CENE HRANE RASTU PETI MESEC ZAREDOM: Žetve žitarica na putu da dostignu rekord

Autor: blic

Vesti

07.11.2020

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cene hrane rastu već peti mesec zaredom, što ukazuje na postepeni oporavak od šoka koji je izazvala pandemija, saopštila je Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Foto: Ilustracija

Indeks cena osnovnih prehrambenih proizvoda u oktobru porastao na prosečnih 100,9 bodova, najviše od januara. To je za 3,1 bod više u odnosu na revidiranu vrednost u septembru.

Cene žitarica su prethodnog meseca skočile za 7,2 odsto u odnosu na septembar, a u poređenju sa oktobrom prošle godine za 16,5 odsto, kako navodi FAO.

Izvozna cena pšenice porasla je zbog smanjene ponude, dok su cene kukuruza dostigle najviši nivo u više od šest godina, usled velike potražnje iz Kine.

Cene stočnog ječma i sirka takođe su porasle, dok je pirinač znatno pojeftinio, prenosi Večernji list. Cene šećera u oktobru povećale su za 7,6 odsto u odnosu na septembar, usled očekivanog pada proizvodnje u Brazilu i Indiji zbog oskudnih padavina.

Indeks cena mleka i mlečnih proizvoda se u oktobru povećao za 2,2 odsto, najviše zbog poskupljenja sira. Cene biljnih ulja uvećale su za 1,8 odsto, usled poskupljenja palminog i sojinog ulja, dok su cene ulja repice naglo pale zbog neizvesne potražnje u Evropskoj uniji.

RepublikaFoto: pixabay.com

U oktobru su jedino pale cene mesa za 0,5 odsto u odnosu na septembar, nakon što je Kina uvela zabranu na uvoz svinjetine iz Nemačke zbog potvrđenih slučajeva afričke svinjske kuge.

FAO navodi da su žetve žitarica u svetu na putu da u 2020. godini dostignu rekord, iako su prognoze dodatno smanjene na 2,75 milijardi tona. Čak i u tom slučaju bio bi zabeležen rekord i povećanje u odnosu na prošlu godinu za 1,6 odsto.

Organizacija prognozira da će potrošnja žitarica u sezoni 2020/2021. iznositi 2,745 milijardi tona, što bi predstavljalo povecanje za 1,9 odsto u odnosu na 2019/2020.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading