SRBIJA NAJBOLJA U REGIONU PO PRIVLAČENJU INVESTICIJA

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

31.01.2018

15:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je danas daleko najuspešnija zemlja u ovom delu Evrope kada je u pitanju privlačenje stranih investicija, a plan nam je da radimo na ojačavanju malih i srednjih preduzeća, poručila je danas premijerka Ana Brnabić podsetivši da su prioriteti naše zemlje privlačenje stranih investicija, ulazak u EU i ekonomija zasnovana na inovacijama.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Ana Brnabić

U obraćanju na konferenciji " EU - Srbija 2018: investicije, rast i zapošljavanje" Brnababić je rekla da je Evropska unija ubedljivo najzančajniji trgovinski partner svih zemalja na Balkanu, te dodala da je u poslednjih pet godina robna razmena Srbije sa EU povećana za 47 odsto, dok je izvoz Srbije u EU povećan za 80 odsto.

Brnabić je, na konferenciji kojoj je prisustvovao predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, ekla da investitori traže tržišta koja imaju potencijal rasta, stabilne uslove poslovanja i stabilne finansije.

- Malo je ekonomija poput naše koje svoju malu veličinu nadoknađuju brojnim regionalnim sporazumima, a jače privlačenje direktnih stranih investicija bilo je I ostaje naš prioritet. Tako povećava broj zaposlenih, ubrzava se ekonomski rast I smanjuje se siromaštvo - rekla je Brnabić.

Srbija atraktivna za investicije

Istakla je da je Srbija atraktivna zemlja za investicije, jer se nakon sprovođenja teških reformi sada nalazi na dobrom putu.


- Uspeli smo daiI pored fiskalne konsolidacije ostvarimo ekonomski rast, a to je veoma retko. Uspeli smo jer smo bili odlučni da ekonomiju stavimo na čvrste osnove. Završili smo godinu sa suficitom u budžetu, javni dug je smanjen, uspešno je završena osma revizija aranžmana sa MMF-om, a prestižni ''Fič'' I ''SNF'' su podigli kreditni rejting Srbije - rekla je Brnabić.

Istakla je i da je Srbija daleko najuspešnija zemlja u ovom delu Evrope kada je u pitanju privlačenje stranih investicija i dodala da je plan Srbije da se radi na ojačavanju sektora malih i srednjih preduzeća.

- To što smo sada najuspešniji u privlačenju direktnih stranih investicija daje nam obavezu da unapređujemo naše poslovno okriženje I ambijnet koji nam omogućava ekonomski rast - navela je Brnabić.

Napredovali na "doing bussiness" listi

Podsetila je da je Srbija napredovala na "Doing busines" listi i da sada zauzima 43. mesto, te dodala da je najveći napredak ostvaren u procesu izdavanja građevinskih dozvola, dok se trenutno radi na unapređenju katastra i drugim reformama.


Premijerka je kazala da je zapošljavanje ključno za veći ekonomski napredak celog regiona.

- Ipak, reforme I ekonomski rast rezultirali su povećanjem zaposlenosti, smanjenjem siromaštva i povećanjem kupovne moća građana sa najnižim primanjima. Nezaposlenost je najniža sada od 1997. godine I iznosi oko 12 odsto, dok je poseban pad ostvaren u smanjenju nezaposlenosti mladih koji sada iznaosi 30 odsto, što je još uvek mnogo, ali je 2014. godine taj broj bio 52 odsto - rekla je Brnabić.

U Srbiji 1.600 IT kompanija

Dodala da je Srbija postala regionalni centar kada su u pitanju IT tehnologije, kao I da su Srbiji trenutno posluje 1.600 kompanija iz oblasti IT-ja koje zapošljavaju 14.000 inženjera.

Kako kaže, cilj je da u budućnosti Srbija prati razvoj tehnologije, te da svoju ekonomiju zasniva na inovacijama koje će nas učiniti spremnim za budućnost sofisticirane tehnologije.

- Razmišljamo i da se prilikom izbora investitora vodimo time koliko će se oni koristiti inovacijama, a ne samo koliko će radnih mesta otvoriti. Drugi prioritet nam je narvno obrazovanje, jer bez modernog obrazovanja ne možemo da odgovorimo na zahteve modernog doba koje donosi neminovne i veoma brze promene - rekla je Branabić.

Ona se zahvalila predsednici skupštine Majki Gojković koja je uputila poziv za posetu predsednika Evropskog parlamenta Antonia Tajanija I dodala da je Srbija uvek otvorena za saradnju sa EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading