PROFESOR ŠUMARSKOG FAKULTETA UPOZORAVA: Uvozili pelet lošeg kvaliteta!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drvni pelet predstavlja jedan od proizvoda drvne industrije koji je u poslednjih 20 godina imao najveće stope rasta proizvodnje, potrošnje i trgovine na globalnom nivou uključujući i Srbiju. Ekspanziju proizvodnje i potrošnje energije iz biomase kod nas, nažalost, ne prati i povećanje njenog kvaliteta, pa je tako u junu 2018. svega šest proizvođača u Srbiji posedovalo EN plus sertifikat kao potvrdu kvaliteta za pelet koji proizvode.

RepublikaFoto: youtube.com/Mirza Omerasevic

UVESTI OBAVEZNU KONTROLU

Prema rečima dr Branka Glavonjića, redovnog profesora Šumarskog fakulteta u Beogradu, ostali proizvođači, nažalost, nemaju evropske sertifikate. Neki od njih poseduju domaće sertifikate o kvalitetu, a neki nemaju čak ni to, dok većina malih i srednjih proizvođača raspolaže samo izveštajima domaćih laboratorija o ispitivanju, pa je kvalitet peleta veoma promenljiv i kreće se od izuzetno dobrog do nezadovoljavajućeg.

- U 2017. posebno je bio problematičan kvalitet drvnog peleta koji je uvezen iz pojedinih zemalja jer nije postojala obaveza kontrole kvaliteta u postupku uvoza niti distribucije u maloprodaju. Pelet ovako niskog kvaliteta stvorio je velike probleme potrošačima zbog čega je bilo dosta reklamacija i nezadovoljstava - kaže za Srpski telegraf dr Glavonjić i upozorava da bi nastavak uvoza nekvalitetnog peleta bez kontrole njegovog kvaliteta negativno uticao i na domaće proizvođače.

Imajući u vidu da je jedan od ključnih faktora za preorijentaciju ka obnovljivim izvorima energije ekološka svest stanovništva, izazivanje njihove sumnje u ovo gorivo bi se negativno odrazilo na proizvodnju peleta u našoj zemlji, zbog čega je pokrenuta inicijativa za donošenje pravilnika o kvalitetu drvnih goriva.

215 hiljada tona peleta potrošeno u Srbiji u 2017.

- Njime bi najviše bili zaštićeni krajnji potrošači. Tako bi se sprečila mogućnost distribucije u maloprodaju peleta koji ne ispunjava kriterijume kvaliteta koje propisuju odgovarajući standardi, ali je sada na potezu nadležno ministarstvo - napominje dr Glavonjić uz napomenu da je mana naše energetske politike u tom segmentu i što nema adekvatnih podsticaja za nabavku ložnih uređaja na pelet zbog čega se iz Srbije izvozi oko 30 odsto ukupne proizvodnje.

Izvoz peleta, prema njegovim rečima, ne može se posmatrati kao izvoz bilo kog drugog proizvoda jer se radi o ekološkom gorivu, pa se njegovim izvozom izvozi i zelena energija.

- Time se omogućava drugim državama da daju veći doprinos ublažavanju klimatskih promena nego Srbija. Konkretno, da je količina drvne energije iz peleta koja je izvezena iz Srbije proteklu deceniju potrošena kod nas umesto prirodnog gasa, Srbija bi dala direktan doprinos smanjenju emisija ugljen-dioksida u iznosu od skoro 345.000 tona - navodi profesor Glavonjić.

PROIZVODNJA SKOČILA 18 PUTA

O prednosti korišćenja drvnog peleta najbolje govori činjenica da je poslednjih 17 godina njegova proizvodnja u svetu povećana više od 18 puta, kao i to da nijedan drugi proizvod od drveta u novije vreme nije zabeležio ovakav rast proizvodnje.

To je, objašnjava dr Glavonjić, rezultat više faktora, od kojih su najznačajniji komfor koji drvni pelet omogućava prilikom korišćenja, visok stepen efikasnosti pri sagorevanju, oslobađanje velike količine energije, male količine pepela, kao i karakteristika da se radi o gorivu koje se proizvodi iz obnovljivih izvora i kao takvo pripada grupi tzv. zelenih energenata.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading