NAGLI SKOK CENA NEKRETNINA U OVOM SRPSKOM GRADU: Sve 50 odsto skuplje, a stručnjaci najavljuju još veći rast

Autor:

Vesti

20.12.2021

05:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je pandemija, potražnja za stanovima ne jenjava, a cene kvadrata rastu. Dok se kupci nadaju da će cene početi da padaju, stručnjaci smatraju da se velika količina novca ulaže u nekretnine.

NAGLI SKOK CENA NEKRETNINA U OVOM SRPSKOM GRADU: Sve 50 odsto skuplje, a stručnjaci najavljuju još veći rast

Foto: pixabay.com

U poslednjih nekoliko godina cena kvadrata u Pančevu porasla je za više od 50 odsto. Samo u novembru cene su skočile oko devet odsto i, u proseku, iznose 1.100 evra po kvadratu. Luksuzni stanovi dostižu i 2.000 evra.

Graditelji tvrde da će cene i dalje rasti, jer je u Pančevu sve više kupaca. O tome svedoči i broj gradilišta, piše RTS.

- Očekujemo da će taj rast cena stanogradnje da nastavi jer su jako poskupeli placevi i zemljište za građenje, u tom užem centru je otišlo otprilike 300 posto gore. Sve što si mogao prošle godine da kupiš za 10.000 ar, sad moraš da platiš 20-30 hiljada - navodi investitor iz Pančeva Ljupko Kutanjac.

Potražnja za stanovima ne smanjuje se ni u prestonici. Cene zavise od lokacije i kreću se od 800 evra po kvadratu u rubnim gradskim opštinama, pa do 5.000 evra, u luksuznim kompleksima.

Najskuplji kvadrat, kako saznajemo, je 9.000 evra u Beogradu na vodi. Najsigurnija je kupovina stana kod graditelja koji zgradu završe i dobiju upotrebnu dozvolu.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

- Kupci koji kupe uknjižen stan dobiju ključ u ruke, gotov stan. Čim overe ugovor kod notara automatski se knjiže na tu posebnu jedinicu koju su kupili - ističe investitor Živan Ivanović.

Skoku cena nekretnina u 2021. doprineo je i dolazak međunarodnih kompanija i stranih državljana.

- Oni prevashodno žele luksuzne poslovne prostore, žele luksuzne stanove sa bazenima, saunama i ostalim pratećim sadržajima i onda kad im se to omogući, a ima dosta ponude takvih stanova, ne žale za cenu - navodi Nikola Premović iz Advokatska kancelarije "Premović".

Prema nekim zvaničnim statistikama, 80 odsto kupaca su keš kupci, 20 odsto su kreditni. Na poskupljenje kvadrata uticao je i rast vrednosti građevinskog materijala.

- Mi sada imamo za 44 posto veću cenu gasa. Imajući u vidu da 40 posto cene energenta učestvuje u ukupnoj ceni našeg proizvoda, vrlo je jasno zašto je došlo do određenih povećanja cena građevinskog materijala. Govorim o ceni materijala od pečene gline, blok crep, keramičke pločice, razlog za to povećanje cene energenta, zatim povećanje svih usluga koji su uslovljeni povećanjem cene goriva - objašnjava Slavica Živković, direktor udruženja SIGP Srbije.

Stručnjaci prognoziraju i u 2022. dobre investicije kroz ulaganja u nekretnine. Naravno, ostaje i savet da se stanovi kupuju kod proverenih graditelja, kako se ne bi ostalo i bez para i bez stana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading