Zima samo što nije, ne bacajte pare! Evo kako da uštedite na centralnom grejanju i do 40 odsto!

Vesti

14.11.2018

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grejanje koje se plaća po potrošnji jeftinije je i do 40 odsto! Građanima koji u stanovima imaju ugrađene merače potrošnje toplotne energije za protekla dva meseca stigli su računi za grejanje upola manji nego obično.

RepublikaFoto: Republika

Razlog su visoke spoljašnje temperature, zbog čega su stanari radijatore uključivali po potrebi. Za razliku od njih, vlasnici koji grejanje plaćaju po kvadratu produžetak leta su osetili na svojim novčanicima iako radijatori nisu radili svakog dana.

DOBRA IZOLACIJA

Sve to podstiče sve veći broj onih koji koriste stari sistem grejanja da se prebace na plaćanje po potrošnji i tako u proseku uštede od 30 do 40 odsto.

A da bi to učinili, potrebna je saglasnost svih stanara u zgradi i da se podnese zahtev elektranama. Ako postoji mogućnost da se to uradi, na svaki radijator se ugrađuje merač potrošnje toplotne energije (kalorimetar), pomoću kog građani regulišu temperaturu i uključuju radijatore kada hoće. I svako plaća onoliko koliko je potrošio. Troškove ugradnje opreme, koja po radijatoru iznosi oko 50 evra, takođe plaćaju sami vlasnici stanova. To znači da će stanari koji žive u stanu od 60 kvadrata morati da spreme oko 250 evra ukoliko žele da grejanje plaćaju po utrošku.

50 evra košta merač za jedan radijator

Međutim, ni ovaj sistem nije baš za svakoga jer, da bi zaista doneo uštedu, stan mora da ima dobru izolaciju, kao i stolariju koja dihtuje. Ukoliko ovi uslovi nisu ispunjeni, računi mogu čak biti i skuplji nego kod klasičnog grejanja. Razlog je, kako objašnjavaju u elektranama, što mnoge starije zgrade troše i više od 140 kilovat-sati po kvadratu, koliko im država sada naplaćuje.

RepublikaFoto: pixabay.com

NE ISPLATI SE SVUDA

- Kada su građene zgrade iz šezdesetih i sedmdesetih godina, nije bilo energetski efikasnih materijala i procenjuje se da one troše oko 160 kilovat-sati po kvadratu, a država im naplaćuje 140. Zato se takvim zgradama sa lošom izolacijom ne isplati da prelaze na grejanje po utrošku - kažu u jednoj od firmi za uvođenje centralnog grejanja.

UVOĐENJE GREJANJA PO UTROŠKU U PET KORAKA
1. Potrebna je saglasnost svih stanara da se pređe na novi sistem grejanja
2. Upravnik zgrade šalje zahtev elektranama da urade analizu potrošnje
3. Elektrane šalju predračun i stanari donose konačnu odluku
4. Ako je odluka potvrdna, stanari biraju preduzeće koje će im ugraditi opremu
5. Merači se postavljaju na svaki radijator, a jedan košta oko 50 evra i to plaćaju sami stanari

Fiksni deo računa

Građani koji se greju po utrošku svakog meseca plaćaju i fiksni deo računa, ali su to zanemarljivi iznosi.

- Živimo u novom stanu od 46 kvadrata, pa kada je toplo napolju, i ne uključujemo radijatore, najčešće od aprila do oktobra, i plaćamo 1.000 dinara mesečno. U grejnoj sezoni računi se kreću od 3.000 dinara kada nema velike zime, do 6.000 kada je baš hladno. U prethodnom stanu slične kvadrature, koji nije imao grejanje po utrošku, plaćali smo 6.000 dinara svakog meseca - priča Beograđanka Slavica Miletić.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading