IZVRŠITELJI PLENE ČAK I PEGLE I USISIVAČE: Na aukcijama se oduzeta imovina PRODAJE ZA SIĆU!

Autor: telegraf.rs

Vesti

10.06.2018

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građanima koji kasne u otplati kredita, lizinga ili minusa banke i izvršitelji plene imovinu koju potom na javnim aukcijama prodaju u bescenje.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Plaćajte dugove na vreme!

Osim kuća, stanova i njiva, na aukcijama se prodaju i najrazličitiji predmeti i sitnice i po upola nižoj ceni od procenjene, koja već u startu može da parira cenama na buvljaku.

Milion ljudi u Srbiji drhti, jer bi u svakom trenutku izvršitelji mogli da im zakucaju na vrata.

Posetioci aukcija koje se redovno objavljuju na jednom sajtu mogu da kupe televizor za 4.000 dinara, veš mašinu za 5.000, peglu za 1.000, a kancelarijske stolice za 500 dinara. U ponudi se nalazi i veliki izbor stolova, troseda, klima-uređaja, plakara i umetničkih dela.

U ponudama banaka mogu se naći i polovni automobili, jeftiniji i do 1.500 evra u odnosu na četvorotočkaše istog modela koji se nude na autopijacama.

Tako se automobil "reno 5" oduzet neplatišama može pazariti i za 214 evra, dok je za "golfa" 4 potrebno izdvojiti 890 evra. Automobili se prodaju ili direktnom pogodbom sa vlasnikom ili na aukciji, gde se kao prodavci javljaju banke, lizing kuće, izvršitelji i stečajni upravnici.

Kada neki zaplenjeni artikal ide na aukciju nudi se po ceni koja iznosi 60 odsto procenjene vrednosti. Ukoliko prva licitacija ne uspe, na sledećoj su cene još niže i proizvod se prodaje za 30 odsto stvarne cene. Jedini uslov je da se plati učešće u visino od 10 odsto cene.

Bankari ističu da su najmanje zainteresovani da na ovaj način izmiruju potraživanja i da čine sve da bi zaplenu imovine izbegli, ali da su ponekad i na to primorani.

- Svaki peti zajam u Srbiji je nenaplativ. Kod preduzeća je stanje još alarmantnije jer je svaki treći kredit problematičan, a kriza svakodnevno stvara nove dužnike. Banke su ranije najviše volele hipoteke na nekretnine, ali kako tržište nekretninama stagnira, sve se češće opredeljujemo za pokretne stvari - objašnjavaju u jednoj banci.

Zanimljivo je da je zakonom zabranjeno da se plene obuća, odeća, posteljina, posuđe, neophodan nameštaj, šporet, hrana i ogrev za tri meseca, ordenje, medalje i odlikovanja, lična pisma, rukopisi i invalidska pomagala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading