PROFESOR ĐURIČIĆ O PLANU ALEKSANDRA VUČIĆA: Ulaganje 12 milijardi evra u EXPO prilika za uvećanje stope rasta Srbije

Autor:

Vesti

09.08.2023

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On kaže da je ulaganje u inovacije, u informacione i komunikacione tehnologije, kao i u nove tehnologije veoma važno za rešavanje klimatske krize

PROFESOR ĐURIČIĆ O PLANU ALEKSANDRA VUČIĆA: Ulaganje 12 milijardi evra u EXPO prilika za uvećanje stope rasta Srbije

Foto: YouTube/Printscreen

Profesor ekonomije Dragan Đuričin rekao je danas da Srbija ima rastući procenat investicija u formiranju BDP-a, kao i da će najavljeni plan, koji je predstavio predsednik Aleksandar Vučića o ulaganju više od 12 milijardi evra u okviru priprema za EXPO 2027. godine, biti veliki iskorak za razvoj i prilika da se i dalje povećavaju stope rasta.

- Očigledno se radi o prilagođavanju na novu situaciju koja je izazvana vanrednim povoljnim događajem, a to je dobijanje EXPO izložbe koju Srbija treba da organizuje 2027. godine, s jedne strane i višestruke krize, sa druge strane. To je veliki iskorak za razvoj i ako Srbija usmeri investicije na jedan konzistentan način, u ovaj poduhvat, u skladu sa svetskim trendovima, to bi trebalo da bude prilika da se naše stope rasta uvećaju - rekao je Đuričin za Tanjug.

Istakao je da jedino održiva ekonomija može da raste na način da poštuje ograničenja prirode. "U pitanju je značajan iznos sredstava za investicije u odnosu na BDP Srbije koji ide ka 70 milijardi dolara. Srbija ima rastući procenat učešća investicija u fomiranju BDP-a i ovo će biti još jedan doprinos tom uvećanju", rekao je Đuričin. Naglasio je da nije bitna samo veličina investicija, već mnogo više struktura investicija.

- Video sam da postoje ulaganja koja stimulišu razvoj obnovljivih izvora energije, integralni transport koji je, takođe, baziran na obnovljivim izvorima energije i mislim da je sve to jako dobro zbog toga što su klimatske promene prioritet broj jedan u svetu - rekao je Đuričin.

Kaže da je ulaganje u inovacije, u informacione i komunikacione tehnologije, kao i u nove tehnologije veoma važno za rešavanje klimatske krize.

"U tehnološkom delu, naročito u vezi sa IKT, postoje velike promene. Nekada su postojali bitovi kao nula - jedan opcija, dok sada postoji kvantum bit koji ima i nula i jedan istovremeno, što utiče na povećanje kapaciteta superkompjutera u obradi i čuvanju informacija.

Srbija ima kapacitet za ovaj tehnološki razvoj i ohrabrujuće deluje povećanje ulaganja u nauku, zbog toga što se iz problema današnjice, jedne višestruke krize može izaći samo kreativnim rešenjima koja su bazirana na inovacijama, ali istovremno vode računa o dobrobiti za sve, umesto sebičnih interesa finansijske elite", rekao je Đuričin. Jedan od najavljenih projekata odnosi se i na autonomna vozila, koja se pokreću na obnovljive izvore energije, a koristiće se u okviru EXPO izložbe.

Đuričin kaže da će Beograd biti "show room" za svoja inovativna rešenja, tako da i transport gostiju treba da bude prijateljski orijentisan prema klimi.

- Vozila koja koriste obnovljive izvore energije i pri tome pokazuju tehnološku superiornost koju Srbija može da ostvari kroz mobilna transportna sredstva dobra su prilika za takvu afirmaciju - rekao je Đuričin Tanjugu.

Dodao je da atraktivnost gradova za posetioce zavisi od investicija, naročito u nove tehnologije u ekonomiji i društvu. Ove investicije treba da obezbede ekonomski progres i dobrobit za sve građane, napomenuo je on.

- Mislim da je u pitanju veliki zalogaj i ukoliko se dobro organizujemo u ovom sumornom okruženju, pre svega, geopolitičke i klimatske krize, to možemo da iskoristimo na najbolji mogući način - naglasio je Đuričin.

Zaključio je da je jedini način za uspeh, ulaganje u ekonomiju i u ljude, kao i da najavljene investicije vidi kao dobar iskorak u tom pravcu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading