Povišica za više od pola miliona zaposlenih u javnom sektoru! Evo koliko može da iznosi povećanje plate i ko može da se nada dodatnom novcu

Autor: Blic, Republika

Vesti

30.09.2020

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 500.000 zaposlenih u javnom sektoru može očekivati povećanje zarada i u narednoj godini. Povišice su zvanično najavljene juče, a rast plata treba da očekuju medicinari, vojska, obrazovanje, javna uprava...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Resorne državne institucije i savetodavna tela trenutno rade analize i na osnovu njih će se izaći sa procenom o povećanju plata u javnom sektoru. Prvi rezultati o prosečnom mogućem rastu zarada biće poznati do sredine oktobra, a nakon toga i o povećanju po oblastima u okviru javnog sektora - navode iz Nemanjine 11.

Povećanje zarada u javnom sektoru juče je zvanično najavio predsednik Aleksandar Vučić.

 

- Biće prostora i za povećanje plata u javnom sektoru. To povećanje neće biti značajno kao što je bilo prošle godine, ali bićemo možda jedina zemlja koja će uspeti da to izvede. Biće prostora da povećamo zarade za naše medicinare, vojnike - rekao je predsednik.

Prošle godine, u novembru, zarade u javnom sektoru su povećane u proseku za osam do 15 odsto. Najveći rast dobile su medicinske sestre i tehničari - 15 odsto.

Foto: Ilustracija

Doktori u zdravstvu i zaposleni u nauci i kulturi dobili su povećanje od po 10 odsto. Povišicu od devet odsto dobili su zaposleni u prosveti, sudije, tužioci, zaposleni u sudovima i tužilaštvima, kao i radnici u ustanovama socijalne zaštite, i pripadnici bezbednosnih službi i snaga. Zaposleni u državnoj upravi dobili su povećanje od osam odsto.

Plate svim zdravstvenim radnicima država je ponovo povećala u aprilu ove godine i to za 10 procenata.

Godinu dana ranije, početkom 2019. godine, zaposleni u javnom sektoru dobili su povećanje plata od sedam do 12 odsto.

Najviše, 12 odsto pripalo je medicinskim sestrama i stomatološkim tehničarima, što je u proseku bilo uvećanje za oko 4.000 dinara, dok su lekari i stomatolozi dobili povišicu od 10 odsto.

 

Zaposleni u policiji, vojsci, prosveti i socijalnoj zaštiti pripalo je povećanje od devet procenata, a službenicima Poreske i Uprave carina 8,5 procenata. Ostalim zaposlenima u javnom sektoru država je uvećala zarade za sedam odsto.

Veću platu za pet odsto u 2019. dobili su i svi zaposleni u javnim preduzećima.

Za 2021. godinu povišice su najavljene i za penzionere.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Lea

30.09.2020 17:46

Ovo bi nam veoma znacilo.

Lea

30.09.2020 17:47

Ako ovo bude tacno, mislim da cemo biti jedina zemlja kojoj je ovo poslo za rukom.

Lea

30.09.2020 17:51

Ovo su rezultati odgovorne vlade.

Stojkovic_NBG

30.09.2020 20:39

Srbija snazno napreduje. Ovo je zaista odlicno.