ZBOG GUŽVE NA BIRAČKI MESTIMA MOGUĆ PRODUŽETAK GLASANJA

Autor: Republika

Vesti

03.04.2022

17:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sva biračka mesta u Srbiji biće zatvorena večeras u 20 sati, ali šta učiniti ako se nađete u redu, a još niste stigli da glasate.

ZBOG GUŽVE NA BIRAČKI MESTIMA MOGUĆ PRODUŽETAK GLASANJA

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Nema razloga za brigu, jer prema propisima svako ko se zatenke na biračkom mestu, ili je već bio u redu kada je ono zatvoreno, moći će da ostvari svoje biračko pravo i glasa.

Prema pravilniku Republičke izborne komsije (RIK), biračima koji nisu glasali, a koji dođu na biračko mesto ili se nađu neposredno ispred njega u trenutku zatvaranja, mora se dozvoliti da glasaju.

Tada komisija ustanovljava broj birača koji su se zatekli na licu mesta i utvrđuje redosled kojim glasaju, označava kraj reda, odnosno poslednjeg birača koji je do trenutka zatvaranja birališta došao.

Izbori na tri nivoa

Danas se održavaju predsednički, parlamentarni i lokalni izbori. Glasa se na ukupno 8.255 biračkih mesta.

Republička izborna komisija je utvrdila da pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima ima 6.501.689 građana Srbije.

Ukupno 1.600.214 birača ima pravo glasa u glavnom gradu.

Osim u Beogradu, lokalni izbori biće održani na još 13 mesta: u Boru, Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Lučanima, Medveđi, Knjaževcu, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Kuli, Kladovu, Majdanpeku, Sečnju i Sevojnu. Predsednika Srbije građani biraju između osam kandidata za šefa države.

Za 250 poslaničkim mesta boriće se više hiljada kandidata sa ukupno 19 parlamenarnih lista, dok će se za 110 odbornika Skupštine grada Beograda takmičiti kandidati sa 12 izbornih lista.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading