radi o našim granicama.

Srpski telegraf je ambasadama ovih država uputio konkretno pitanje da li suverenitet poštuju samo u slučaju Ukrajine ili isto međunarodno pravo uvažavaju i poštuju kada je reč o granicama Srbije, odnosno o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije.

Naišli smo na muk. Ni posle tri dana odgovore nisu poslali - svi do jednog.

ČISTO LICEMERJE

Na dvostruke aršine međunarodne zajednice ukazala je i premijerka Ana Brnabić. Ona je kazala da je G7 naveo da je Rusija prekršila sve principe međunarodnog prava i istakla da su oni isto to uradili Srbiji bombardujući našu državu i priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Republika

Foto: youtube.com/TV Prva

 

I Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost, tvrdi u razgovoru za Srpski telegraf da je reč o ogromnom licemerju političkog Zapada:

- Sada je potpuno jasno da je Srbija ostala poslednja evropska zemlja koja dosledno brani međunarodni poredak i međunarodno javno pravo, čime predsednik Srbije Aleksandar Vučić štiti i suverenitet i teritorijalni integritet države Srbije.

KORISTAN PRESEDAN

Vučić je, podsetimo, ponovio da nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da će se pridržavati stavova zemalja G7, koje su istakle da je teritorijalni integritet svih zemalja svetinja:

- Saopštenje G7 kao da je pisano za zapadni Balkan, odnosno skrojeno samo za Srbiju. G7 mi je otvorio oči. Hvala mu na tome. Ja sam uzeo evroatlantske principe i sada se držim njih kao pijan plota. Vi ste rekli ne date to i to, a evo i ja sam rekao to u skladu s poretkom UN, koji tako zdušno podržavate po pitanju Ukrajine.

Pozvao je G7 da uskladi svoju politiku o poštovanju međunarodnog integriteta i suvereniteta Ukrajine s odnosom prema granicama Srbije. S druge strane, i Rusija je izvukla Kosovo kao presedan.

- Imamo s jedne strane potpuno licemerje Zapada. Kod njih nikakav princip ne postoji. Sad smo shvatili da ni kod Rusa principi ne postoje. Principi postoje kod Srbije, mi smo toliko mali da ne možemo da se pozivamo na princip na koji se oni pozivaju - a to je princip bez principa, princip sile - zaključio je Vučić.

Činjenice
- G7 formiran 1976.
- čine ga: SAD, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija i Japan
- ne uključuju nijednu državu u razvoju
- ove zemlje drže 58 odsto globalnog neto bogatstva - 317 biliona dolara

- predstavljaju više od 46 odsto globalnog BDP i više od 32 odsto globalnog BDP na bazi pariteta kupovne moći

Na ovo pitanje nemaju odgovor

Nijedna od sedam pomenutih ambasada nije odgovorila na ovo pitanje Srpskog telegrafa:

- Imajući u vidu saopštenje G7 o poštovanju međunarodnog integriteta i suvereniteta Ukrajine i toga da neće priznati promenu njenih granica - da li ćete shodno tome promeniti/korigovati/uskladiti stav o granicama Srbije, odnosno o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije?

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading