MINISTAR MALI O STANJU U SRPSKOJ EKONOMIJI: Rebalans državne kase nepotreban, godinu završavamo na pozitivnoj nuli

Autor: Tanjug

Vesti

25.05.2020

16:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je cilj i da Vlada Srbije radi na tome da stopa ekonomskog rasta bude veća, te da ćemo ovu godinu uprkos nekim prognozama o padu, ipak završiti na pozitivnoj nuli.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Siniša Mali

On je u emisiji Fokus na B 92 rekao da u ovom trenutku Srbiji neće biti potreban rebalans budžeta, eventualno možda na jesen.

- Pokazali smo da možemo da pokrijemo sve aspekte krize i do kraja godine neće biti potreban rebalans. Rebalans i ne bi značio ništa loše, može samo da se desi u situaciji da imamo neki novac koji smo dodatno zaradili, ali ako tako bude sigurno ćemo višak prihoda znati dobro da iskoristimo - objasnio je Mali.


Podsetio je stopa rasta srpske ekonomije u prvom kvartalu godine iznosila pet odsto, a da su zemlje Evrozone zabeležile pad od 3, 3 odsto.

Naveo je da je stopa rasta u januaru ove godine bila 6, 5 odsto i, kako kaže, da se nije dogodila kriza prvi kvartal bismo završili sa rastom iznad šest odsto.
 

O ispalti 100 evra

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANIČIĆ

Govoreći o isplati pomoći od 100 evra građanima ministar finansija je rekao da je to ekonomska mera koja pokazuje koliko je država jaka, i da je preuzela najveći teret krize na sebe.

Prema njegovim rečima, privreda i građani mogu da se oslone na državu.

Podsetio je da građani za 100 evra mogu da se prijave do 5. juna, a da će do 6.-7. juna novac biti isplaćen svima koji su se prijavili.

Najavio je i da će u narednih 10-ak dana biti objavljene i mere za podsticanje zapošljavanja ljudi koji su došli u Srbiju kao i onih koji su ostali bez posla u zemlji.

Naveo je i da će Nemačka imati pad oko pet ili šest odsto, Italija, Hrvatska od oko devet odsto, SAD oko 4,5 odsto, a da će srpska ekonomija pasti najmanje.


- Najverovatnije ćemo biti na pozitivnoj nuli - rekao je ministar.

Ocenio je da je mali broj država uspeo da svoju privredu podrži na način koji je Srbija to učinila.

Mali je komentarišući izjavu lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa o tome da je Srbija trebalo da uzme kredit od MMF-a po kamatnoj stopi od nula odsto rekao da je taj novac samo za najsiromašnije zemlje na svetu.

On je rekao da Đilas spominje MMF, a 2011. godine je Vlada Srbije raskinula sporazam sa MMF-om jer je MMF tražio veću tranparentonst i da se ne zadužuju toliko.

- Tada je sporazum trajao dva, tri meseca, a danas sporazum sa MMF-om traje godinama. Vlada radi sa MMF-om godinama unazad, nema tajni između nas - rekao je Mali.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading