BRUKA I SRAMOTA! BOGATE SE NA GRBAČI ŽENA KOJE IZRABLJUJE: "Liska" dere potrošače, A RADNICIMA PLATE MANJE OD MINIMALCA!

Autor:

Vesti

09.12.2020

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Usred korone zaposlenima skinuli nekoliko hiljada dinara od garantovane minimalne plate jer navodno nisu ispunili normu

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

Skupo, skuplje, najskuplje, "Liska"...

Ova nezvanična jezička komparacija na slikovit način opisuje poslovanje poznate slovenačke kompanije koja važi za renomirani brend donjeg veša, kupaćih kostima, majica, bluza, spavaćica... Ništa sporno, reklo bi se, postoji mnogo skupih brendova za probirljivu klijentelu. Ko neće da kupi, ne mora. Ipak, u slučaju "Liske" stvar poprima sasvim drugačiju dimenziju kada se u obzir uzme činjenica da su radnicima, uglavnom ženama, u fabrici na jugu Srbije isplatili plate manje od minimalca, prekršavajući sve moguće propise.

Šta reći osim: "Sramota!" Dakle, nemojte smetnuti s uma, ukoliko pomislite nešto da kupite u nekoj od "Liskinih" radnji, a ima ih nekoliko u Srbiji, da ta kompanija otkida 2.000, 3.000 ili 4.000 dinara od minimalnih plata svojih radnica. Podsetimo, minimalac je u Srbiji nešto iznad 32.000.

PRAVNI ASPEKT

Pozabavimo se sada malo i onim što je uradio menadžment "Liske" s pravnog aspekta...

Zvanično obrazloženje za umanjenje plata ispod garantovane minimalne zarade "Liska" je našla u tome što deo radnika u pogonu u Babušnici navodno nije ispunio normu. Zbog toga su im isplatili platu manju od minimalne. Inspekcija rada tokom oktobra to je i konstatovala.

Portal Radnik.rs preneo je priču o fabrici u Babušnici. Komentari su, naravno, bili izrazito negativni. U odgovoru koji je uprava "Liske" poslala Inspekciji rada navodi se da određeni broj radnika ne ostvaruje propisanu normu, zbog čega je i isplata zarada niža od minimalne zarade.

 

Šta kaže Zakon o radu 

Prema Zakonu o radu, zaposleni ima pravo na minimalnu zaradu za standardni učinak i vreme provedeno na radu. To poslodavcu, ukoliko malo slobodnije tumači propise, ostavlja mogućnost da umanji zaposlenom zaradu i ispod minimalne. Da li je tako ili nije, ostavimo pravnicima da tumače. Međutim, svakako nije moralno to što je uradila "Liska" i tu nema nikakve dileme.

 

I tu ćemo završiti ovu priču sa aspekta pravnih normi. U krajnjem slučaju, "Liska" će možda platiti neku kaznu, koja je, uzgred budi rečeno, mnogo manja od uštede koju su napravili na grbači radnika. S druge strane, teško je poverovati da će ih neka od tih radnica, kojima egzistencija zavisi od tog posla u fabrici u Babušnici, tužiti sudu da bi povratila nepravedno i nezakonito oduzet novac. Slovenci su se, dakle, dobro pokrili i šta god da bude oni će biti na dobitku.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

Vratimo se, međutim, onome što svi mi, kao potrošači, ali i građani ove zemlje, možemo da učinimo. Na primer, kao što piše u jednom komentaru ispod teksta koji se u jednom mediju bavio ovom temom, da nikad, ali više nikad ne kupimo ništa u "Lisci". To bi bila jasna poruka da se ne mogu tako ponašati. A takvu poruku, bez razmišljanja, uputili bi potrošači (sami ili preko svojih organizacija u zemljama s razvijenom svešću o potrošačkim pravima).

Uostalom, možda je najbolje da nam o ovome nešto kaže Goran Čakić, naš zemljak koji 25 godina živi u Parizu.

- Verujte, ovde je sve podređeno njegovom veličanstvu potrošaču, a posebno se vodi računa i o pravima radnika koji proizvode određenu robu. Nema šanse da bi neko, recimo, kupio proizvod za koji zna da potiče iz pogona u kojem se negde u Africi izrabljuju radnici. Kao što rekoh, o tome se baš vodi računa - priča za Čakić.

CRNA LISTA

 

Kada smo mu ispričali kojim povodom ga zovemo, odnosno šta je uradila "Liska", konstatovao je da bi se u Francuskoj bukvalno za tili čas našli na crnoj listi.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

- A kada vas ovde neka organizacija potrošača ili sindikat stavi na crnu listu, možete slobodno da stavite katanac u bravu. Osim, naravno, ako niste neki planetarni brend. Ovo što ste mi predočili jeste flagrantno kršenje prava radnika. Pretpostavljam da su vam iz te kompanije rekli da su u problemu zbog koronavirusa, smanjenih narudžbina, pada prodaje i slično, ali sigurno ih neće spasti to što radnicima smanjuju plate za 10 ili 20 evra. Bruka i sramota, nemam šta drugo da kažem - navodi Čakić, inače pravnik koji na poslu delimično pokriva i tematiku radnog prava, pa je i te kako kvalifikovan da komentariše slučaj "Liska". 

Govoreći o ovom slučaju, sagovornik iz Pariza poručuje da bi tamo svi bojkotovali ovakav brend  Inspekcija rada konstatovala da je "Liska" delu radnika odredila platu manju od minimalca   

 

Ćute, ćute, ćute...

Na pitanja koja smo poslali kompaniji "Liska" nikakav odgovor nismo dobili. Isto su prošli i drugi mediji koji su se bavili ovim slučajem. Naravno, jasno je zašto i Slovenci ćute. Zato što bi veoma teško mogli da napišu iole smislen odgovor i objasne činjenicu da su radnicima, ionako slabo plaćenim, dodatno smanjili plate.


   

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
tigrovac

12.12.2020 23:11

Francuska?A znate li kakve plate i uslove ima tigar tyres?Ako ne znate posetite nasu stranicu https://www.facebook.com/pobunasabotaza