SVE FINANSIJSKE MERE VAŽNE ZA GRAĐANE SRBIJE: Ministar Siniša Mali objavio detalje

Autor:

Vesti

08.06.2023

18:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali gostovao je u vestima na televiziji Prva.

SVE FINANSIJSKE MERE VAŽNE ZA GRAĐANE SRBIJE: Ministar Siniša Mali objavio detalje

Foto: youtube.com/printscreen

Ministar je na početku obraćanja još jednom ponovio set mera koji sa jedne strane podiže životni standard građana Srbije, a sa druge strane, kako je istakao, pokazuje snagu naše ekonomije

- Prva mera je podizanje plata u javnom sektoru od 1. septembra. 5,5% za sve zaposlene u prosveti, plus medicinske sestre, negovateljice u domovima za socijalnu zaštitu. To je prvi korak već od septembra ove godine. Za njih i za sve ostale zapošljene u javnom sektoru ide podizanje plata od januara naredne godine od najmanje 10%. Ako pogledate, 12,5% smo podigli u januaru ove godine, 5,5% u septembru i još najmanje 10 od januara, to vam je 30,6% podizanje plate za medicinske radnike i zaposlene u prosveti. Za ove ostale je 24%. Inflacija nam je negde na 11,12% u proseku, ovo je povećanje plata daleko iznad iznosa inflacije, upravo sa željom da sačuvamo životni standard građana Srbije. 

- Druga mera je podizanje penzija, veoma važna vest za sve naše najstarije sugrađane. Od prvog oktobra ćemo ići da podizanjem penzija od 5,5%. Od prvog januara, shodno švajcarskoj formuli, još najmanje 14,5%, to je već negde oko 20,3%. Nije sve u ciframa, a i jeste. Prošle godine smo penzije povećali 5,5% u januaru, na početku godine, pa je bila vanredna indeksacija 9% prvog novembra, pa je bilo dodatno povećanje 12,1% od janura ove godine, naveo je ministar.

- Sada 5,5% od oktobra, plus 14,5% najmanje od prvog januara, to je povećanje od 55,8% povećanje za dve godine. Daleko daleko iznad stope inflacije. Mera par ekselans koja je u interesu zaštite i podizanja životnog standarda naših najstarijih sugrađanja. Sa ovom merom mi ćemo već naredne godine imati prosečnu penziju 390 evra, potpuno smo u planu da 2026. prosečna penzija bude između 430 i 450 evra, baš kao što smo obećai. Pritom, obe ove mere radimo tako da održavamo makroekonomsku stabilnost i ne narušavamo nijedno fiskalno pravilo. Bićemo ispod 10% udela plata u BDP-u, sa povećanjem penzija bićemo između 10 i 11. Veoma odgovorno donosimo odluke, kao što smo to potvrdili godinama unazad, ali i pokazujemo koliko nam je važno da zaštitimo i poboljšamo životni standard građana Srbije - istakao je Mali. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (13)

Loading
Slavka

08.06.2023 18:49

Set mera koje će se ubrzo realizovati pokazuje samo koliko je Srbija jaka u oblasti ekonomije.

Dana

08.06.2023 18:51

Mali je danas lepo objasnio na koji način se može prijaviti za pomoć. Ovo je velika stvar koju je država uradila. Svaka pomoć, a naročito novčana je dobrodošla porodicama koje imaju decu.

Gorana

08.06.2023 18:54

Plate i penzije su sve veće, zahvaljujući vladajućoj stranci građani žive daleko bolje nego pre.

Pera

08.06.2023 19:15

Za vreme sns srbija je jako uznapredovala.