Što pre Zapadni Balkan integrisati u jedinstveno tržište EU! Čadež: Ujedinjeni biznisi od Ljubljane do Tirane!

Autor:

Vesti

12.05.2022

16:23

Evropska unija treba da ponudi novi put Zapadnom Balkanu kroz hitno stvaranje evropske ekonomske zajednice preko koje će region biti deo jedinstvenog tržišta, što je prvi korak ka punopravnom članstvu u Uniji, poručio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS)na skupu NLB Investor Days koji je organizovala NLB – Komercijalna banka.

Što pre Zapadni Balkan integrisati u jedinstveno tržište EU! Čadež: Ujedinjeni biznisi od Ljubljane do Tirane!

PKS

- Samo zajedno možemo da stvaramo čuda. Naša poruka onima koji odlučuju u Briselu i u drugim evropskim prestonicama jeste da moramo da budemo kreativni u procesu koji je započet pre 10 godina u svetu koji se mnogo promenio od tada.  EU mora da pronađe nove mehanizme, predloge već imamo, koji će omogućiti da od Ljubljane do Tirane i šire poslujemo bez barijera i stvorimo ekonomsku zajednicu Evrope - objasnio je predsednik PKS.

Uz čestitke za uspešan početak poslovanja NLB-Komercijalna banka, Čadež je istakao da je, uprkos svim rizicima i izazovima Srbija i dalje mesto vredno ulaganja privlačeći 60 odsto stranih direktnih investicija koje stižu u region. Podseća da u Srbiji danas posluje 6000 kompanija iz regiona od Slovenije do Severne Makedonije, što je najbolja potvrda zašto je naša zemlja mesto vredno njihovog kapitala.

PKS

 

Srbija čuva stabilnost

Uprkos rizicima i najnovijim izazovima zbog ukrajinske krize Srbija se dobro drži uz očuvanje rasta, proizvodnje, izvoza, makroekonomske i stabilnosti kursa dok inflaciju drži  pod kontrolom, rekao je predsednik PKS.  Navodi dva velika izazova za poslovanje - poskupljenje energenata i novca koji više neće biti jeftini kao pre pandemije i ukrajinske krize. Regionalna saradnja, po mišljenju predsednika PKS, adekvatan je odgovor na ove izazove. “Priliku da privučemo nove strane investicije na najbolji način možemo iskoristiti samo ako radimo zajedno, nastupamo kao jedan region – jedna ekonomija, kao zajedničko regionalno tržište i jedinstvena investiciona destinacija”, rekao je Čadež i dodao da je najvažnije međusobno povezivanje u ekonomskim integracijama.

PKS

 

Otvoreni Balkan: Uskoro jedinstvene radne dozvole

Ova regionalna inicijativa je naš način da  iznutra sami ubrzamo integracije. Za nepunih godinu dana od pokretanja ove inicijative, Srbija, Albanija i Severna Makedonija napravile su prve i važne korake u olakšanju međusobne trgovine, a uskoro bi trebalo da počne da  funkcioniše i zajedničko tržište rada - sistem jedinstvenih radnih dozvola. Izdavanje prvih radnih dozvola, planirano je na Samitu u Ohridu, 9. i 10. juna, najavio je Čadež.

PKS

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading