VAŽNO PRED DOLAZAK SI ĐINPINGA U BEOGRAD Vlada Srbije usvojila više dokumenata o razumevanju i saradnji između Srbije i Kine

Autor:

Vesti

07.05.2024

17:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članovi kineske delegacije, ministri i predstavnici institucija doputovali su u Beograd u okviru dvodnevne posete Srbiji koju će danas započeti predsednik Kine Si Đinping.

VAŽNO PRED DOLAZAK SI ĐINPINGA U BEOGRAD Vlada Srbije usvojila više dokumenata o razumevanju i saradnji između Srbije i Kine

Foto: ST/N. MANDIĆ

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici više dokumenata - memoranduma o razumevanju o saradnji i protokola između Srbije i Kine iz oblasti infrastukture, poljoprivrede, informisanja i telekomunikacija, turizma.

Podsećamo, članovi kineske delegacije, ministri i predstavnici institucija doputovali su u Beograd u okviru dvodnevne posete Srbiji koju će danas započeti predsednik Kine Si Đinping.

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali je, zajedno sa ministrom trgovine Tomislavom Momirovićem, sačekao je prve goste iz Kine i pozdravio ih na aerodromu. U posetu Beogradu večeras stiže predsednik Si koji će u Srbiji predvoditi delegaciju Kine koja broji 400 ljudi. Tokom posete planirano je potpisivanje više od 30 sporazuma. Si u Srbiju dolazi u okviru petodnevne posete Evropi koju je počeo posetom Francuskoj 5. maja, a posle Beograda očekuje ga poseta Budimpešti.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je danas da je državna poseta predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji istorijska i da je njome ukazana velika čast i priznanje našoj zemlji.

- Mi imamo trenutno istorijski najbolje odnose sa Narodnom Republikom Kinom koji simbolizuju naše čelično prijateljstvo, ali očigledno i još mnogo stvari koje su pred nama u bilateralnoj saradnji između Kine i Srbije, što će biti pokazano u naredna dva dana - rekla je ona.

Brnabićeva je istakla za Televiziju Hepi da je Kina globalna supersila odnosno ekonomija broj dva trenutno u svetu i da ubrzano raste, kao i da, bez ikakve sumnje, uskoro postaje ekonomija broj jedan, odnosno najvažnija i najveća svetska ekonomija. Prema njenim rečima, Kina je i politička, ali i tehnološka supersila i zato je Srbija počastvovana što će predsednik te zemlje, u okviru svoje evropske turneje, pored Francuske i Mađarske, posetiti i našu zemlju.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading