VAŽNO za sve koji su U KREDITIMA - uvede nove OLAKŠICE

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

19.07.2020

03:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Centralna banka je rešila da predupredi najgore u toku pandemije koronavirusa, a to je uradila tako što je olakšala građanima otplate kredita

Bankarstvo (Ilustracija)

Radi se o onima koje podrazumevaju refinansiranje zajma ili duži rok otplate, a kako je potvrđeno, odluka stupa na snagu u ponedeljak. Uslov je da je kredit odobren do 18. marta.

Iako se pravo na olakšice odnosi na one koji imaju potrošačke ili keš kredite, neće moći svi da dobiju bolje uslove jer dogovor zavisi od slučaja do slučaja (od vaše kreditne sposobnosti i vaše banke).

- Nema olakišca na stambene kredite.

- Takođe ih nema ni na dozvoljeni minus.

- Ipak, u Srbiji ima najviše keš kredita, pa će i samo refinansiranje mnogima da znači.

- Odluka NBS o produženju jedne grupe kredita sigurno je dobra za građane koji osete potrebu da smanje svoju mesečnu obavezu. Ona je i usmerena na ovu grupu klijenata i u tom smislu nesumnjivo je korisna kao još jedna mera u bankarskom sektoru koja će olakšati građanima da prođu kroz posledice koje i dalje izaziva pandemija Covid-19 - kažu iz Udruženja banaka Srbije (UBS).

- Građani imaju mogućnost da od banke zatraže produženje trajanja keš kredita koji su odobreni pre marta ove godine. Produženjem važenja za dve godine oni mogu da smanje svoju mesečnu ratu i to je osnovna ideja ove odluke koju je donela Narodna bank - kaže generalni sekretar UBS Srbije Vladimir Vasić.

Na primeru kredita u iznosu 500.000 dinara, koji je odobren na rok od 83 meseca, sa kamatnom stopom od 9,67 odsto, to znači produžetak otplate za 24 meseca i smanjenje mesečne rate za 1.293 dinara.

Banke sada mogu da, bez rezervisanja dodatnih sredstava, produže rokove na dodatne dve godine u odnosu na dosadašnje rokove (do 7 godina za kredite u toku ove godine, do 6 godina u toku 2021. godine i do 8 godina za potrošačke kredite odobrene za kupovinu motornih vozila nevezano za godinu).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading