LAŽNJACI U VEŠ-MAŠINI: Falsifikovani prašak "hara" Srbijom

Autor: J.J,

Vesti

21.06.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prodavani u pakovanju od 10 kg, a reč je o imitaciji svetski poznatog brenda

LAŽNJACI U VEŠ-MAŠINI: Falsifikovani prašak "hara" Srbijom

Foto: Profimedia

Ne kupujte deterdžent za veš na pijaci, buvljacima i sličnim mestima jer je velika verovatnoća da je reč o falsifikatu koji ne samo da vam neće oprati veš ili će naštetiti veš-mašini već može da vam ugrozi i zdravlje.


Tržišna inspekcija zaplenila je, naime, čak 22,5 tona lažnog deterdženta za veš jedne svetski poznate marke, u pakovanju od 10 kilograma, poreklom iz Turske. Detaljnim proverama u saradnji s kompanijom koja je nosilac prava na pomenuti brend, utvrđeno je da je reč o plagijatu, čija ambalaža podseća na original, ali je sastav potpuno drugačiji.


KORISTAN SAVET


O kvalitetu ovog praška, ako se tako uopšte može nazvati, najbolje govori to da je, prema uputstvu istaknutom na pakovanju, za jedno pranje potrebno tri čaše praška?! Prema rečima dermatologa, posle pranja veša ovim praškom alergijske reakcije na koži su najmanje što možete da očekujete.


- Koža je posebno osetljiva. A zamislite sad da se takvim praškom pere odeća koju nose deca, što, naravno, svi rade. Dakle, kupujte samo dobro proverene proizvode - savetuje za naš list dermatolog Anica Vučenović.

Republika

Foto: MUP Srbije

Zaplenjeni deterdžent

 

Kako je naveo predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović, lažni proizvodi koji se najčešće prodaju u Srbiji uglavnom su iz asortimana kućne hemije i to su deterdženti i omekšivači za veš... Nedavno je, kaže, inspekcija zaplenila lažni tečni deterdžent vrlo poznatog brenda.


- Ovaj zaplenjeni prašak je sve, samo nije kvalitet. Prašak je bio namenjen pijacama i malim prodavnicama, zbog toga apelujemo na potrošače da vode računa gde kupuju i neprestano ističemo da je najbezbednije da kupuju na proverenim mestima - ističe Papović.


Kako dodaje, ono što se najviše koristi, to se najviše i falsifikuje, pa se tako prodaju i lažni sapuni, kupke, parfemi...


- Verovatno ste i sami primetili da je sve više prodavnica koje prodaju samo kućnu hemiju. Naravno, tu su i pijace - navodi on.

Foto: MUP Srbije

Zaplenjeni deterdžent

 

POSEBNA PAŽNJA


Najviše falsifikata, inače, dolazi iz Turske i Rumunije. Zbog toga se inspekcije posebno fokusiraju na robu tog porekla. 


Pomoćnik ministra trgovine i glavni tržišni inspektor Aleksandar Adamović istakao je da je od početka godine kroz redovne i vanredne nadzore s tržišta uklonjeno oko 100.000 komada falsifikovanih proizvoda čija vrednost prevazilazi stotine hiljada evra.
- Ovakvo delovanje inspekcije ima za primarni cilj zaštitu potrošača, budući da se lažni proizvodi ne smeju nikako tretirati kao bezbedni - kaže Adamović.

 

Dermatolog: Koža je posebno osetljiva kod dece
Papović: Kupujte samo na proverenim mestima
Često se prodaju i lažni sapuni, kupke, parfemi...

 

100 HILJADA FALSIFIKOVANIH PROIZVODA ZAPLENJENO OD POČETKA GODINE


 

Moguće posledice

1. Alergijska reakcija na koži
2. Oštećenje mašine za veš
3. Veš neće biti dobro opran

 


 

Falsifikovan i insekticid u ogromnim količinama

 

Da zlo bude veće, oduzeto je i 110 litara falsifikovanog koncentrovanog insekticida coragen 20 sc. Ova količina pesticida dovoljna je za zaprašivanje više od 400 hektara zemlje.


- Ne smemo da dopustimo da naše poljoprivredne proizvode koje kupujemo na pijacama i marketima truju ovako opasna hemijska sredstva, proizvedena uz zloupotrebu tuđeg žiga, bez ikakvog nadzora i kontrole - naglasio je pomoćnik ministra Adamović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Марина

21.06.2023 13:54

Па како пролази кроз царину та роба