NAJBOLESNIJI ŠOLAKOV NAPAD NA VLAST DO SADA: Vučiću kriv si što imamo dovoljno vakcina!

Autor: Ana Đelić

Vesti

09.08.2021

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Šolakovim medijima pojavila se informacija da će veliki broj vakcina protiv koronavirusa u Srbiji biti uništen jer im ističe rok. Ovim natpisima direktno se cilja predsednik Srbije Aleksandar Vučić jer je očigledno da postoje oni kojima smeta što naša zemlja ima dovoljno cepiva protiv opake bolesti, koja i dalje hara planetom.

Foto: Tanjug/J. ILIĆ, Promo, AP

 

Ovu malicioznu tvrdnju izjavio je prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog.

- Činjenica da postoji toliko neiskorišćenih vakcina pokazuje da nismo dobro procenili ni koliko je građana spremno da primi vakcinu, a nismo ni uradili dovoljno da one koji se dvoume ubedimo da se vakcinišu. Ako budemo u situaciji da određenim vakcinama istekne rok trajanja, one se moraju uništiti po posebnim procedurama, kao medicinski otpad, što je proces koji takođe košta - navodi prof. dr Radovanović za medije.

Foto: Tanjug/N.ANĐIĆ

 

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja, za Srpski telegraf objašnjava da ne želi više da gubi vreme na demantovanje ovakvih dezinformacija, koje se odmah vide da deluju kao spinovanje.

- Veliko hvala predsedniku Vučiću što je svima nama nabavio milione vakcina. Mnoge ekonomski jake zemlje ostale su bez vakcine onda kada smo mi imali, da kažem "švedski sto". Zašto se sve što se kod nas uradi gleda s nekog negativnog konteksta? Da nije bilo tih vakcina, verovatno bi se izašlo na ulice i protestovalo. Nemamo drugu državu, sem ove naše. Zato me i boli kad ovako nešto pričaju naši ljudi. Očekivao sam i da neko iz opozicije kaže: "Ajde, ljudi, da čestitamo, što se tiče vakcina." Mi smo prva zemlja u svetu koja je pružila ruku svim zemljama u regionu, čak i onim s kojima se politički ne slažemo. Spasavanje života ovde je bilo ključno. Zato je nonsens razmišljati da se te vakcine bace. Mi ćemo i dalje nastaviti s imunizacijom našeg naroda, a nastavićemo i da pomažemo prijatelje koji nemaju dovoljan. Nikome od nas ne može biti dobro dok ne bude svima dobro. Bilo koje pričanje o uništavanju vakcina jeste nebuloza, čak i onima kojima uskoro ističe rok, i one će u biti što pre iskorišćene ako ne u Srbiji, daćemo našim prijateljima. Srbija nepovratno ide napred, svidelo se to nekom ili ne - objašnjava dr Đerlek.

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

Prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član kriznog štaba, odgovara da ipak ovo pitanje nije toliko pitanje struke koliko samih nabavljača.

- Nismo ni mi nabavili više vakcina, već smo se svi nadali da će odziv za vakcinacijom biti daleko veći. Kako su krenula prva tri-četiri meseca, obećavalo je, ali čim se situacija malo smirila, sve je stalo. I to je realno stanje. Ipak, mislim da ćemo već polovinom ovog meseca imati jedno blago povećanje obolelih od KOVID-19. Onda će ljudi u septembru shvatiti da im je vakcina jedini izlaz i tada ćemo početi ponovo da ih trošimo. Voleli bismo da smo sve potrošili, ali u životu nije sve idealno - odgovara prof. dr Tiodorović za Srpski telegraf.

Igor Bečić, narodni poslanik Srpske napredne stranke (SNS), za naš list navodi da mi nikada ne treba da zaboravimo da smo jedna od prvih zemalja u svetu koja je imala vakcine i da su sve malverzacije na dalju temu suvišne.

- Mi svi vrlo dobro znamo da je Srbija bila jedna od prvih zemalja, ne samo u Evropi već i u svetu, po količini i vrsti vakcina koje je dala na raspolaganje građanima Srbije. Predsednik Vučić je uradio ono što je i obećao, kao što to inače i radi. Videli smo na primeru susednih zemalja koliko im je Srbija izašla u susret u trenutku kada je to svima bilo najneophodnije. Ne bih se složio da je koroni kraj, nama jesen tek predstoji, zato bilo koje priče koje određeni mediji propagiraju o uništenju vakcina su trenutno neosnovane i nebulozne - trvdi Bečić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
Мијо

09.08.2021 10:51

Најоштрије осуђујем овакво понашање Шолака и целе опозиције. Ово показује праву слику данашње опозиције. Њима свима смета јака и успешна Србија коју Вучић води. Та багра се више никада неће вратити на власт.

Milica

09.08.2021 10:54

Sramota je što Šolak koristi pozitivne situacije, koje su pomogle našoj zemlji u najtežim mometima (nabavka vakcina), kako bi na najgori način diskreditovao rad sadašnje vlasti. To se može nazvati čistim zlom!

Sasa

09.08.2021 11:30

Nisi ti Vucicu ni do kolena!!!

MajaR

09.08.2021 11:31

Solaka treba da je sramota!