PADAJU REKORDI! IZVOZ RASTE, UVOZ PADA: Srbija prošle godine ostvarila najveću trgovinsku robnu razmenu sa svetom

Autor:

Vesti

02.02.2024

20:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plasman robe i usluga u inostranstvo skočio 3,7%, dok smo trgovinu u suprotnom smeru smanjili 5,5%.

PADAJU REKORDI! IZVOZ RASTE, UVOZ PADA: Srbija prošle godine ostvarila najveću trgovinsku robnu razmenu sa svetom

Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Srbija je ostvarila rekordnu trgovinsku robnu razmenu sa svetom od 65,5 milijardi evra u ekonomski izazovnoj prošloj godini zahvaljući odgovornoj politici državnog rukovodstva i podsticajima privredi, da domaće i strane kompanije nastave ulaganja i razvoj. Ostvaren je izvoz robe od 28,6 milijardi evra, što je rast od 3,7 odsto u odnosu na 2022, dok je istovremeno uvoz smanjen 5,5 odsto ili na 36,9 milijardi evra.

NARODNA BANKA

Takvim rastom izvoza i padom uvoza deficit u razmeni roba sa svetom smanjio se 27,9 odsto u poređenju sa 2022, priča za Srpski telegraf ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović. Kada se, kako navodi, toj računici doda i trgovina uslugama, gde Srbija godinama beleži suficit, očekuje se da ukupna spoljnotrgovinska razmena robom i uslugama sa svetom bude oko 80 milijardi evra:

- I gotovo je u potpunosti uravnotežena. Ovih dana očekujemo da Narodna banka Srbije (NBS) izađe s konačnim podacima za 2023, ali je, prema trendovima iz dosadašnjih podataka za prva tri kvartala, jasno da će ukupna razmena biti preko 80 milijardi evra, a uvoz i izvoz robe i usluga gotovo jednaki, odnosno po oko 40 milijardi evra.

Srbija je uspela da sa državama CEFTA ostvari suficit u razmeni od 2,9 milijardi dolara, koji je rezultat uglavnom izvoza električne energije, žitarica i proizvoda od njih, nafte i naftnih derivata, pića i drumskih vozila. Članice EU čine 59,7 odsto ukupne spoljnotrgovinske robne razmene, koja je pak bila najveća sa zemljama s kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. A Momirović navodi da se intenzivno pregovara i s Egiptom i UAE i očekuje da se tokom ove godine s obe ove strateški važne zemlje potpišu sporazumi o slobodnoj trgovini.

ŠTA NAJVIŠE IZVOZIMO

1. Setovi provodnika za avione, vozila i brodove
2. Rude bakra i koncentrata
3. Električna energija
4. Kukuruz
5. Rafinisani bakar

PAD CENA

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže za naš list da su ovi parametri uvoza i izvoza očekivane tendencije:

- Srbija svake godine povećava izvoz, a usled boljih poslovnih prilika, novih investicija, dolaska stranih kompanija... I izvoz će nastaviti i ove i narednih godina da raste. A pad uvoza je prevashodno posledica pada cena robe koju uvozimo, kao što su mineralna đubriva i energenti.

NAJVEĆI IZVOZ

1. Nemačka
2. BiH
3. Italija
4. Mađarska
5. Rumunija

NAJVEĆI UVOZ

1. Nemačka
2. Kina
3. Italija
4. Turska
5. Rusija

Počela isplata penzija uvećanih čak 14,8%

Isplata prvih penzija uvećanih 14,8 odsto počela je juče i to penzionerima iz kategorije samostalnih delatnosti. Isplata primanja za vojne i poljoprivredne penzionere počeće 6. februara, a za korisnike iz kategorije zaposlenih 10. februara.

Uz tu povišicu prosečna januarska penzija je oko 45.775 dinara ili 390 evra.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je to još jedno obećanje koje država ispunjava i pokazatelj brige za građane i konstantnog rada na poboljšanju njihovog životnog standarda:

- Prosečna penzija iznosila je 2012. samo 204 evra, a sad je skoro duplo veća. Penzije su prethodni put povećane 1. oktobra prošle godine i to 5,5 odsto, a tri meseca kasnije stiglo je novo povećanje, što znači da su kumulativno od 1. oktobra povećane 21,1 odsto.

Veoma je važno i to što smo u 2023. imali realan rast penzija od 8,7 odsto, što znači da i pored inflacije, koja se od aprila nalazi na silaznoj putanji, penzije značajno rastu, a samim tim i životni standard naših najstarijih.

Podsetio je Mali da su od 1. januara povećane i plate u javnom sektoru 10 odsto, kao i minimalna zarada za rekordnih 17,8 odsto, koja je sada prvi put prešla 400 evra, dok je 2010. bila samo 153 evra.

Ukazao je da je prosečna plata 2010. bila 331 evro, a da se očekuje da će u decembru iznositi 958 evra, a 2025. biti 1.056 evra.

- Trasiranom politikom nastavićemo do zacrtanih ciljeva da 2027, minimalna zarada i prosečna penzija u Srbiji iznose 650 evra, a prosečna neto zarada 1.400 evra.

Osim penzija, kao i opšteg boda koji se koristi pri obračunu prve penzije, od 1. januara je povećana novčana naknada za pomoć i negu drugog lica koja sada iznosi 29.911 dinara.

Ovu naknadu prima oko 80.000 korisnika, a novčana naknada za telesno oštećenje za korisnike sa 100 odsto oštećenja iznosi 12.462 dinara.

 

Predsednik Vučić: Rekord i u stranim investicijama

Republika

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je nivo stranih direktnih investicija za celu prethodnu godinu rekordan i da je iznosio 4,522 milijarde evra, a da je u prve dve sedmice ove godine taj nivo 118 miliona evra.
- Uvek je u januaru sporije, najbrže je u oktobru i novembru, ali krenulo je dobro i u poređenju s prošlom godinom - rekao je on u obraćanju iz Palate Srbija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading