FANTASTIČNA VEST: Ponovo poskupljuju cigarete!

Autor: espreso.rs, Republika

Vesti

17.12.2019

09:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina ljudi u Srbiji, gotovo sva deca, ali i državni budžet, biće na dobitku od 1. januara! Naime, od početka 2020. ponovo će poskupeti cigarete, ti mali štapići koji uzrokuju ili pospešuju mnoge bolesti, između ostalih i rak! S jedne strane, možda neki od pušača zbog ovoga i ostave cigarete, što je veliki dobitak i za lično i zdravlje nacije, a s druge - oni koji ih ne ostave plaćaće više, te će deo novca odlaziti u gradnju novih bolnica, vrtića, auto-puteva, u novu opremu za naše vatrogasce, naučnike, policajce, medicinske sestre, lekare... Srbija je na pravom dobitku!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Cigarete bi trebalo da poskupe za deset dinara po paklici, zbog uvećanje spečifične akcize. 

Ovaj fantastični namet biće uvećan za dinar i po, pa će država po ovom osnovu od Nove godine uzimati proizvođačima 73 dinara po paklici umesto dosadašnjih 71,5 dinara. To je samo naizgled malo, jer odavno je poznato - zrno po zrno pogača, dinar po dinar palača...

To je norma koja je predviđena akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine i važi do juna 2020. i podrazumeva da se dva puta godišnje uvećava spečifična akciza.

Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i propocionalan akciza od 33 odsto cene, a na sve to se dodaje i PDV.

Neke duvandžije su već podnele zahtev Vladi za poskupljenje, a gotovo je izvesno da će uskoro tim putem krenuti i ostali.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Po ovom sistemu akcize će se obračunati i u junu naredne godine, a nakon toga mora da se usvoji novi akciozni kalendar.

- Treba da se zna da Srbija ima obavezu da se do početka 2021. godine uskladi sa standardima EU koji propisuje da visina minimalne akcize treba da bude 90 evra na 1.000 cigareta - rekao je sagovornik iz Vlade Srbije.

Gotovo je izvesno, dodao je, da taj standard neće moći da se ispuni do januara 2021. godine. U svakom slučaju tražiće se novo rešenje, ali ona neći ići na štetu proizvođača duvana.

Duvandžije nisu hteli zvanično da govore o povećanju cene, ali su nezvanično rekli da bi bez njih bili na rubu isplativosti proizvodnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading