PODMUKLA IGRA BAHATOG TAJKUNA ŠARANOVIĆA: Miškovićev pajtos pokušava da preuzme firmu koja je STRATEŠKI važna za Srbiju!

Autor:

Vesti

09.08.2021

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski tajkun Nebojša Šaranović, pajtos i svojevrsni naslednik lika i dela Miroslava Miškovića, kupio je ispod žita 48 odsto Valjaonice bakra u Sevojnu i nizom zakulisnih igara pokušava da otme celu firmu, strateški važnu za Srbiju.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Miroslav Mišković

Valjaonica ima 1.200 radnika i kada bi ona stala, zaustavile bi se gotovo sve fabrike koje su deo srpske namenske industrije jer se u Sevojnu proizvode bakarni delovi za municiju i naoružanje. Samim tim, jasno je koliko je opasno to što radi Šaranović i do kakvih bi katastrofalnih posledica dovelo ispunjenje njegovog plana.

Srpski telegraf krenuo je tragom ove priče nakon što su nam se javili radnici zabrinuti za svoju budućnost ukoliko Šaranović preuzme valjaonicu. Naime, kako su nam rekli, on je pred više svedoka pretio čak da će, ako ne može drugačije, firmu oterati u stečaj, pa je iz stečaja kupiti. 

Drakulić: Čuo sam da Šaranović hoće valjaonicu

Bivši vlasnik valjaonice Zoran Drakulić rekao je za naš list da je on iz ovog posla izašao još 2011.

- Ja s valjaonicom odavno nemam nikakve veze. Čuo sam nešto oko toga da Šaranović pokušava da je preuzme, ali ne znam detalje, videćemo - kaže Drakulić.

Ali krenimo redom...

Šaranović svoje malverzacije pokušava da realizuje preko Nebojše Ćirića, nekadašnjeg ministra za ekonomiju i regionalni razvoj, inače, čoveka od poverenja Mlađana Dinkića.

- Ćiriću je Desko Nikitović, inače američki državljanin, većinski vlasnik valjaonice, svojevremeno dao udeo u vlasništvu i postavio ga da vodi firmu. To je Nikitović uradio jer je živeo u Americi i trebao mu je neko ko će rukovoditi kompanijom na licu mesta u Srbiji.

Ćirić je, međutim, započeo prljavu igru nakon što je Nikitović otkrio da je radio na štetu firme, nenamenski trošeći novac i prodajući vrednu imovinu u bescenje - otkriva sagovornik Srpskog telegrafa dobro upućen u ceo slučaj i nastavlja:

- Očigledno smišljeno, Ćirić je prethodno u ime valjaonice uzeo tri miliona evra od jedne banke i to banke u kojoj mu je supruga na čelnoj poziciji. Za to je, takođe planski, založio 100 odsto akcija firme iako je, prema samoj proceni banke, vrednost valjaonice tada bila 22 miliona evra. Sve je to učinio bez znanja Nikitovića.

Nikitović: Verujem u institucije, malverzacije da budu kažnjene

Srpski telegraf pozvao je vlasnika Valjaonice bakra Sevojno Deska Nikitovića. Kako nam je rekao, on već duže vreme, koristeći se svim zakonskim mogućnostima kroz institucije Republike Srbije traži zaštitu za Valjaonicu bakra.
- Verujem da će organi Republike Srbije pokazati svoju efikasnost na ovom primeru i da će sve malverzacije u ovom slučaju biti razotkrivene i kažnjene. Veoma je važno da svaki investitor u Srbiji oseća pravnu sigurnost i garancije za svoj uloženi kapital.

FANTOMSKA FIRMA

Kako objašnjava naš sagovornik, kamate su plaćane uredno sve do tri meseca pred dospeće kredita:
- Pošto rate nisu plaćane, banka je proglasila kredit dospelim u celosti i volšebno istog dana prodala potraživanje firmi "Mega Waste balkans" iz Zemuna, koja nema nikakve prihode i ima gubitak od 15.000 evra u bilansima. A iza te firme stoji Nebojša Ćirić, odnosno vlasnik je na papiru njegov drug. Tada u igru ulazi Šaranović, koji kupuje zalogu i potraživanje. Potpuno je jasno da su Ćirić i on od početka vodili igru da bi valjaonica završila u rukama tajkuna.

Modus operandi tajkuna Šaranovića

  • Šaranović sada preko dve firme ("Haramalk" i "Seba star") ima 48 odsto akcija valjaonice. Ove dve firme, odnosno firma "Peritus", koja je njihov vlasnik, vode se na Bogosava i Nebojšu Jankovića, dugogodišnje savetnike Nebojše Šaranovića. Akcije valjaonice kupljene su od Nebojše Ćirića 
  • Na sve moguće načine pritiska Deska Nikitovića, većinskog vlasnika valjaonice, da mu proda svoje akcije, što je ovaj više puta odbio
  • Preti da će, ako treba, firmu oterati u stečaj i onda je preuzeti
  • Kontaktirao je s bankama poveriocima valjaonice, govoreći da je ova kompanija propala i da kredite treba da proglase dospelim da bi on otkupio potraživanja i oterao firmu u stečaj
  • Kada su dobile Šaranovićev dopis, banke su počele da preispituju poslovanje s valjaonicom, a neke od njih su najavile zaustavljanje dalje finansijske podrške. Sve to je izazvalo napetost među zaposlenima koji sada brinu za radna mesta i sudbinu porodica
  • Kada je Nikitović obezbedio pare za plaćanje duga i brisanje zaloga na akcijama, tandem Ćirić-Šaranović pokušao je to da izminira. Bivši ministar je preko svojih veza izdejstvovao internu blokadu jedinog računa u Adiko banci Nikitovićeve kompanije EPM, koja je vlasnik valjaonice, kao i privremenu meru kiparskog suda, sve da Nikitović ne bi izmirio dug. Ipak, u zakonskom roku, 26. jula, EPM je isplatio dug, ali je Šaranović odbio da primi tri miliona evra, odnosno vratio je pare na račun uplatioca, uz obaveštenje da će prodati sve akcije valjaonice, koje su založene na ime pomenutog duga. Ovo je jedinstven slučaj da poverilac neće da primi isplatu duga od dužnika (?!)
  • Na potezu je Privredni sud, od kog Nikitović traži da zaustavi nezakonito združeno delovanje Ćirića i Šaranovića.

Šaranović i Ćirić se prave naivni

U izjavi za Srpski telegraf, koju nam je poslao mejlom, Nebojša Šaranović tvrdi da posluje isključivo po zakonu.

- Kompanija "Kapa star" posluje isključivo u svoje ime i za svoj račun. Naša ulaganja su transparentna i uvek registrovana u svim javno dostupnim registrima - rekao je Šaranović uopšteno.

Međutim, na konkretna pitanja o povezanosti s Bogosavom i Nebojšom Jankovićem, odnosno sa njihovom firmom "Peritus", kao i poslovnim i drugim odnosima sa Nebojšom Ćirićem i Valjaonicom bakra Sevojno, ništa nije odgovorio. Jasno je i zašto...

U sličnom tonu priča i Nebojša Ćirić.

- Nemam pojma o čemu pričate, nemam nikave veze sa valjaonicom. Ne znam ko vam je dao te informacije - kratko je kazao Ćirić.

Nebojša Šaranović

  • rođen u Prištini 1964. godine
  • diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, 1991. pridružio se Miroslavu Miškoviću u "Delti" i postao jedan od njegovih bliskih saradnika
  • deset godina živeo i radio u Moskvi
  • 2000. osnovao "Kapa star grupu" sa sedištem na Kipru
  • vlasnik je i nekoliko drugih firmi, a ima i 30% akcija hrvatskog "Kraša", koji je neuspešno pokušao da preuzme jer su ga Hrvati sprečili u tome
  • godišnji prihod grupe u 2018. bio je 240 miliona evra, od čega je čist profit (pre oporezivanja) bio 29,1 milion evra
  • 2019. za 133 miliona evra prodao je Fabriku hartije Beograd i fabriku "Avala Ada" Ircima
  • upadljivo izbegava medije, pa se o njegovom privatnom životu ne zna ništa

Nebojša Ćirić

  • rođen 1974. u Boru
  • od maja 2007. do jula 2008. bio je pomoćnik za privredu i privatizaciju ministra ekonomije
  • od 2008. do 2011. bio je na mestu državnog sekretara ministarstva ekonomije
  • 2011. i 2012. bio ministar za ekonomiju i regionalni razvoj
  • jedan od najbližih saradnika i čovek od poverenja Mlađana Dinkića

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Митрофан Фустић Морија

10.08.2021 09:39

Где Динкић, Лабус, Мишковић, Дракулић, Костић, Цептер & остало бандитско друштво у ћошку стане, ту трава више не расте. Ко их такве одвратне створи.