VUČIĆ IZNEO SVE DETALJE O EXPO 2027: Ostajemo na evropskom putu, ceo svet će se sjatiti u Srbiju

Autor:

Vesti

09.08.2023

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je plan razvoja Srbije potpuno izmenjen i da se od sada sve meri do 2027. godine.

VUČIĆ IZNEO SVE DETALJE O EXPO 2027: Ostajemo na evropskom putu, ceo svet će se sjatiti u Srbiju

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

On je na konferenciji za novinare rekao da su to ambiciozni planovi koje će predstaviti i u koje "gotovo sutra" mora da se krene.

"Trebaće nam ljudi da nam pomognu, biće nam potrebno mnogo dobrovoljaca i cela Srbija da radi. Jedan od povoda za to je Expo 2027 koji će celu zemlju da promeni ne samo Beograd koji nećete prepoznati za četiri godine. To ćemo da iskoristimo za dalji razvoj Srbije. Neverovatno je da do sada nismo zaustavili nijedan projekat", rekao je Vučić.

U naredne tri godine u 28 gradova biće urađeno više od 100 fasada u svakom gradu

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će u okviru priprema Srbije za specijalizovanu međunarodnu izložbu Ekspo 2027, čiji će Beograd biti domaćin, u naredne tri godine biti urađeno više od 100 novih fasada u 28 gradova širom Srbije. Vučić je istakao da tu ne računa Beograd, u kojem će najviše toga biti izgrađeno.

Predsednik je kazao da će u najvećih 14 gradova, posle Beograda, biti izgrađeno, nešto više od 120 fasada po gradu, a u ostalim manjim gradovima 70 do 80 novih fasada. Sve to će biti urađeno za manje od tri godine, istakao je Vučić i dodao da fasade neće biti samo okrečene već će potpuno biti izmenjen izgled tih gradova.

"To su ogromne promene za zemlju i biće nam potrebna pomoć mnogo ljudi, od arhitekata do inženjera, jer sve mora da bude gotovo do 1. decemra 2026. godine", rekao je Vučić. 

Nijedan infrastrukturni projekat nije stao, kreće gradnja pruge Niš-Brestovac

Vučić je izjavio da u Srbiji, uprkos veoma lošim finansijskim uslovima u svetu, nijedan putni i železnički projekat nije zaustavljen i najavio da ovih dana kreće izgradnja brze pruge na delu od Niša do Brestovca. "Idemo i u izgradnju brze pruge prema Nišu i dalje, što je veoma važno za razvoj Niša i ovih dana, kreće i gradnja deonice Niš - Bredstovac od 23 kilometra, ali radićemo i prugu od Niša do Dimitrovgrada sa obilaznicom oko Niša", rekao je predsednik. 

"Uskoro treba da potpišemo i ugovor za izgradnju autoputa od Bačkog brega do Kikinde", rekao je Vučić i dodao da je bilo planirano da se uradi autoput do Nakova, ali da će biti urađen do Srpske Crnje, graničnog prelaza sa Rumunijom.

Dodao je da će biti izgrađen i autoput od Beograda do Zrenjanina i da severni deo Srbije očekuje puno infrastrukturnih projekata. Vučić je naglasio da će brzo biti završena i brza pruga od Novog Sada do Subotice i da će, kada Mađari budu završili svoj deo, moći da se stigne od Beograda do Budimpešte za samo dva sata i 40 minuta, a od Novog Sada do Budimpešte za dva sata i neki minut preko. 

Srbija će imati čime da se ponosi, pokazaćemo "vreme promena"

Aleksandar Vučić poručio je da će projekti u vezi sa specijalizovanom međunarodnom izložbom Ekspo 2027, čiji će Beograd biti domaćin, pokazati "vreme promena" i da će građani Srbije imati čime da se ponose. On je predstavio "Projekte u prostornom planu područja posebne namene" u okviru kojih se nalaze linijska infrastruktura, nacionalni fudbalski stadion, objekti budućeg sajma i međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

Predsednik je naveo da je ugovor za linijsku infrastrukturu vredan 198 miliona evra. Linijska infrastruktura podrazumeva "osam kilometara gradskih bulevara, planirani gasovod sa mernom regulacionom stanicom, toplovod i hladovod", rekao je Vučić.

Objasnio je da hladovod predstavlja cevi kroz koje prolazi, ne samo topli, već i hladni vazduh, te da je reč o najnovijem sistemu koji u Srbiji dosad nije primenjivan. 

Vozom od Aerodroma do centra Beograda za 15 do 25 minuta do 2026. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se nada da će prva linija metroa u Beogradu biti otvorena pre kraja 2028. godine, a najavio je i da će do 2026. godine biti izgrađena pruga dužine 18 kilometara koja će omogućiti da se od Aerodroma do centra grada stiže za 15 do 25 minuta.

Vučić je rekao i da će stanica Prokop biti otvorena 20. oktobra, odnosno za dva meseca.

"Otvaramo novu velelepnu železničku stanicu u centru Beograda i gradimo 18 kilometara pruge. Sa Aerodroma ćemo moći da idemo direktno do Prokopa vozom. Idemo na Zemun, Altinu, Zemun polje, skreće se do novog naselja Singidunum i dolazi se do aerodorma. Mi očekujemo da Aerodorm - Prokop bude ne više između 15 i 25 minuta", rekao je Vučić na konferenciji za novinare i dodao da voz mora biti izgrađen pre Međunarodne izložbe EXPO.

Za tri godine Srbija će biti druga zemlja, želimo sa EU da radimo na Ekspo

Predsednik je rekao da će se u Srbiji za tri godine živeti u potpuno promenjenoj zemlji i da će sve što će biti urađeno za Ekspo 2027 i uloženo u ostale projekte koji se planiraju vredeti više od 12 milijardi evra. "Uspećemo da uradimo sve što je potrebno, zato je potrebno da budemo ujedinjeni i da se svi borimo i predstavimo najbolje zemlju u maju 2027 i da to bude možda najbolji specijalizovani Ekspo do sada", rekao je Vučić.

On je istakao i da je za Srbiju stopa rasta najvažnija i da zato mora da se radi što je moguće više da bi se sve ovo izguralo. Vučić je rekao i da Srbija želi da EU zajedno sa njom učestvuje u pripremama za Ekspo 2027. godine, jer nije samo Srbija dobila Ekspo, već i Evropa.

"Srbija je na evropskom putu i želimo da EU učestvuje zajedno sa nama u tome kako i na koji način da uredimo Ekspo i šta da predstavimo i nadam se pozitivnom ili bar delimično pozitivnom odgovoru", rekao je Vučić. 

Istovremeno sa Ekspo i projekat Zaplovite Srbijom

Aleksandar Vučić najavio je večeras projekat "Zapolovite Srbijom" koji će biti razvijan istovremeno sa pripremama za Ekspo, u koji će biti uloženo više od 150 miliona evra, a da će 2. septembra biti otvoren pristan u Zemunu nedaleko od zgrade Kapetanije. On je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da će tada prvi put u istoriji u Zemun doći i jedan veliki kruzer i da će to biti dodatni nagoveštaj naših mogućnosti sa korišćenjem Dunava.

Vučić je rekao da će na Dunavu biti 12 stanica od Sombora do Apatina, Odžaka, Novog Sada, Smedereva, da su predviđene marine, putnička pristaništa, pontoni za međunarodni i domaći linijski saobraćaj, sve do Prahova.

"Sve ćemo to morati da uradimo u naredne dve godine. To su ogromne investicije od preko 150 miliona evra koji će biti uloženi", rekao je Vučić. 

Što nemačka industrija pre krene napred biće bolje za Srbiju

Vučić je rekao da je Nemačka toliko snažna i jaka zemlja da je smešno govoriti da je ekonomski bolesnik, i naglasio da je za Srbiju dobro da Nemačka bude što uspešnija i da što pre krene napred jer imamo mnogo kompanija vezanih za nemačku industriju.

Vučić je to rekao na pitanje novinara da prokomentariše to što ugledni ekonomski mediji pišu o ogromnim gubicima najvećih evropskih kompanija zbog zatvaranja u Rusiji i istovremeno konstatuju da Nemačka ima sve veće problem, da izmešta proizvodnju, pitajući se da li je Nemačka ekonomski bolesnik Evrope, kao i gde je tu Srbija i kakvi su naši ekonomski izgledi.

"Nemačka drugi mesec za redom ima pad industrijske prozivodnje ali je toliko jaka i snažna i ispred svih ostalih u Evropi da je smešno govoriti da je ekonomski bolesnik. Toliko je jača od svih nas i 2030. će od svih evropskih zemalja jedina ostati u 10 najrazvijenijih zemalja sveta", naveo je predsednik i dodao da će do tada i Velika Britanija i Italija i Francuska biti ispod 10 mesta. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (90)

Loading
Edita

09.08.2023 11:14

Srbija nastavlja svoj evropski put i pored brojnih izazova i prepreka.

Gari

09.08.2023 11:36

@Edita - Sve drzave su posle izložbe bankroturale.

Tijana

09.08.2023 11:15

EXPO 2027 je odskocna daska za ekonomski razvoj nase zemlje i Srbija ce zasijati u punom svetlu i sjaju za tu svetsku manifestaciju.

Bisera

09.08.2023 11:16

Odrzavanje EXPO 2027 dobra je prilika za dalji razvoj i napredak zemlje.