OKUŠAJTE SREĆU: Počinje drugi krug "Uzmi račun i pobedi", OVO SU PRAVILA

Autor: Tanjug

Vesti

31.01.2018

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za novi ciklus nagradne igre "Uzmi račun i pobedi - 2018" građani će od sutra moći da počnu sa slanjem fiskalnih računa i slipova, a prvo izvlačenje nagrada biće u martu.

RepublikaFoto: youtube.com/RTS Prikazuje
Foto: Ilustracija

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, u novom ciklusu važiće ista pravila kao i u prethodnom, a glavna promena je što koverte za slanje računa više neće biti tipske, već će građani moći da šalju koverte u različitim formatima.

Kao i ranije

Kao i prethodni put, u koverti je potrebno da bude 10 fiskalnih računa ili 10 slipova, sa najmanjim iznosom po računu ili slipu od 100 dinara.

Kada je u pitanju nagradni fond, biće dupliran u odnosu na prethodni, kada je bio 135 miliona dinara, a igra će se odvijati u dva ciklusa, te će i duže trajati.


Sada je direktni priređivač nagrade igre Vlada Srbije. 

Učesnici konferencije naveli su da su računi koji mogu "učestvovati" u nagradnoj igri oni od 1. januara ove godine, da će poštarina biti besplatna, a kao i prethodnog puta u nagradnoj igri ne mogu da učestvuju maloletna lica.

Premijerka je na predstavljanju igre "Uzmi račun i pobedi - 2018" istakla da su prethodna i ova godine borbe protiv sive ekonomije i da je tokom prethodne godine napravljeno nekoliko značajnih koraka u toj oblasti.


Ona je kazala da se borba protiv sive ekonomije odvija u četiri ključna pravca: unapređenje inspekcija, uvođenje podsticaja za legalno poslovanje, smanjenje birokratije i jačanje poreske kulture.
RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ana Brnabić

Borba protiv sive ekonomije

- Tokom 2017. godine ostvareno je nekoliko značajnih pomaka u borbi protiv sive ekonomije, između ostalog izrada sistema e-inspektor, za koji se očekuje da do juna umreži prve četiri inspekcije, a do maja 2019. da umreži sve inspekcije u Srbiji. Uvedena je i mera poreskog oslobađanja za početnike u poslovanju za prve dve godine, ta mera će biti primenjivanja do oktobra ove godine, zatim reforma parafiskalnih nameta i transformacija Poreske uprave, regulisanje sezonakog rada i drugo - navela je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, kada je u pitanju jačanje poreske kulture nagradna igra "Uzmi račun i pobedi" jedna od osnovnih aktivnosti.

- Skoro 40 odsto građana učestvovalo je u ovoj nagradnoj igri prošli put, više od 85 miliona računa i slipova koje su građani poslali, broj prijava nesavesnih trgovaca skočio je za skoro pola, nezabeležena podrška građana u borbi protiv sive ekonomije koji nas u procentu od 94 odsto podržavaju - rekla je Brnabić i pozvala sve da od sutra počnu sa slanjem računa i slipova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading