MINISTAR MALI OTKRIO TAČAN DATUM PRIJAVE ZA DRŽAVNU POMOĆ OD 20 EVRA!

Autor: Republika

Vesti

05.10.2021

09:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali, je govoreći na konferenciji za medije o zakonima koji su na tekućem zasedanju Skupštine Srbije, izjavio danas da građani koji su u međuvremenu postali punoletni, kao i oni koji se nisu ranije prijavili, mogu da se prijave za pomoć od 20 evra između 15. i 30 novembra.

Foto: idp.trezor.gov.rs, pixabay

Prijava za 20 evra državne pomoći od 15. do 30. novembra

Ta pomoć će biti isplaćena u decembru, a za nju je izdvojeno 14 milijardi dinara.

Prema njegovim recima, ukupno je za dve protekle godine isplaćeno osam milijradi evra privredi i građanima.

Mali je podsetio da su ispalćena tri puta po pola minimalca, zatim dve pune minimalne zarade za sve iz ugostiteljstva i turizma, dve pune zarade za samostalne umetnike, po 60 evra za nezaposlene, po 100 evra za ljude na Kosovu i Metohiji i 200 evra za nezaposlene u KiM.

Prema njegovim rečima, drugi zakon koji je danas na dnevnom redu jeste zakon o novom sistemu fiskalizacije, kojim se uvodi novi sistem fiskalizacije a shodno zahtevima privrede prelazni period je od 1. novembra do kraja aprila.

- Privreda neće imati nijedan dinar troškova zbog uvođenja, a vladinom uredbom je propisano da će obveznici dobiti po 100 evra po prodajnom mestu i 100 po fiskalnom uređaju, a ta suma će biti uvećana za 20 odsto za one koji nisu u sistemu PDV-a.

Foto: printskrin

Siniša Mali najavio rast plata i penzija

Prema njegovim rečima, privrednicvi će imati koristi od ovog zakona jer neće imati troškova fiskallizacije, kontrolnih traka, obaveznog servisiranja.


Mali je naveo da je od 1. oktobra počela prijava poreskih obevznika i do sada su se prijavila 892 poreska obveznika, a rok za prijavu za subvencije je kraj januara.

Mali je naveo da treći zakon koji je na dnevnom redu jeste Zakon o poreskom postupku I poreskoj administarciji i njime se daje mogućnsot odlaganja plaćanja kamate ako se plati glavnica poreskog duga.

Sledeći zakon koji će biti na dnevnom redu tiče se finansiranje rekonstrukcije pruge Subotica-Segedin, odnosno deonice do Horgoša u vrednsoti od 87 miliona evra čime će se ponovo izgraditi nedostajući deo pruge.

Povećanje plata i penzija

Prema njegovim rečima, očekuje se da će u prvoj godini primene za 20 odsto biti veća naplata poreza primenom novih zakona jer će veliki deo izaći iz sive zone poreskih obveznika.


Mali je istakao da je u trećem kvartalu rast bruto društvenog proizvoda iznosio sedam odsto i da ćemo ovu godinu završiti sa rastom od najmanje sedam odsto.

- Imaćemo više para i za puteve i plate i penzije, a sa predlogom povećanja plata i penzija izaći ćemo narednih dana - rekao je Mali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading