ODLIČNA VEST IZ NBS! POTPISAN VEOMA VAŽAN DOKUMENT SA GUVERNEROM NARODNE BANKE KINE! Evo koliko će ovo značiti i privredi i narodu!

Autor:

Vesti

11.12.2023

14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snažan rast trgovine između naših zemalja, kao i visoki prilivi investicija, dodatno povećavaju potrebe učesnika za kineskim juanima na srpskom tržištu finansijskih usluga, kaže Tabaković.

ODLIČNA VEST IZ NBS! POTPISAN VEOMA VAŽAN DOKUMENT SA GUVERNEROM NARODNE BANKE KINE! Evo koliko će ovo značiti i privredi i narodu!

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i guverner Narodne banke Kine Pan Gongsheng, potpisali su Memorandum o razumevanju o uspostavljanju klirinškog aranžmana i određivanju klirinške banke u Srbiji za kineske juane.

Memorandumom o razumevanju regulisana je intenzivna saradnja između dve centralne banke u vezi sa obavljanjem transakcija u kineskim juanima od strane banaka u Srbiji, saopšteno je iz kabineta guvernera NBS.

Uspostavljanjem klirinškog aranžmana u Srbiji promovisaće se obavljanje prekograničnih transakcija u kineskim juanima od strane preduzeća i finansijskih institucija u Kini i Srbiji, i dodatno će se olakšati trgovina i investicije.

Guverner Jorgovanka Tabaković istakla je da su temelji ekonomske saradnje Kine i Srbije postavljeni pre jedne decenije. I današnji događaj jeste još jedan korak na unapređenju kinesko-srpske saradnje u oblasti finansijskih usluga, kojim stvaramo uslove za unapređenje poravnanja i promovisanje transakcija u kineskim juanima, dodala je.

- Kao institucija koja budno prati potrebe domaće ekonomije i tržišta i stvara podsticajne uslove za efikasno poslovanje privrede, Narodna banka Srbije je još u januaru 2015. godine uključila kineski juan na listu valuta kojima može da se trguje na domaćem deviznom tržištu. Snažan rast trgovine između naših zemalja, kao i visoki prilivi investicija, dodatno povećavaju potrebe učesnika za kineskim juanima na srpskom tržištu finansijskih usluga -  rekla je guverner.

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju predstavlja i potvrdu posvećenosti nastavku bilateralne saradnje dve centralne banke i daljem razvoju strateškog partnerstva Kine i Srbije, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading