OBJAŠNJENO DO DETALJA: Evo kako možete da ODLOŽITE PLAĆANJE POREZA i doprinosa!

Autor: Blic Biznis, Republika

Vesti

11.01.2021

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Upustvo!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto Ilustracija

Poreska uprava objavila je detaljno objašnjenje odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa sa primerom.

Kako se navodi na sajtu Poreske uprave, to se odnosi na subjekte koji su se opredelili za odlaganje dospelosti za plaćanje poreskih obaveza u skladu sa Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti kovid 19.

Na osnovu navedenih akata, Poreska uprava sprovodi odgovarajuće aktivnosti i radnje u cilju sprovođenja odlaganja plaćanja dugovanog poreza i doprinosa privrednim subjektima i to:

1. Preduzetnicima paušalcima za 4 mesečne akontacije poreza i doprinosa na prihod od samostalne delatnosti.

2. Privrednim subjektima za porez i doprinose na zarade i naknade zarada, kao i za porez i doprinose na ličnu zaradu preduzetnika i preduzetnika poljoprivrednika a koji su se opredelili za odlaganje dospelosti podnošenjem poreske prijave PPP-PD sa iskazanim datumom plaćanja 04.01.2021. godine i 05.01.2021. godine.

3. Postupkom odlaganja plaćanja će biti obuhvaćen poreski dug na računu 4848 i propisanim računima poreza i doprinosa za paušalno oporezovane obveznike.

4. Ukoliko je obveznik delimično izmirio poresku obavezu, odlaganjem plaćanja će biti obuhvaćen preostali iznos poreskog duga.

5. Ukoliko je obveznik u potpunosti izmirio poresku obavezu, shodno Uredbi, i nema iskazani poreski dug, u tom slučaju ne postoji iznos za odlaganje plaćanja dugovanog poreza i doprinosa.

 

6. Preduzetnicima paušalcima odlaže se plaćanje poreskih obaveza na 24 jednake mesečne rate bez plaćanja kamate, za vreme trajanja odlaganja plaćanja, tako da prva rata dospeva 10. februara 2021. godine, a svaka naredna rata dospeva istog datuma u mesecima koji slede, prenosi B92.

7. Ukupan iznos dospelih obaveza po osnovu poreza i doprinosa na zarade, naknade zarada i lične zarade preduzetnika i preduzetnika poljoprivrednika, odlaže se na najviše 24 jednake mesečne rate, bez plaćanja kamate, za vreme trajanja odlaganja plaćanja tih obaveza, tako da prva rata dospeva 10. februara 2021. godine, a svaka naredna rata dospeva istog datuma u mesecima koji slede. Mesečna rata ne može biti manja od 1.000 dinara.

8. Privrednim subjektima koji u propisanom roku podnesu konačnu poresku prijavu poreza na dobit pravnih lica za 2020. godinu, odnosno za poreski period koji započinje ili se završava u 2020. godini, izvršiće se odlaganje plaćanja akontacija poreza na dobit pravnih lica u visini akontacija poreza na dobit pravnih lica čija je dospelost za plaćanje odložena u skladu sa Uredbom, a najviše do visine iznosa neplaćene poreske obaveze koja je obračunata u konačnoj poreskoj prijavi po osnovu poreza na dobit pravnih lica za 2020. godinu, odnosno za obveznike sa poslovnom godinom različitom od kalendarske, u konačnoj poreskoj prijavi za poreski period koji započinje ili se završava u 2020. godini. Prva rata dospeva 10. u narednom mesecu u odnosu na mesec u kome je podneta konačna poreska prijava poreza na dobit pravnih lica za 2020. godinu, odnosno za poreski period koji započinje u 2020. godini, a svaka naredna rata dospeva istog datuma u mesecima koji slede. Izuzetno, za obveznike sa poslovnom godinom različitom od kalendarske koji su konačnu poresku prijavu podneli do 31. januara 2021. godine, a čiji se poreski period završava u 2020. godini, prva rata dospeva 10. februara 2021. godine, a svaka naredna rata dospeva istog datuma u mesecima koji slede. Mesečna rata ne može biti manja od 2.000 dinara.

9. Privrednim subjektima koji u propisanom roku podnesu konačnu poresku prijavu poreza na prihode od samostalne delatnosti za 2020. godinu, izvršiće se odlaganje plaćanja u visini akontacija poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti čija je dospelost za plaćanje odložena u skladu sa Uredbom, odnosno Zaključkom, a najviše do visine iznosa neplaćene poreske obaveze koja je obračunata u konačnoj poreskoj prijavi za 2020. godinu. Prva rata dospeva 10. u narednom mesecu u odnosu na mesec u kome je podneta konačna poreska prijava poreza na prihode od samostalne delatnosti za 2020. godinu, a svaka naredna rata dospeva istog datuma u mesecima koji slede. Mesečna rata ne može biti manja od 1.000 dinara.

10. Privredni subjekti koji u propisanom roku ne podnesu konačnu poresku prijavu poreza na dobit pravnih lica za 2020. godinu, odnosno za poreski period koji započinje ili se završava u 2020. godini, odnosno konačnu poresku prijavu poreza na prihode od samostalne delatnosti za 2020. godinu, ne mogu ostvariti pravo na odlaganje plaćanja poreza na dobit pravnih lica i poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti.

11. Privredni subjekti mogu i pre isteka roka za plaćanje odložene rate da u celosti isplate dugovani porez i doprinose koji su predmet odlaganja plaćanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto Ilustracija

12. Privredni subjekti koji u periodu odlaganja plaćanja, ne izmiri ratu u propisanim rokovima, gubi pravo na odlaganje plaćanja obaveza po osnovu poreza i doprinosa koje su predmet odlaganja i celokupni preostali poreski dug dospeva danom gubitka prava na odlaganje plaćanja. Nadležni poreski organ sprovodi postupak redovne i prinudne naplate nad preostalim neplaćenim iznosom, shodno odredbama zakona kojim se uređuju poreski postupak i poreska administracija.

U narednim danima, a najkasnije do 15. januara tekuće godine, svim privrednim subjektima koji ispunjavaju uslove u skladu sa Uredbom, odredbama Uredbe o odlaganju plaćanja i Zaključkom, biće postavljeno obaveštenje u poresko sanduče na portalu Poreske uprave, prenosi B92.

Obaveštenje sadrži podatke o ukupnom iznosu dugovanog poreza i doprinosa na računu 4848 i propisanim računima poreza i doprinosa za paušalno oporezovane obveznike, broju rata, iznosu rate, datumu dospeća rate, broju odobrenja za plaćanje (BOP) i računu za uplatu.

Poreska uprava obaveštava privredne subjekte da su u obavezi da redovno izmiruju poreske obaveze, kao i da se pridržavaju propisanih rokova za plaćanje rata dugovanog poreza i doprinosa u skladu sa Uredbom o odlaganju plaćanja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading