U SRBIJI MOŽEŠ LEPO DA ŽIVIŠ SAMO AKO SI ŠEF! Na minimalcu gotovo svaki peti zaposleni, a najmizernije zarađuju mladi!

Autor: Republika

Vesti

12.01.2021

08:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanje Republičkog zavoda za statistiku o platama u 2018. godini pokazuje da je do 510.000 dinara bruto godišnje zarađivalo 17,86 odsto radnika.

RepublikaFoto: pixabay.com

Istovremeno, zaposleni sa najvišim nivoom obrazovanja zaradili su 2,1 puta više od onih bez škole, sa nepotpunom ili završenom osnovnom školom, a 1,7 puta više od zaposlenih sa srednjim stepenom obrazovanja.

Istraživanje je potvrdilo da na visinu zarade znatno utiču godine starosti i godine staža, kao i veličina poslovnog subjekta u kojem zaposleni rade. A zvanični podaci su dostupni, trenutno, samo za 2018, pišu Večernje Novosti.

- Zaposleni stariji od 60 godina zarađivali su 30,11 odsto više od najmlađih zaposlenih - stoji u istraživanju.

- Sličan reciprocitet važi kod zarada prema veličini poslovnog subjekta, gde su zaposleni u velikim poslovnim subjektima ostvarili za 47,3 odsto veću zaradu od onih koji su zaposleni u firmama od deset do 49 zaposlenih. Pored očekivano najviših zarada u grupi rukovodioci, funkcioneri i zakonodavci, koje su za 72,6 odsto veće od ukupnog proseka, zanimljivo je da su zaposleni iz grupe stručnjaci i umetnici zaradili gotovo dvostruko više od zaposlenih u uslužnim i trgovačkim zanimanjima.

Zarade administrativnih službenika, kao i rukovalaca mašinama i postrojenjima, montera i vozača, bile su najpribližnije ukupnom proseku. Najviša prosečna godišnja zarada ostvarena je u sektoru finansijske delatnosti i delatnost osiguranja - 1.736.696 dinara bruto. To je za 80,3 veće od proseka.

 
Platni jaz između žena i muškaraca iznosio je 8,8 odsto. Bonusi su isplaćeni gotovo jednoj petini od ukupnog broja zaposlenih i iznosili su u proseku 18.031 dinar, pokazuju podaci RZZS.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading