Inocovid.pks.rs dežurao 16 meseci 24 časa bez prekida

Autor:

Vesti

06.05.2022

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahvaljujući njima i u jeku pandemije stigle nove investicije.

Inocovid.pks.rs dežurao 16 meseci 24 časa bez prekida

Foto: Promo

Inokovid servis Privredne komore Srbije, preko koga su tokom važenja vanrednih epidemioloških mera poslovni ljudi iz Srbije i sveta bez PCR testa mogli da uđu u našu zemlju kako bi nesmetano obavljali poslove, omogućio je u proteklih 16 meseci brojne sastanke privrednika koji su rezultirali novim investicijama i ugovorenim poslovima.

Gotovo 7.000 privrednika iz Srbije i sveta bez PCR testa ušlo je u našu zemlju u tom periodu. Najvećem broju, 5.032 omogućeno je da odmah po dolasku urade brzi antigenski ili PCR test, dok su ostali imali potvrde o vakcinaciji ili prelaženoj bolesti Kovid-19.

Nakon ukidanja svih epidemiloških mera za ulazak naših građana i stranih državljana u Srbiju, prestala je potreba za ovim servisom.

- Zahvaljujući ovom servisu, omogućili smo neometan rad i funkcionisnje srpske privrede i organizovanje velikog broja poslovnih susreta, poseta kompanijama i potpisivanje novih ugovora - kaže Milica Ljubojević, koordinatorka Inokovid centra i sekretar Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS.

Servis inocovid.pks.rs pokrenut je 21. januara prošle godine. Prvi ulazak evidentiran je samo tri dana kasnije.

- Najviše zainteresovanih privrednika za ulazak u Srbiju uz asistenciju PKS je bilo iz zemalja regiona, EU, ali i SAD, Japana, Južne Koreje, Kanade, Rusije i Indije - kaže Ljubojević. Ukoliko dođe do ponovnog zaoštravanja epidemiološke situacije, PKS će hitno reagovati i opet aktivirati ovaj servis.

Dnevno je u proseku stizalo više od 400 zahteva poslovnih ljudi. Od svih privrednika koji su ušli u Srbiju preko servisa PKS, svega 15 njih je bilo pozitivno na koronavirus.

- To pokazuje da je ovaj servis uspeo i da zaštiti zdravlje naših građana i utiče na smanjenje broja zaraženih u Srbiji - ističe Ljubojević. 

Odbijena 232 zahteva

Jul mesec prošle godine bio je najaktivniji sa čak 1.033 pristigla zahteva privrednika za ulazak u Srbiju. U istom mesecu zabeležen je i najveći broj neodobrenih zahteva - ukupno 232. Uglavnom je reč o zahtevima iz država koje su označene kao posebno rizične.

Info centar povodom krize u Ukrajini

PKS je pokrenula na početku krize u Ukrajini specijalizovani Info centar. Privrednici mogu da prijave problem i informišu se o ključnim pitanjima vezanim za poslovanje sa kompanijama iz Ruske Federacije, Ukrajine i Belorusije i svakodnevno pročitaju najvažnije vesti, dokumenta, analize i preporuke, nadležnih organa iz zemlje i sveta.

6.821 privrednik je ušao u Srbiju preko Inokovid centra PKS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading