POTPUNO REFORMIŠEMO PORESKU: Siniša Mali najavio fiskalnu i ekonomsku reformu

Autor:

Vesti

04.09.2018

20:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali je na radnom doručku u organizaciji Američke privredne komore govorio o fiskalnim i ekonomskim reformama koje će ministarstvo sprovoditi u okviru fiskalne politike 2018. i 2019. godine. Do kraja 2021. godine biće potpuno sprovedena reforma Poreske uprave, za šta je obezbeđen novac.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Siniša Mali, ministar finansija

Ministar je rekao i da državu u septembru očekuje vraćanje starih dugovanja, odnosno plaćanje milijarde dolara za smanjenje javnog duga.

- Do kraja godine će biti formirano i koordinaciono telo koje će definisati prioritete u naredne tri godine po pitanju velikih projekata, a tim koordinacionim telom će predsedavati premijerka Ana Brnabić - rekao je ministar.

Mali je rekao da su javne finansije stabilne i da novca u budžetu ima dovoljno i dodao da će novac od RTB Bora biti efektiran naredne godine, a da se novac od koncesije Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu očekuje do kraja godine.

Učešće javnog duga iz meseca u mesec opada i trenutno je ispod 60 odsto, a nezaposlenost ispod 12 odsto

Podsetio je da je 2013. godine Srbija bila na ivici bankrotstva, a da je samo u prvih šest meseci ove godine stopa rasta 4,9 odsto. Kaže da i učešće javnog duga iz meseca u mesec opada i trenutno je ispod 60 odsto, a podseća da je inflacija niska i nezaposlenost ispod 12 odsto.

- Priliv stranih investicija u Srbiju iznosi 1,4 milijarde u prvih šest meseci, što je više za 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine - rekao je Mali.

Ponavlja da će u narednom periodu biti ispunjeno obećanje o povećanju plata i penzija i da će se raditi na povećanju potrošnje. Govoreći o akciznoj politici ministarstva, rekao je da se po tom pitanju politika ministarstva neće menjati u narednom periodu.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Saran

05.09.2018 07:31

Jedan od najboljih ministara!

Saran

05.09.2018 07:32

Mali ce napraviti veliku ekonomiju u Srbiji!

Stojkovic_NBG

05.09.2018 07:38

Mali je jako kvalitetan i sposoban covek, tako da ne sumljam da ce zapravo tako i biti!

Stojkovic_NBG

05.09.2018 07:39

Sinisa Mali je na svim poslovima radio odlicno, zaista ne sumljam da ce i tako biti u poreskoj sluzbi!